Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kassakaapin saloja

Kuva: Kassakaapin saloja

Vahva huhu kertoo, että Porissa kokoomus on tehnyt kassakaappisuunnitelman siitä, miten sosialidemokraatit syrjäytetään kunnallisvaalien jälkeen vallan kahvasta. Kun johtavista luottamushenkilöpaikoista neuvotellaan, porvarit löisivät hynttyyt yhteen niin, ettei demareille jäisi jaossa merkittäviä paikkoja.

Se, keitä muita suunnitelmassa on mukana, on vähän epäselvää. Selvää on vain se, ettei kokoomus yksin pysty suunnitelmaansa toteuttamaan. Kumppaneita kokoomus hakee todennäköisesti ainakin vihreistä ja keskustasta. Ilmeisesti kepu on vallan halussaan valmis antamaan kokoomukselle anteeksi neljän vuoden takaiset tapahtumat, jolloin Marjatta Kaartinen loikkasi heti vaalien jälkeen kokoomukseen. Oiva Kaltiokumpu (kesk) jäi ilman havittelemaansa kaupunginhallituksen paikkaa, ja viisijäseniseksi kuihtunut ryhmä jäi muutenkin ilman merkittäviä paikkoja.

Jo pitkän aikaa demareiden kaatamista uhonnut porvarileiri tuntuu Porissa olevan niin varma voitostaan, että tällaisia suunnitelmia rustataan jo ennen kuin edes lokakuun kunnallisvaalien ehdokasasettelu on päättynyt. Määräaikahan umpeutuu vasta 16. syyskuuta.

Ettei vain jäisi kokoomukselle mafiamaisista otteista käteen pelkkä luu.

Väistämättä tulee mieleen 1980-luvulla kokoomuksen ja keskustan tekemä kuuluisa kassakaappisopimus. Pitkän punamultakauden jälkeen kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Ilkka Suominen ja keskustan Paavo Väyrynen tekivät sopimuksen, jolla sosialidemokraatit oli tarkoitus syrjäyttää hallituksesta eduskuntavaalien jälkeen ja tilalle piti saada porvarihallitus.
No, siinähän kävi aivan toisin. Silloin presidentilläkin oli vielä sisäpoliittista valtaa niin paljon, että Mauno Koivisto torpedoi tuon sopimuksen, ja hänen myötävaikutuksellaan syntyi vuonna 1987 sosialidemokraattien ja kokoomuksen sinipunahallitus. Harri Holkerista (kok) tuli pääministeri ja Kalevi Sorsasta (sd) ulkoministeri. Paavo Väyrynen jäi nuolemaan näppejään.

Koska tuolla kassakaappisopimuksella oli vähintäänkin surkea loppu, ovat Porin kokoomuslaiset ilmeisesti hakeneet oppia sittenkin Tampereelta, jossa kokoomus onnistui pari vuotta sitten pormestarin vaalin yhteydessä vetämään maton sosialidemokraattien alta tekemällä vihreiden kanssa kassakaappisopimuksen Timo P. Niemisen (kok) valinnasta pormestariksi. Tampereella tuo sopimus tuotti tulosta, ja vahvan demarikaupungin demarit syrjäytettiin.

Porissa oletetun kassakaappisuunnitelman toteutumisen tiellä on vielä monta estettä, joista merkittävin on 26. lokakuuta pidettävät kunnallisvaalit.

Sosialidemokraatit saivat neljä vuotta sitten 11 553 äänellä 32,4 prosentin osuuden, jolla heltisi 20 valtuustopaikkaa. Kun Jyrki Levonen siirtyi vasemmistoliitosta demarien ryhmään, on sosialidemokraateilla nyt 21 paikkaa. Demarien tavoitteena on saada näissä vaaleissa 12 500 ääntä, jolloin 21 paikkaa olisi melko varma saalis jatkossakin.

Vasemmistoliitto sai viime vaaleissa 20,9 prosentin kannatuksen ja 12 paikkaa, ja nyt sillä on 11 paikkaa.
Kokoomus sai 24,8 prosentin kannatuksella 15 paikkaa, ja Kaartisen loikan jälkeen paikkamäärä nousi 16:een. Keskustalla on 10,7 prosentin kannatuksella nyt 5 paikkaa, vihreillä 5,2 prosentin kannatuksella 3, kristillisillä 3,8 prosentin kannatuksella 2 paikkaa ja Paremman Porin Puolesta -ryhmällä 1,7 prosentilla 1 paikka.

Porissa on siis 53,3 prosentin ja 32 paikan vasemmistoenemmistö. Porvareilla on 27 paikkaa.  Mikäli vasemmistoliitto pysyy vaalien jälkeenkin vasemmistorintamassa, tarvitaan melkoinen heilahdus, jotta Porin väri muuttuisi. Se on mahdollista, mutta pelkällä uholla ja kassakaappisopimuksilla muutosta tuskin saadaan aikaan.

Asiakysymyksillä mitattuna demarit ovat hoitaneet pestinsä Porin suurimpana ryhmänä kelvollisesti, ja runsaan vuoden takaisten erimielisyyksien jälkeen ryhmä on taas yhtenäinen.

Ainakaan demarien ei ole tarvinnut etsiä ehdokkaita lehti-ilmoituksilla kuten kokoomuksen ja keskustan, ja puolue on saanut pitkästä aikaa ja ilmeisesti ainoana Porissa kasaan täyden listan ehdokkaita, 88.

Ei taida olla porvareilla luonollista imua. Silloin on turha ylimääristä valtaakin kinua.

Jukka Vilponiemi 

 

9.9.2008 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva