Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Sairaalatoiminnot pidettävä osana julkista palvelua”

Kuva: ”Sairaalatoiminnot pidettävä osana julkista palvelua”

SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen tyrmää sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk) ehdotuksen sairaalatoimintojen ulkoistamisesta Italian mallin mukaisesti. Korhonen sanoi Porissa, että SDP haluaa pitää koko terveydenhuollon julkisessa kontrollissa.

Hyssälä ehdotti kolumnissaan Salon Seudun Sanomissa Italiassa toteutettua sairaalamallia, jossa kaikki muu paitsi lääketieteellinen hoito ulkoistetaan yksityisille hotellimaiseksi toiminnaksi. Vain lääkärit ja sairaanhoitajat olisivat osa julkishallintoa.

Hyssälän mukaan Italian mallilla sairaanhoitopiirit voisivat tuottaa nykyistä tehokkaammin palveluita kunnille, jos sairaanhoitoon liittymättömät palvelut ulkoistettaisiin ja kilpailutettaisiin.

Porissa SDP:n kahdeksan suuren kunnallisjärjestön neuvottelupäivillä vieraillutta puoluesihteeri Korhosta Hyssälän ehdotus ei lämmittänyt.

- Hyssälän ehdotuksen liittyy se ajatus, että kunnallinen työ olisi jollakin tavalla tehotonta ja yksityistetty työ olisi tehokkaampaa. Se ei pidä kuitenkaan paikkaansa. SDP ei voi hyväksyä yksityistämistä pelkästään yksityistämisen vuoksi, Korhonen sanoi.
Hänen mukaansa joidenkin julkisten palvelujen ulkoistaminen on SDP:n mielestä mahdollista vain tilaaja-tuottaja -mallissa, jossa kunta tilaisi tietyn normitetun palvelun ulkopuoliselta tuottajalta.

Korhonen painotti, että terveyspalvelut on hoidettava verorahoitteisesti.

SDP:n varjobudjetti julkistetaan ensi viikon tiistaina, jolloin puolue tuo esille omia vaihtoehtojaan valtion budjettirahojen jaosta.
Korhosen mukaan sosialidemokraatit vastustavat edelleen hallituksen esittämää ruoan arvonlisäveron alentamista, jonka vaikutus budjettiin on 300-500 miljoonaa euroa.

- Sama raha voidaan käyttää paljon tehokkaammin pienituloisten hyväksi lisäämällä kunnallisveron perusvähennystä. Ruoka-veron alentaminen viidellä prosentilla vaikuttaa pienituloisen talouteen noin 4 euroa kuukaudessa, suurimman hyödyn saavat kauppa ja tuotanto. Sen sijaan kunnallisveron perusvähennyksen nostaminen lisäisi 1 100 euroa kuukaudessa ansaitsevan nettotuloja 31 euroa kuukaudessa.

Korhosen mukaan ruoka-veron alennus on puhtaasi keskustan ajama hanke, johon kokoomus on hallitusyhteistyön nimissä pakotettu mukaan.

- Vielä pari vuotta sitten kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vastusti ruoan arvonlisäveron alentamista, hän huomautti.
Varjobudjetin yksityiskohdat tarkentuvat vielä tämän viikon aikana, mutta Ari Korhonen pitää mahdollisena, että siinä huomioidaan mm. valtatie 8:n rahoitustarve.

Lokakuun kuntavaalien tulos ratkaistaan Ari Korhosen mukaan suurissa kaupungeissa, joissa kovinta kamppailua käyvät keskenään sosialidemokraatit ja kokoomus.

- SDP:n tavoitteena on säilyttää suurimman kuntapuolueen asema. Koko maan mittakaavassa tästä asemasta käydään kilpaa keskustan kanssa, mutta strategisesti tärkeimpiä sosialidemokraateille ovat kaupungit ja suuret kunnat.

Jukka Vilponiemi 

 

9.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva