Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SDP lähtee kunnallisvaaleihin parantamaan terveydenhuoltoa

Kuva: SDP lähtee kunnallisvaaleihin parantamaan terveydenhuoltoa

Perusterveydenhuollon kohentaminen on SDP:n kärkiteema syksyn kunnallisvaaleissa, sanoi puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Vantaalla.

Myös vanhustenhuoltoon pitää satsata tositarkoituksella, täydensi eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Gustafsson.

SDP:n kuntavaalipainotuksista saatiin esimakua, kun Urpilainen esitti puheessaan koko maan terveyskeskuksiin laaturemonttia. Resurssien ohjaamisen lisäksi se merkitsee Urpilaisen mukaan selkeää hanketta terveyskeskusten toimintakulttuurin ja sisäisen työnjaon kehittämiseksi.

Laaturemonttivaatimus näkyy myöhemmin syksyllä SDP:n eduskuntaryhmän varjobudjettiesityksessä. Satsauksen suuruusluokkaa Urpilainen haarukoi muistuttamalla viime syksyn budjettiesitykseen sisältynyttä 450 miljoonan euron määrärahaa terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen kehittämiseen.

Demareiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa ei ollut kuitenkaan tarkoitus naulata kuntavaalitavoitteita kiinni. Urpilainen muistutti meneillään olevasta Unelmista totta -kiertueesta. Yli 300 tilaisuudessa kuullaan kansalaisten murheita ja näkemyksiä. Saatu palaute näkyy syyskuun lopulla julkistettavassa SDP:n kunnallisvaaliohjelmassa, Urpilainen lupasi.

SDP puolustaa tiukasti viime kesän puoluekokouksessa omaksumaansa vatimusta ilmaisesta päivähoidosta. Gustafssonin mukaan porvaripuolueet ovat päässeet elämöimään julkisuudessa ilmaisuutta vastaan epäasiallisin argumentein.

- Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen esimerkiksi kysyy, miksi hän, hyvätuloinen, ei maksaisi lapsensa kunnallisesta päivähoidosta ja esiopetuksesta. Eihän hyvätuloinen Katainen maksa lapsensa peruskoulustakaan. Eikä pidäkään maksaa, peruskoulun pitää tietenkin olla ilmainen, Gustafsson piikitti.

Urpilainen puolestaan huomautti koulutuksen olevan Suomessa ilmaista peruskoulusta yliopistoon.

- Miksi esiopetuksen pitäisi maksaa?

Hallituksen politiikka ei eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tarja Filatovin mielestä kestä ilmastopoliittista arviointia. Panostukset joukkoliikenteeseen ovat vähäiset.

- Hallitus on budjettiesityksessään varannut isojen kaupunkien joukkoliikenteen tukeen vaivaiset viisi miljoonaa euroa, Filatov muistutti. Se ei riitä kattamaan edes polttoaineen hinnan nousua, hän arvosteli.

- Jos julkisen liikenteen lippujen hinnat nousevat, polttoaineen veronkorotuksesta häviää se vähäinenkin ohjaavuus, joka sillä on ollut. Siitä tulee vain ikävä tapa kerätä kansalta veroa.

Sosialidemokraattien taannoinen esitys ns. Windfall-verosta on Filatovin mukaan edelleen ajankohtainen. Hallitus on Filatovin mukaan kyllä puhunut asiasta, mutta teot puuttuvat. Toimettomuus maksaa satoja miljoonia, Filatov arvioi.

Windfall-hyöty on sähköyhtiöille koituva ansioton tulo kasvihuonepäästöttömän energian tuottamisesta vesi- ja ydinvoimalla. Hyötyä on vaadittu kerättäväksi yhtiöiltä pois verotuksen keinoin.

UP/Kari Leppänen

4.9.2008 08:32

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva