Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yhä useampaan taloon asennetaan hälytinjärjestelmä

Kuva: Yhä useampaan taloon asennetaan hälytinjärjestelmä

Poliisin mukaan suurin osa asuntomurroista tehdään ovien kautta, yleensä päivällä ja mahdollisimman pienellä vaivalla ja riskillä. Varas osaa valita kohteensa ja menee asuntoon siitä, mistä helpoimmin pääsee.

Kodin voi suojata pienellä vaivalla kiinnittämällä huomiota asunnon lukitukseen. Turvallisen lukituksen lisäksi asunnon suojausta voi tehostaa hälytyslaitteilla. Yleensä jo pelkät murtosuojauksesta kertovat tarrat talon ikkunoissa ovat omiaan karkottamaan voron tiehensä. Sopiva hälytinjärjestelmä kannattaa valita luotettavan asiantuntijan kanssa.

Palvelupäällikkö Riku Mäkelä Porin Turvatiimi Oyj:stä kertoo, että hälytyslaitteiden asentaminen omakotitaloihin on Satakunnassakin selvästi lisääntymään päin.

Hälytinjärjestelmiä hankitaan sekä uusiin että vanhoihin taloihin. Uusiin taloihin hälyttimet asennetaan tavallisesti rakennusvaiheessa, jolloin johdotus saadaan helposti piilotettua rakenteisiin. Vanhoissa taloissa taas käytetään yleensä langattomia laitteita.

- Johdollinen järjestelmä on vielä hiukan edullisempi, vaikka langattomien hinnat ovatkin viime vuosina tulleet alaspäin ja hintaero on selvästi pienentynyt. Langaton järjestelmä on helppo asentaa, mutta toimiakseen se vaatii huoltoa; liiketunnistimissa on patterit, jotka on vaihdettava säännöllisesti, Riku Mäkelä summaa.

Järjestelmä rakennetaan yksilöllisesti asiakkaan omista tarpeista lähtien. Koiranomistajien kannattaa hankkia murtohälytin, joka tunnistaa lemmikin painon perusteella. Tällainen hälytinlaite voi olla päällä, vaikka koira tai kissa jää yksin kotiin.

- Lemmikkitunnistin tunnistaa alle 30-kiloisen eläimen, eikä tee hälytystä, vaikka koira liikuskelee talossa asukkaiden poissaollessa.
Tämän päivän järjestelmiin voidaan liittää liiketunnistimen lisäksi esimerkiksi palo-, lämpötila- tai vesivuotohälytin.

- Lämpötilan valvontalaite sopii erityisesti silloin, jos talo on tyhjänä pitkiä aikoja kerrallaan. Laite tekee hälytyksen, jos asunnon lämpötila laskee alle tietyn raja-arvon esimerkiksi laajan sähkökatkon tai lämmitysjärjestelmän vian vuoksi.

- Kosteushälytin voidaan asentaa muun muassa astianpesukoneen alle ja se ilmoittaa heti, jos koneessa ilmenee vähäistäkin vuotoa. Näin vältytään ikäviltä rakenteiden kuivaamisoperaatioilta, Mäkelä kuvailee.

Hälytinjärjestelmät mahdollistavat myös niin sanotun kuorisuojauksen käytön.

- Jos esimerkiksi mies on poissa kotoa ja vaimolla on turvaton olo, voidaan hälyttimen liiketunnistin laittaa pois päältä ja asentaa kaikki ulko-ovet valvontaan. Silloin pelkkä oven avaaminen saa aikaan hälytyksen.

Nykyiset hälytysjärjestelmät ovat varsin helppokäyttöisiä. Niiden päälle kytkeminen tapahtuu näppärästi avaimenperää muistuttavalla säätimellä, eikä mitään monimutkaisia koodeja tarvita.

Kodin hälytinjärjestelmän hinta riippuu siitä, kuinka paljon eri ilmaisimia siihen valitaan. Varsin yleistä on hälytinjärjestelmän vuokraus eli laitteet ovat vartiointiliikkeen ja niistä maksetaan tietty kuukausivuokra. Vuokran hinta koostuu laitteistosta sekä hälytyspäivystyksestä.

Vaihtoehtoisesti asiakas voi ostaa laitteet itselleen ja ohjata hälytykset omaan puhelimeensa, jolloin alkukustannukset ovat korkeammat, mutta kuukausivuokraa ei ole.

- Hyvään alkuun kodin suojauksessa pääsee asennuttamalla ovien valvonnan, yhden liikeilmaisimen ja paloilmaisimen. Silloin vuokralaitteiston kuukausivuokra on suurin piirtein samaa tasoa kuin esimerkiksi laajakaistan, Riku Mäkelä kiteyttää.

Maarit Kautto

29.8.2008 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva