Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yhä useampi talo lämpenee maalämmöllä

Kuva: Yhä useampi talo lämpenee maalämmöllä

Maalämpöpumppuja asennetaan koteihin tohinalla. Viimeisen vuoden aikana maalämpöä käyttävien asuntojen määrä on kasvanut Suomessa noin kymmenellä prosenttiyksiköllä. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtajan Petri Koivulan mukaan maalämpö onkin kohonnut uusien talojen yhdeksi suosituimmista lämmitysjärjestelmistä.

Hän arvioi, että noin kolmanneksessa uusista taloista on maalämpö. Järjestelmää käytetään myös yhä useammin saneerauskohteiden uutena lämmitysmuotona. Esimerkiksi viisikymmentä prosenttia kuntien energia-avustushakemuksista on viimeaikoina koskenut maalämpöpumppuja. Lisäksi monet kerros- ja rivitalot saavat lämpönsä nykyisin maasta.

Maalämpöpumppuja myyvillä ja asentavilla yrityksillä meneekin nyt hyvin. Esimerkiksi satakuntalaisiin saneerauskohteisiin maalämpöpumppuja asentava IVT Center on ehtinyt laittaa maalämmön tänä vuonna jo viiteenkymmeneen taloon. Tämä on tuplamäärä viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

- Suomessa on noin miljoona sähköllä tai öljyllä lämpiävää omakotitaloa. Uskon, että maalämpö tulee lisääntymään tulevaisuudessa öljyn korkean hinnan takia. Jos valtiolta alkaa saada vielä enemmän energia-avustusta ja kotitalousvähennystä, kyllä töitä riittää, IVT Centerin toimitusjohtaja Pasi Mäkilä sanoo.

Vaikka maalämpöpumppu on investointina hintava, maalämpö on silti yksi edullisimmista lämmitysmuodoista. Järjestelmä maksaa itsensä alle kymmenessä vuodessa takaisin.

- Maalämmön kokonaishinta tulee edulliseksi. Pumppu ottaa 60-70 prosenttia käyttämästään energiasta maasta tai vedestä. Sähköä joudutaan käyttämään energiantarpeen mukaan vain 30-40 prosenttia, Petri Koivula selventää.

Myös saneerauskohteissa lämmitysjärjestelmän vaihto tulee pidemmän päälle halvemmaksi. Lämmityskustannuksia pystytään pudottamaan jopa kaksi kolmasosaa alemmas.

- Jos talossa on öljylämmitys, joka kuluttaa 3 000 litraa vuodessa, lämmityksen hinnaksi tulee noin 2 700 euroa. Jos öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön, uuden järjestelmän asentaminen maksaa 13-16 000 euroa. Tämän jälkeen maalämpöpumppu kuluttaa vuodessa sähköä noin tuhannen euron edestä, jolloin lämmityskustannuksissa säästetään noin 1 700 euroa. Pumppu maksaa itsensä siis alle kymmenessä vuodessa takaisin. Sen jälkeen säästöt ovat kovat, Koivula laskee.

Hän myös muistuttaa, että tällä hetkellä vanhaan taloon asennettavasta maalämpöpumpusta saa energia-avustusta kymmenen prosenttia. Lisäksi asennuksesta saa kotitalousvähennystä, jolloin valtio tukee toimintaa yhteensä noin kolmella tuhannella eurolla.

Jotkut uusista taloista lämpiävät vielä sähköllä, mutta harvassa uudessa kohteessa porisee enää öljykattila.

- Maalämpö on ottanut paljon markkinoita muilta lämmitysjärjestelmiltä, sillä se on helppokäyttöinen. Maalämpö on myös päästötön. Siitä ei pääse ilmaan pienhiukkasia eikä savukaasuja, Petri Koivula kertoo.

Vaikka laite maksaa itsensä myöhemmin moninkertaisena takaisin, miksi jotkut laittavat edelleen uuteen asuntoonsa vielä sähkölämmityksen?

- Sähkölämmitys on edullinen hankkia mutta kallis käyttää. Jotkut ihmiset haluavat rakentamishetkellä kustannukset alas. He eivät kuitenkaan ajattele sitä, että saattavat asua talossa neljäkymmentäkin vuotta, Koivula vastaa.

Koivula ja Mäkilä suosittelevat maalämpöä oikeastaan kaikkiin muihin koteihin, paisti pieniin rakennuksiin. Alle 120 neliön talossa maalämmön käyttö ei ole kustannussyistä kannattava.

Lilli Vesa

29.8.2008 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva