Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tarinoita Kuudesosan taloista

Kuva: Tarinoita Kuudesosan taloista

Kesäkuussa käynnistynyt Porin 6. kaupunginosan rakennushistorian kartoitusprojekti etenee suunnitelmien mukaan. Kenttätyöntekijät ovat käyneet läpi Kuudesosan läntisestä, 1860-luvulla kaavoitetusta päästä Käpylänkadun ja Ignatiuksenkadun väliset korttelit. Tällä viikolla olivat vuorossa Käpylänkadun ja Rauhanpuiston välissä sijaitsevat rakennukset, joista useimmat ovat peräisin 1920-luvulta.

- Kolmasosa kenttätyöstä on nyt tehty. Syksyn aikana jatketaan Tiilitehtaanpuistokadulle asti. Sen itäpuolinen, myöhemmin kaavoitettu osa jää ensi vuodelle, kertoo Olli Joukio Satakunnan Museosta. Joukion lisäksi kenttätyötä tekivät tällä viikolla toinen museon työntekijä Sanna Kuusikari sekä insinööri Tapani Vainio Porin kaupunkisuunnittelusta.

- Homma on ollut mukavaa ja leppoisaa. Asukkaat ovat olleet kiinnostuneita ja suhtautuneet projektiin hyvin. Kaikista kohteista on saatu tietoja, Joukio jatkaa.

Rakennusten piirustukset eivät ole aina pitäneet paikkaansa, mutta suuria yllätyksiä työryhmä ei ole kokenut. Asukkaiden kertomukset ja työryhmän havainnot juontavat juurensa aina kaupunginosan synkkään Kuoppakaupunki-historiaan asti.
- Erään asukkaan isoisä oli asunut maakuopassa. Olemme myös pohtineet, mikä on eräiden todella syvien kellaritilojen tausta. Onko ne mahdollisesti rakennettu maakuoppien paikalle? Olli Joukio miettii.

Yllätys on ollut myös se, että 1950-luvun asuun naamioituneen rakennuksen pinnan alta onkin saattanut löytyä lähes sata vuotta vanhempi alkuperäinen runko. - Kuudesosassa on monia taloja, jotka näyttävät 40-50 -luvuilla rakennetuilta, mutta ovatkin peräisin 1860-luvulta, Joukio kertoo.

6. osan eli Kuukkarin rakennuskannassa ja sen kehityksessä on lukuisia kiinnostavia yksityiskohtia. Tontilla on usein ollut alun perin yksi rakennus, joka on sittemmin jaettu kahtia purkamalla osa kokonaan pois. Puretun osan tilalle on pystytetty pihaportti.

- Monen asunnon talot ovat tyypillisiä 6. osassa. Useat ovat myös säilyneet sellaisina, Sanna Kuusikari mainitsee. - Toisaalta asuntoja on usein myös yhdistetty suuremmiksi asunnoiksi, Olli Joukio lisää.

Kuudesosassa asui ennen paljon sahatyöläisiä, mikä on johtanut muutamiin erikoisiin rakennusratkaisuihin. - Sahatyöläiset saivat käyttöönsä puutavaraa, ja joidenkin rakennusten runko on muurattu kasaan lankunpätkistä, Joukio päivittelee.

Kuudesosa on ollut työläiskaupunginosa, mistä kertoo myös palovakuutusdokumenttien ammattitiedot. Enin osa on työmiehiä ja koneenkäyttäjiä, mutta löytyypä joukosta maanviljelijöitä ja muutama kauppiaskin.

Osa rakennuksista on ollut venäläisomistuksessa, ja nykyiset asukkaat ovat kaivaneet ullakoilta venäjänkielisiä katukylttejä. - Erään rakennuksen palovakuutuksesta selvisi, että sinne oli majoitettuna venäläisiä sotilaita, ja he polttivat koko talon sileäksi, Joukio nauraa.

Tärkeä asukkaita koskeva havainto on ollut se, että kuukkarilaiset pysyvät kuukkarilaisina, jopa monessa sukupolvessa. - Aika moni on muuttanut kaupunginosan sisällä talosta toiseen, ja paljon on myös paluumuuttajia. Monien vanhojen kuukkarilaisten jälkeläiset, jotka ovat viettäneet täällä lapsuutensa, muuttavat takaisin oman perheensä kanssa, Joukio ja Kuusikari kertovat.

Mikko I. Elo

29.8.2008 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva