Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Palveluista jälleen kysymys

Kuva: Palveluista jälleen kysymys

Kuntavaalit ovat lähempänä
kuin uskommekaan. Kahden kuukauden päästä valtuustojen tultua valituiksi eletään jo vaalien jälkeistä elämää ja mietitään kunnallishallitusten ja lukuisten luottamuselimien kokoonpanoa tulevaksi nelivuotiskaudeksi.

Vaalitulosta ei voi etukäteen ennustaa, mutta sen voi ennustaa, että tuleva vaalikausi tuo muassaan sellaisia haasteita, että niissä päättäjien veri punnitaan.

Ensimmäinen ja tärkein asia tulee olemaan se, miten kunnalliset palvelut ylipäätään tulevaisuudessa pystytään hoitamaan. Palvelujen turvaamiseen tähtää muun muassa Paras-hanke, joka näyttää tänä syksynä etenevän Satakunnassakin vauhdilla.

Meneillään oleva vaalikausi on ollut yhtä muutosten myllerrystä. Se on ollut taistelua yhä tiukemmaksi käyneen kuntatalouden kanssa, mikä sinänsä ihmetyttää pientä kulkijaa, koska talouselämässä on eletty kaikkien aikojen parasta nousukautta.
Mutta nousukausi ei ole automaattisesti merkinnyt helpotusta kuntatalouteen. Vaikka tulot monessa kunnassa ovat lisääntyneet, vielä vauhdikkaammin ovat lisääntyneet myös menot.

Valtion kikka numero viisi on ollut ja näyttää edelleenkin olevan sälyttää monet lainsäädännön mukanaan tuomat velvoitteet kuntien harteille. Jos valtio toisella kädellä joitain helpotuksia antaa, toisella kädellä se imuroi saman rahan takaisin omaan kassaansa.
Tästä oivallinen esimerkki oli vastikään kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen korotus.

Vallassa oleva porvarihallitus mm. päätti, että kunnallisia terveyskeskus- ja sairaaloiden hoitopäivämaksuja sekä hammashuollon maksuja korotetaan. Joku kuntapäättäjistä saattoi ymmärtää asian niin, että näillä korotuksilla voitaisiin parantaa terveydenhuollon palvelua, mutta siinäpä erehtyi.

Valtio imuroikin maksukorotuksen itselleen vähentämällä valtionosuuksia. Tämän se tekee siitä huolimatta, korottaako kunta maksuja vai ei.

Tällaista kaksinaismoraalia valtion ja kuntien suhteissa en ole koskaan jaksanut käsittää. Tulee mieleen, että valtiovarainministeriössä kuntapäättäjiä, tavallisista kuntalaisista puhumattakaan, pidetään todella yksinkertaisina.

Kuluneen valtuustokauden puhutuin asia on ollut Paras-hanke. Se tuli tarpeeseen ja perustui oivallukseen, etteivät kunnat pysty nykyisessä pienkuntavaltaisessa maassamme selviämään palvelujen järjestämisestä, ellei mitään tehdä.

Alkuperäinen Paras-hanke antoi kunnille kolme mallia: palveluja parannetaan joko kuntayhteistyötä kehittämällä, kuntaliitosten kautta tai jopa maakunnallisella yhteistyöllä.

Nyt näyttää malliksi pelkistyneen pääasiassa se selkeämpi ja järkevämpi yhteistyön muoto eli kuntaliitokset, joita Satakunnassakin on tällä hetkellä valmistelussa useita. Uskon, että kuntaliitosasiakin vaalien alla kuumentaa tunteita liitoshankkeissa mukana olevissa kunnissa.

Tavallinen kuntalainen ottaa asioihin kantaa silloin, jos palvelut eivät pelaa.

Erityisesti terveyspalvelut ovat herkkä asia. Juuri julkistetun Terveydenhuollon barometrin mukaan liki puolet suomalaisista arvioi, että terveyspalvelut ovat huonontuneet. Matti Meikäläinen arvioi palveluja omalta kannaltaan: pääsenkö lääkäriin, kuinka pitkään pitää jonottaa, millaista hoitoa saan sairaalassa tai saanko riittävästi tietoa terveydentilastani.

Perusterveydenhuollon antaminen on kuntien harteilla. Ilman mitään barometrejäkin näkee, että perusterveydenhuollossa on paljon parantamisen varaa. Vantaalla koolla ollut sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä vaati juuri tiistaina, että maan kaikki terveyskeskukset on pantava laaturemonttiin. Ongelmia ei ratkaista vain satsaamalla lisää rahaa terveyskeskuksiin, vaan samalla on saatava aikaan myös laadullisia ja toiminnallisia, työnjakoon perustuvia parannuksia.

Terveyspalvelujen parantaminen on demarien keskeisiä kunnallisvaalitavoitteita.

Se, miten terveydenhuolto kunnassa pelaa, vaikuttaa lopulta koko yhteiskuntaan. Hyvän ja terveen elämän edellytykset tasaveroisesti kaikille kuntalaisille ovat luotavissa. Kysymys on oikeasta resurssoinnista.

Jos ihmistä hoidetaan oikea-aikaisesti, mieluummin jo ennakoivasti, vähennetään samalla kalliin erikoissairaanhoidon tarvetta.
Terveydenhuolto on yksi kunnan moninaisista tehtävistä. Mutta siinä se eroaa monesta muusta alasta, että se koskettaa ihmisiä kaikista läheisimmin.

Pidetään siis huolta toisistamme ja terveydenhuollon palveluista!

Ulla Turkki

4.9.2008 08:08

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva