Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Byrokraatteja ja koplaajia

Kuva: Byrokraatteja ja koplaajia

Byrokratialla tarkoitetaan virkavaltaisuutta, jonka ruumiillistumaa sanotaan byrokraatiksi. Ilmiö ei ole vieras meilläkään, joskaan ei sentään niin räikeä kuin aikanaan vaikkapa Neuvostoliitossa. Eipä tarvinnut kirjoista lukea mitä tuo sana käytännössä tarkoittaa. Turistivierailu itänaapurissamme riitti ja tuotti kerrottavaa pitkiksi ajoiksi kotiinkin.

Kyllä se byrokratian pikkupiru elää ja on voimissaan meilläkin. Tapahtuma-aika on juuri päättynyt elokuu ja -paikka moottoritie muutama kilometri Hämeenlinnasta Tamperetta kohti. Vanha pikkuauto oli maannut viikon verran tienpientareella, kilvetkin oli otettu pois. Tulosuuntaan sentään oli jätetty punainen varoituskolmio tehtäväänsä täyttämään.

Paikallisen lehden toimittajakin oli auton huomannut ja kysyi Tiehallinnon sen alueen tietarkastajalta, miksi ei autoa ole siirretty pois moottoritieltä. Vastaus kuului, että se homma kuuluu kaupungille. Mutta jos romu on vaaraksi liikenteelle tai haittaa tienpitoa, niin kyllä Tiehallinto voi siirtää sen tiensivuun.

Seuraava puhelu meni kaupungin teknisen viraston tiemestarille. Vaaraa aiheuttavat autot kuulemma kyllä kuuluvatkin Tiehallinnolle, jonka tehtävänä on hoitaa ns. lähisiirto. Mutta kyllä kaupunki sen itsekin siirtää, jos vain saa tiedon Tiehallinnolta eikä auto ole vaarallinen.

Ensimmäistä kertaa nyt tästä autosta kuullut tiemestari kertoi myös, että kaupungin ja Tiehallinnon välillä on kyllä tulkinnallisia erimielisyyksiä siitä, kenelle romuautot kuuluvat.

Uusi kysymys kaupungin tiemestarille eli kenen olisi pitänyt välittää tieto autosta kaupungille. Jo löytyi syyllinenkin. Tiedottaminen kuuluu tiehallinnon urakoitsijalle, joka tässä tapauksessa oli YIT ja kuten todettu, se oli laiminlyönyt ilmoittamisen. Nyt kuitenkin on kaikki taas hyvin, syyllinen löytynyt ja autokin korjattu pois. Tiehallinto ja kaupunki olivatkin toimineet kuten pitääkin! Näin toimii byrokratia meillä.
 
Ainakin Satakunnassa politiikkaa seuraavat muistavat, mitä koplaaminen tarkoittaa. Kokoomusjohtaja, min. Katainen on nyt innostunut koplaamisesta myös ja koplannut yhteen ruoan hinnanalennuksen ja kauppojen aukioloajat. Merkillinen koplaus sinänsä, mutta tuskin johtanee valtakunnanoikeuteen saakka.

Asiantuntijoiden mukaan ei kauppojen aukioloajoilla ole merkitystä ruoan hintaan, mutta tätä ei tunnu Katainen uskovan.
Nykysuomen sanakirjan mukaan koplata-sana kuuluu myös painisanastoon. ”Kellisti vastustajansa koplauksella”, kuvaa painiselostaja. Tässäpä lienee selitys Kataisenkin sananvalintaan. Tarkoitus lienee hänelläkin vastustajan kellistäminen. Kellistettäviin kuulunee ainakin SDP.

Mutta kun nyt oikein ministerismies on koplaamisesta innostunut, niin pitäähän sellaista harrastusta tukea. Ja sitä Katainen varmaan saakin, jos hän nyt aluksi vaikkapa koplaisi yhteen vaalien alla sairaanhoitajille antamansa vaalilupaukset ja niiden toteuttamisen. Tätä jäämmekin odottamaan, me hoidettavat ja hoitajat.

Kiinassa asuu noin 1.3 miljardia ihmistä, Suomessa noin 5.5 miljoonaa. Kiina sai olympiakisoissaan 100 mitalia, Suomi neljä. Jos Kiina olisi mitaleita kerännyt väkilukujemme suhteessa, olisi sen niitä pitänyt voittaa noin tuhat kappaletta eli enemmän kuin mitaleita oli edes jaossa. Niin ettemme me niin kovin huonosti kisoissa pärjänneet.

Taikka siis taisimme kyllä pärjätä huonosti, jos vertaamme maatamme Jamaikaan. Jamaika voitti kuusi kultamitalia meidän saadessamme vain yhden. Jamaika on puolta pienempi maa kuin Suomi!

Käyttämäni tsekkiläinen asiantuntija kertoi maailman ehkäpä kaikkien aikojen parhaasta keihäsmiehestä tsekkiläisestä Jan Zelesnystä, että tämän sukunimi suomennettuna on ”Rautainen”.

Rautasen Janne ei enää heittele mutta hyvä seuraajakin on jo tulossa. Tämä Vitzeslav Vesely ei tosin vielä hyvin pärjännyt, mutta hyvää enteilee hänenkin sukunimensä. Vesely nimittäin suomeksi on ”Onnellinen”.

Asiantuntijani, ehkäpä vähän taataansa aristellen kertoi vielä, että eräs Tsekin tunnetuimmista jalkapallomanagereista on nimeltään Pavel Paska. Yhteisestä sopimuksesta tätä emme yrittäneetkään suomentaa. Ja mitäpä sitä valmista lopputuotetta enää parantelemaankaan.

Timo Roos

2.9.2008 08:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva