Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin Kemira on nyt Sachtleben Pigments Oy

Kemira Oyj:n ja yhdysvaltalaisen Rockwood Holdings Inc:n välisen yhteisyrityksen muodostaminen vahvistettiin maanantaiaamuna. Uuteen yritykseen liitetään Kemiran ja Rockwoodin titaanidioksidiliiketoiminta sekä Rockwoodin funktionaalisten lisäaineiden liiketoiminta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Porissa toimiva Kemira Pigments Oy sekä Rockwoodiin kuuluva, Saksan Duisburgissa sijaitseva Sachtleben Chemie yhdistetään. Kemira-nimi jää Porissa historiaan ja Pihlavassa toimii tästä lähtien Sachtleben Pigments Oy. Työntekijämäärää ei Pihlavan tehtaalla enää aiota vähentää.

 

Rockwood omistaa yhteisyrityksestä 61 prosenttia ja Kemira 39 prosenttia. Yhteisyrityksen pro forma liikevaihto on noin 560 miljoonaa euroa.

Uutta Sachtleben-yhtiötä johtaa Wolf-Dieter Griebler, joka on aikaisemmin vastannut Rockwoodin titaanidioksidiliiketoiminnasta. Kemira Pigmentsin toimitusjohtaja Juha Mäkinen siirtyy Sachtlebenin kaupallisen osaston johtoon. Porin tuotannosta vastaavana tehtaanjohtajana jatkaa Ilpo Harju.

Wolf-Dieter Grieblerin mukaan kaupan tuloksena syntyi yksi maailman johtavista erikoistitaanidioksidipigmenttien tuottajista. Duisburgin ja Porin tehtaat ovat itsenäisiä, mutta täydentävät hyvin toisiaan. Yhteisyritys yli kaksinkertaistaa Sachtlebenin tuotantokapasiteetin ja molempien tehtaiden tuotteet muodostavat erinomaisen yhdistelmän.

- Sachtlebenillä on Duisburgissa 130 vuoden kokemus titaanidioksidipigmenttien tuottajana. Porissa taas kokemusta on 50 vuoden ajalta, joten yhteensä meillä on takanamme 180 vuoden ammattitaito.

- Porin tehdas on nyt entistä turvallisemmassa satamassa, jonka ydinliiketoimintaan titaanidioksidipigmentit kuuluvat.
Uusi yritys palvelee synteettisiä erikoiskuituja valmistavaa teollisuutta, painoväri-, kosmetiikka-, lääke- ja elintarviketeollisuutta. Sachtleben on myös maailman suurin synteettisen bariumsulfaatin valmistaja ja sillä on ainutlaatuinen asema sinkkisulfidipigmenteissä.

- Yksi kilpailueduistamme on, että molempien tehtaiden tuotanto perustuu samanlaiseen prosessiin ja molemmilla on myös vahva osaaminen erikoissovelluksissa käytettävien nanopartikkeleiden kehittämisessä. Tälle osa-alueelle odotamme tulevaisuudessa vahvaa kasvua ja haluamme olla siinä mukana, Griebler kiteyttää.

Griebler korostaa, että Sachtleben on nyt alallaan vahva, keskikokoinen yhtiö, joka työllistää yhteensä noin 1700 henkeä. Kilpailuetua yritys saa myös kahden tehtaan synergiasta teknologian, valmistamisen ja tuotekehityksen osa-alueilla. Tätä kautta muodostuu hyvä kustannustehokkuus Euroopassa.

- Molempiin tuotantolaitoksiin on investoitu viime vuosina voimakkaasti ja ne ovat nykyaikaisessa kunnossa. Kasvua haemme esimerkiksi erikoistumalla entistä enemmän ja kehittämällä uusia tuotteita muoviteollisuuden tarpeisiin.

- Suurimpana haasteena on myyntihintojen nostaminen, jotta pystymme kasvattamaan erityisesti dollarimyynnistä käteen jäävää osuutta. Niinhän se on, että mitä heikompi dollari on, sitä vähemmän saamme siitä tuottoa euroina. Dollareilla kauppaa tehdään muun muassa Kiinaan, Griebler selvittää.

Saksalaisessa ja suomalaisessa työkulttuurissa ei Griebler näe suuriakaan eroja. Sachtlebenille työturvallisuus on erityisen tärkeää ja sitä puolta tullaan tarvittaessa entisestään vahvistamaan myös Porin tehtaalla.

Sekä Porin tehtaan työntekijöitä että toimihenkilöitä edustavat luottamusmiehet kertovat, että yhteisyrityksen perustaminen tuntuu positiiviselta asialta.

- Kun Kemira ilmoitti, että titaanidioksidipigmenttien valmistaminen ei kuulu sen ydinliiketoimintaan, olivat tunnelmat varsin epävarmoja. Tehdasta on moneen kertaan myyty ja sitten taas ei.

- Tämä yhdistyminen saksalaisten kanssa koetaan nyt isona mahdollisuutena, ylempiä toimihenkilöitä edustava Arto Hannola ja toimihenkilöpuolen luottamusmies Matti Naapuri kommentoivat. Samaa mieltä oli myös työntekijäpuolen pääluottamusmies Juha Grönmark.

Maarit Kautto

2.9.2008 08:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva