Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pitkäjänteisyyttä ja haasteita

Kuva: Pitkäjänteisyyttä ja haasteita

Tavallisen tallaajan on vaikeata ymmärtää taas kerran Suomessa käytävää ulkopoliittista keskustelua ja kisaamista kenelle on lautanen katettu ja kenelle ei.

Perustuslakimme sanoo selkeästi, että tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa johtaa ulkopolitiikkaa. Suomalainen iltapäivälehdistö ja varsinkin MTV:n uutisankkurit tekevät itsestään pellejä, kun intohimoisesti yrittävät patistaa presidenttiä sivuun.
On Suomelle siunaukseksi, että ulkopolitiikan johdossa on kokenut, pitkään kansanedustajana, ministerinä, ulkoministerinä ja nyt presidenttinä toimiva Tarja Halonen. Minun on ainakin helppo luottaa hänen tietoihinsa ulkopolitiikasta ja sen nyansseista sekä taitoihinsa neuvottelijana.
Ulkopolitiikan johtamista ei pidä luovuttaa liituraitaan pukeutuville noviiseille. Ulkopolitiikassa pitää olla pitkäjänteisyyttä neljännesajattelun sijaan. Meidän on edelleenkin hyvä muistaa ja tiedostaa, että meillä on yli 1000 kilomeriä yhteistä maarajaa suurvalta Venäjän kanssa.

Hyvinvointimme ja vaurautemme on rakennettu yhteistyöllä ja sitä linjaa kannattaa edelleen vahvistaa. Erilaiset konfliktit maailmalla on pystyttävä ratkaisemaan neuvottelemalla eikä voimankäytöllä. Suomella on hyvä asema toimia välittäjänä erilaisissa tilanteissa niin kauan, kun pysymme liittoutumattomana maana.

Kannattaako Suomen vaarantaa nykyinen asemansa kansainvälisessä politiikassa liittymällä Natoon? Vastaan itse, että ei kannata. Eikä meidän kannata viilentää suhteitamme myöskään naapurissamme olevaan suurvaltaan Baltian maiden tapaan.

Kuntavaalit ovat jo ovella. Toivottavasti keskustelu ennen vaaleja siirtyy ulkopolitiikasta ja erilaisista siunatuista tai rekisteröidystä suhteista niihin asioihin, joista kunnissa todella pystytään päättämään.

Yksi tärkeimmistä kunnan tehtävistä on järjestää väestönsä terveydenhuolto. Nyt valittavat uudet valtuutetut ovat jo suuren haasteen edessä.

Satakunnan väestö on erityisen voimakkaasti ikääntyvää. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa vuoteen 2020 mennessä 15500 henkilöllä. Kasvu on 35 %.

Satakunnan väestössä lisääntyvät syöpä, sokeritauti, allergiat, päihteiden käyttö ja niiden haittavaikutukset, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt ja vapaa-ajan tapaturmat. Vähenemistä esiintyvyydessä on odotettavissa sepelvaltimotaudin kuolleisuudessa, vaikka sairastavuus lisääntyy, ja liikenne- ja työtapaturmakuolleisuudessa.

Satakunnassa sokeritauti esiintyy muuta maata enemmin ja päihteiden käyttö aiheuttaa Satakunnassa muuta maata enemmin vuodeosastolla tapahtuvaa hoitamista. Myös Satakunnassa on merkittäviä eroja kansantautien yhteenlasketussa esiintyvyydessä. Pohjois-Satakunnan kunnissa esiintyvyys on jopa 50 % korkeampi kuin keskimäärin Suomessa.

Kaikki edellä esitetty yhdistettynä siihen, että satakuntalaisten tulotaso on keskimääräistä alempaa, aiheuttaa suuria pulmia ohjata voimavaroja oikein esim. vanhustenhuoltoon tai erikoissairaanhoitoon.

Perusterveydenhuolto on myös pidettävä kunnossa. Terveyskeskukset on pidettävä kuntalaisille lähipalveluina. Silloin terveyskeskuksissa on mahdollista tuntea yksittäisen kuntalaisen arkea ja tapaa elää ja räätälöidä yksilöllisiä ennaltaehkäisyohjelmia.

Kansantautien esiintyvyyttä voidaan alentaa panostamalla ennaltaehkäisyyn. On kuitenkin muistettava, että lisäpanostus nyt tuottaa taloudellisen hyödyn muutamien vuosien kuluttua. Kuntalaisien omilla valinnoilla on myös erittäin suuri merkitys ennaltaehkäisyn onnistumiselle. Sen varmasti kaikki tietävät, mutta liha on heikko.

Terveydenhuollon sisällä suuren haasteen tuleville valtuustoille aiheuttaa ammattitaitoisen henkilöstön riittävyys ja alalla pysyminen. Eläkkeelle siirtyminen on eräissä nimikkeissä jopa yli 50 % vuoteen 2020 mennessä.

Julkinen terveydenhuolto on kaikin mahdollisin keinoin pidettävä houkuttelevana työpaikkana. Yhteistyötä ja työjakoa on lisättävä ja kehitettävä sekä turhia raja-aitoja ylitettävä.

Kuntapolitiikassa päätetään niistä palveluista, joita kunta järjestää asukkailleen. Samoin päätetään siitä, mitä kyseiset palvelut maksavat ja miten ne rahoitetaan.

Kuntapolitiikan tulee olla kaikille kuntalaisille selkokielellä selitettävissä. Kuntapolitiikassa on oltava mukana järki ja tunteet. Kuntalaiset arvioivat tekojen oikeellisuutta tulevissa kunnallisvaaleissa.

Rauno Vesivalo

5.9.2008 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva