Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin Karjarantaan aloitetaan jo kolmatta palvelutaloa

Ministeri Hyssälältä kiitosta: Pori on vanhusten palveluasumisen eturintamassa.

 

Samaan aikaan kun Porin Karjarannassa vietettiin maanantaina kahden keväällä valmistuneen vanhusten ja vammaisten palvelutalon vihkiäisiä, käynnisteltiin niiden vieressä kolmannen talon rakentamista, eivätkä alueen palvelutalot jää siihen. Talot käyttöönsä vihkinyt sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) suitsuttikin, että Pori on palveluasumisen kehittämisessä eturintamassa koko maata ja myös kansainvälisesti ajatellen.

Hyssälä painotti vihkiäistilaisuudessa, että valtion tavoitteena on ohjata kuntia siihen, että senioreille ja vammaisille järjestetään nykyistä enemmän palveluasuntoja. Pori on jo nyt hänen mukaansa tämän kehityksen kärkikaupunkeja niin asuntojen määrässä kuin laadussa.

- Vanhukset ja vammaiset on saatava pois terveyskeskusten vuodeosastoilta sellaisiin asuntoihin, joissa heillä on ympäri vuorokauden palvelu. Terveyskeskukset eivät ole koteja, Hyssälä huomautti.

Hänen mukaansa tässä muutoksessa on huomattava myös asumisen laatu.

- Porin Karjarannan hanke, jossa laadukkaat palveluasunnot on rakennettu kaupungin parhaalle paikalle, on hyvä esimerkki muualle Suomeen, ja kansainvälisestikin mitattuna tämä on luksusta, ministeri sanoi.

Aivan Kokemäenjoen tuntumaan Karjarantaan on kesän kuluessa valmistunut kalliiden osakekerrostalojen naapuriin kaksi tehostetun palveluasumisen taloa kaupungin sosiaalitoimen käyttöön. Taloista toinen on vanhuksille tarkoitettu 56-paikkainen palvelukoti Jokiranta ja toinen vammaisille tarkoitettu 26-paikkainen Jokisuisto. Talot ovat Porin parhaimmaksi kerrostaloalueeksi nimetyllä entisen teurastamon alueella.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat taloihin toukokuun alkupuolella, ja asunnot täyttyvät vähitellen vuoden loppuun mennessä. Henkilökuntaa taloissa on yhteensä noin 50.

Talot on rakennuttanut Porin YH-Asuntojen omistama Palvelukiinteistöt Oy, joka on vuokrannut ne Porin sosiaalikeskukselle. Sosiaalikeskus tuottaa palvelut, ja vuokraa asunnot edelleen asukkaille.

Vajaan 10 miljoonan euron hankkeeseen on valtion asuntorahasto antanut vajaan 3 miljoonan euron avustukseen. Pääsuunnittelija on ollut Arkkitehti Asmala Oy ja kokonaisurakoitsijana Skanska Talonrakennus Oy.

Talojen valmistuttua Porissa on yli 600 vanhusten ja vammaisten tehostetun palvelujen asuntoa, joista noin 150 on kaupungin omissa yksiköissä. Loput ovat läinnä kolmannen sektorin yksiköitä.

Määrä tulee lisääntymään lähivuosina oleellisesti, sillä sosiaalilautakunnan puheenjohtajan Juha Sandbergin mukaan Karjarantaa tulee lähivuosina vielä neljä palvelutaloa, ja palveluasuntoja alueelle tulee kaikkiaan noin 300.

Kolmannen palvelutalon pohjia rakennetaan parhaillaan. Palvelukiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtajan Esa J. Wahlmanin mukaan seuraavan talon on määrä valmistua ensi vuoden loppupuolella.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan Karjarannan kolmannen kohteen palvelujen tuottajasta järjestetään tarjouskilpailu, eli palvelut saattavat mennä myös yksityisen tahon tuottamaksi.

- Kilpailuttamisella saadaan nyt selville yksityisen ja julkisen palvelun erot, jos sellaisia on, sillä nyt kohteet ovat keskenään täysin vertailukelpoiset, Luukkonen huomautti.

Jukka Vilponiemi

2.9.2008 08:25

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva