Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lukeminen avartaa ajatusmaailmaa

Kuva: Lukeminen avartaa ajatusmaailmaa

Lukeminen avaa ikkunoita ja ovia eri ulottuvuuksiin ja antaa mahdollisuuden tutustua uusiin maailmoihin vaikka kotisohvalta käsin. Lukemisesta on iloa ja hyötyä; yleissivistys kasvaa ja ajatusmaailma avartuu. Tässä muutamia syitä siihen, miksi porilainen Markku Mäkelä käy ahkerasti kirjastossa.

Markku lukee joka päivä; ammentaa tietoa itseään kiinnostavista asioista, herättelee ajatuksia ja etsii vastauksia uskontotieteeseen liittyvissä kysymyksissä, uppoutuu mielenkiintoisen romaanin pyörteisiin tai nauttii hyvästä sarjakuvasta.

- Varmaan pitäisi lukea hiukan vähemmän ja käydä enemmän lenkillä, himolukija nauraa.

Rakkaus lukemiseen sai alkunsa jo lapsena. Markun vanhemmat olivat kovia lukemaan ja jopa ostivat paljon kirjoja kotiin.

- Minä sain ihan mukavasti vanhemmiltani rahaa kirjojen ostoon, mutta kävin toki kirjastossakin. Poikavuosina luin perinteisiä seikkailukirjoja ja tietenkin Jerry Cottoneita.

Viime vuosina Markku on lukenut erityisesti kieliin ja matkustamiseen liittyviä teoksia.

- Olen matkustellut paljon sekä vapaa-aikanani että työn puolesta. Minulla on tapana lukea etukäteen mahdollisimman paljon tietoa siitä maasta tai kaupungista, jonne olen menossa.

- Jokin aika sitten minulla oli erityinen Egypti-kausi: luin kaikkea mahdollista tuohon maahan liittyvää ja matkustinkin sinne.
Aivan viime aikoina kielet ja matkailuaiheet ovat väistyneet taka-alalle ja Markku on uppoutunut kirjoittamisesta, valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä kertoviin oppaisiin.

- Työskentelin tutkijana Kemira Pigmentsin tehtaalla Pihlavassa. Nyt olen eläkeputkessa ja ollut työttömänä pari kuukautta. Noin vuoden päästä pääsen eläkkeelle ja haaveenani on perustaa yhden miehen viestintäalan yritys, jos sitä ennen en löydä muuta kiinnostavaa työtä.

- Uskon, että ahkerasta lukemisesta on hyötyä kirjoittamista ajatellen. Vaikeinta on varmasti sisäistää se, että ammatikseen kirjoittavan on puristettava tekstiä silloinkin, kun suurta inspiraatiota ei ole, Markku pohtii.

Markku seuraa Helsingin Sanomien uutuuskirjaluetteloa ja käy isoissa kirjakaupoissa katselemassa valikoimia. Hän harmittelee sitä, että Porista ei löydy kirjakauppaa, jonka valikoimiin kuuluisi muutakin kuin suuren yleisön lukusuosikkeja.

- Kun löydän kirjakaupasta kiinnostavan kirjan, ostan sen tai sitten kirjoitan tiedot ylös lapulle ja varaan sen kirjastosta.

Markku lukee yleensä kahta tai kolmeakin kirjaa yhtä aikaa. Puhuttelevat romaanit ovat oivaa vaihtelua puhtaalle faktatiedolle.

- Viimeksi minua ovat erityisesti säväyttäneet Antti Tuurin romaanit Kylmien kyytimies ja Wallenberg. Ensimmäinen on inhimillinen ja koskettava näkökulma kansalaissotaan ja toinen on tarina 1800-luvun Pohjanmaalta.

- Dekkareita en lue kovinkaan usein, vaan katselen niitä mieluummin televisiosta. Sarjakuvista tykkään ja erityisesti italialaisen sarjakuvataiteilija Hugo Prattin taitavasti piirretystä Corto Maltesesta.

Markkua kiehtovat myös uskontotieteeseen liittyvät kysymykset.

- Suosittelen näistä aiheista innostuneille suomalaisen kustantajan Basam Booksin kirjasarjaa, joka tarjoaa hirveän fiksua pohdintaa ihmisestä ja elämästä yleensä.

Viime aikoina Markun aika on kulunut työnhaussa ja kirjoittamisen treenaamisessa. Lisäksi hän lukee pari tuntia päivässä. Lukemiselle on oma lempipaikka: hyvin valaistu ja mukava, tyynyillä tuettu sohvannurkka.

- Jos luen jotakin kevyttä, laitan musiikkia soimaan taustalle. Varsin usein lukuhetkeen sisältyy myös teekupponen ja jotakin pientä naposteltavaa.

- En koskaan lue ennen nukkumaanmenoa, vaan silloin katson mieluummin telkkaria, Markku juttelee.

Markku on löytänyt kirjojen rinnalle myös uuden lukemisen lähteen, internetin.

- Netistä löytyy tietoa ja mielenkiintoista luettavaa rajattomasti. Toki tiedostan, että kaiken materiaalin ajankohtaisuuden ja todenperäisyyden kanssa pitää olla tarkkana.

- Jos löydän netistä jonkin kiinnostavan ja pidemmän tekstin, tulostan sen paperille. Näytöltä lukemiseen en oikein ole tottunut, eikä se ole niin mukavaakaan. Monitorin kanssa on vaikea käpertyä mukavasti sohvalle, Markku hymyilee.

Maarit Kautto

5.9.2008 08:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva