Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Metalliteollisuuden osapuolet tyytyväisiä paikalliseen sopimiseen

Metalliteollisuuden osapuolet - työantajat ja työntekijät - ovat osapuilleen tyytyväisiä alalla vallitsevaan paikallisen sopimisen järjestelmään. Sen avulla on pystytty lisäämään yritysten tuottavuutta ja työn kannustavuutta; kaikki ovat hyötyneet. Parhaillaan alalla neuvotellaan lokakuun alussa maksettavan työpaikkakohtaisen järjestelyerän maksamisesta.

 

Viime vuonna Metallityöväen liiton ja työnantajaa edustavan Teknologiateollisuus ry:n välille syntyneen komivuotisen sopimuksen seuraava palkankorotuserä maksetaan lokakuun alussa.

Siihen kuuluvat 2,5 prosentin yleiskorotus sekä 1,6 prosentin työpaikkakohtainen erä. Tällä paikallisella erällä pystytään korjaamaan niitä vinoutumia, joita työntekijöiden palkoissa on suhteessa esimerkiksi työn vaativuuteen.

Viimevuotinen sopimus merkitsi käytännössä paikallisen sopimisen laajentamista, josta Metalliliitonkin sisällä on oltu kahta mieltä.
Työehtosihteeri Jari Mäkinen sanoi eilen Porissa, että liitto suhtautuu kuitenkin edelleen myönteisesti paikallisen sopimisen kehittämiseen.

- Työpaikoilla tarvitaan yhteistoimintaa erityisesti laskusuhdanteessa. On tärkeää, että yhdessä henkilöstön kanssa ja työehtosopimusten puitteissa pystytään räätälöimään paikallisia ratkaisuja. Yrityskohtaisin ratkaisuin voidaan lisätä sekä yrityksen tuottavuutta että työn kannustavuutta. Mäkinen sanoi.

Liittotasolla osapuolet ovat yhtä mieltä paikallisen sopimisen merkityksestä. Kokemusta on, sillä sitä on aloiteltu jo 1980-luvulla, ja osapuolet ovat sitä mieltä, että ilman paikallisia sopimuksia ei ala olisi selvinnyt 1990-luvun lamasta kunnialla.

Teknologiateollisuus ry:n asiantuntijan Risto Pihlaisen mukaan osapuolet pyrkivät yhteistyössä parantamaan alan toimintaedellytyksiä.

- Paikallisen sopimisen, palkanmuodostuksen ja työmarkkinakäytäntöjen uudistamisessa tavoitteena on parempi tuottavuus, kilpailukyky ja henkilöstön hyvinvointi.

Eri mieltä osapuolet ovat siitä tarvitaanko vielä joskus tupoa. Metalliliiton Mäkisen mielestä metalliala ei ehkä sitä tarvitse mutta yhteiskunta kyllä Pihlaisen mukaan taas tupoa ei enää tarvita, vaan oma tes riittää.

Alan osapuolet pyrkivät nyt yhdessä tarkastelemaan koko sopimusjärjestelmän ja erityisesti paikallisen sopimisen ongelmia. Erityisesti sopimuksen tulkintaohjeissa on koko ajan tarkennettavaa.

Yksi pisimpään paikallista sopimista itse kehittänyt työpaikka on Hollming Works Oy:n Porin yksikkö, jonka pääluottamusmies Reijo Hirvonenkin korostaa, että liiton ohjeistus sopimusten tulkinnassa on ensiarvoisen tärkeää.

- Lisäksi luottamusmiesorganisaation tulee olla terässä. Ilman sitä ei paikallinen sopiminen onnistu.

Viime syksynä noin 60 prosenttia metallialan työpaikoista sai neuvoteltua paikallisen palkkapotin käytöstä oman sopimuksen, ja osapuolten tavoitteena on tänä vuonna lisätä tätä osuutta.

Hollmingin työsuhdepäällikkö Jyrki Jäntti kehuu paikallisen yhteistyön tuloksia.

- Joskus neuvottelut ovat erittäin tiukkoja, mutta jatkuvan paikallisen neuvottelukäytännön ansiosta olemme pystyneet ennalta ehkäisemään ongelmat.

Lokakuun alun palkankorotuksista Hollmingilla on käytännössä jo sovittu.

Jukka Vilponiemi

4.9.2008 08:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva