Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuntatyö ja sen tekijät tutuiksi JHL:n kuntavaalitempauksissa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n 220 000 jäsenestä 80 prosenttia työskentelee kunta-alalla. Siksi liitossa pidetään tärkeänä sitä, minkälaisia päätöksiä kunnissa tehdään ja sitä ketkä päätöksiä tekevät.

 

JHL:n Satakunnan aluetoimisto ja alueen yhdistykset ovat mukana syyskuussa Porissa, Raumalla ja Kankaanpäässä järjestettävissä kuntavaalitapahtumissa, joissa halutaan tehdä kunta-alan töitä ja työntekijöitä näkyviksi ja keskustella kuntalaisten kanssa kuntatyöstä ja palveluista.

– Haluamme osallistua kuntatyön kehittämiseen emmekä hyväksy ideologista palveluiden yksityistämistä, sanovat aluepäällikkö Seija Johansson ja aluetoimitsija Outi Kortelainen.

Syyskuun tempauksilla ajetaan paitsi jäsenten etua kannetaan myös huolta kuntapalvelujen tulevaisuudesta.

– Kun valitaan uudet valtuutetut, on syytä katsoa minkälaisia päätöksiä tehdään ja miten meidän palvelujen käy, Seija Johansson summaa.

Hänen mukaansa palveluja pidetään edelleen itsestään selvinä ja takuuvarmoina. Ihmisten halutaan pohtivan, onko näin jatkossakin.

JHL:läiset näkevät, että monet palvelut voidaan hoitaa kunnan omana työnä kustannustehokkaasti ja kokonaistaloudellisesti, kunhan työntekijöille annetaan mahdollisuus oman työnsä kehittämiseen.

He eivät hyväksy vallalla olevaa yksityistämisvimmaa ja näkevät, että yksityistämisen kautta saadut säästöt ovat usein näennäisiä.
Kuntien budjetteihin ei ole saatu säästöjä vähentämällä väkeä, sillä samalla kun  henkilöstömenot pienenevät tulee lisäystä palveluiden ostot -momentille.

Seija Johansson mainitsee kuntien teknisen toimen esimerkkinä kuoliaaksi säästämisestä.

– Kuntien tekninen toimi on ollut useassa kunnassa monen vuoden ajan tarkoituksellisen supistamisen kohteena. Työntekijöitä ei ole palkattu eläkkeelle siirtyvien tilalle eikä työvälineistä ole huolehdittu. Ilman välineitä ei kukaan voi tehdä tuottavaa työtä.

Kun toimialue on tarkoitushakuisesti ajettu alas eikä töitä pysytä kunnolla tekemään, voidaan yksityistämistä helposti perustella.
Ja kun työt eivät suju, syyllistetään työntekijöitä ja unohdetaan todellinen syy, lisää työsuojeluvaltuutettu Marja-Leena Kukkasmäki.
Outi Kortelaisen mielestä kilpailuttaminen on usein pelkkää ideologiaa. Ei mietitä mitä tarvitaan, mitä halutaan eikä sitä mitä kilpailutetaan, eli mitä palveluun todellisuudessa sisältyy ja mihin palvelukokonaisuuteen se kuuluu.

JHL:läiset muistuttavat, että kuntalaiset arvostavat omaa palvelutuotantoa ja sen varmuutta ja turvallisuutta ja että julkisesti tuotetut palvelut eivät toimi markkinaperusteisesti.

– Niiden tarkoitus ei ole tuottaa isännälleen voittoa vaan laadukasta palvelua.

Heli Kokko

4.9.2008 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva