Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallituksen kuristusote ahdistaa

Kuva: Hallituksen kuristusote ahdistaa

Mutta jo kunnallisvaaleissa on mahdollisuus muuttaa suunta. Nykyisestä eriarvoisuutta lisäävästä politiikasta kärsivät havahtuvat ja vetävät lokakuun lopulla punaista viivaa ihan antaumuksella. Merkit ovat hyvät, oikeistohallituksen harhautusoperaatiot ja sumutus eivät enää pure ja uudistuneen SDP:n kannatus on kääntynyt selvään nousuun.

Paljon ovat jo ehtineet tehdä ja touhuta.  Enimmäkseen on kohennettu jo ennestään paljon omistavien ja pääomatuloilla elävien asemaa. Ruoan arvolisäveron alennusta on vain lupailtu ja lupailtu. Paljon melua tyhjästä. Ruoan ja muittenkin elämisen tarvikkeitten hinnannousu on tätä nykyä sitä luokaa, ettei siinä sitten joskus se viiden prosenttiyksikön veronalennus paljoa keskivertopalkansaajaakaan ilahduta.

Veron alentaminen 17:sta 15:een prosenttiin ei suikaan tarkoita satasen ostosten halpenevan 5 euroa vaan pudotus kokonaista 2 euroa.  Mutta tonnin ostoksissa tuo hallituksen lupailema alennus on toki jo 20 euroa.  Eli mitä enemmän sinulla on varaa käyttää ruokaostoksiisi, sitä enemmän nettoat.

Kyllä hallitukselta pitäisi löytyä muitakin keinoja hintojen hillitsemiseksi,  mutta tätähän ns. sitoutumaton porvarilehdistö hallituksesta puhumattakaan ei ole viitsinyt pahemmin esillä pitää.  

Eikä myöskään sitä että, suomalaisen perheen arkipäivän ostoskorista löytyy muutakin kuin ruokaa esimerkiksi paperituotteita vaippoja ja joittenkin koreista jopa olutta. Odottakoon nyt kansa sitä suurta armopalaansa, tuumaavat Matti, Jyrki, Tarja ja Stefan laupeuden pilke silmäkulmassaan.

Unelmia pitää olla! Unelmia on työväenliikkeellä ollut kautta historiansa ja niin vain on uudistus toisensa jälkeen käynyt todeksi.  Suomeen on SDP:n toimesta pitkän unelmien täyttämän tien kautta rakennettu mm. lukukausimaksuista vapaa ilmainen peruskoulu, jonka saavutuksia käydään nykyään ns. rikkaistakin maista ihailemassa.  

Tätäkin uudistusta oikeistovoimat aikanaan vastustivat hanakasti kuten aikanaan lakia kunnallisista oppikouluista, joka takasi myös vähävaraisimmille väylän korkeakouluopintoihin.  

Jos tuota uudistusta ei aikanaan olisi läpi saatu, olisimme siis edelleen yksityisoppikoulujärjestelmässä ja kansan kahtiajakautuminen ns. ”vanhan hyvän ajan” mallilla. Siis lisää unelmia ja työhön niiden toteuttamiseksi.

Vallan erinomainen unelma on maksuton päivähoito ja siinä kuin huomaamatta myös tasa-arvoa edistävä maksuton esikoulu. Tämän aikanaan toteutuvan unelman  kustannukset ovat Raimo Sailaksen laskemien mukaan 200 miljoonaa vuodessa.  Siihen meillä todellakin on varaa, kun kerran on varaa mahdollisesti 500 miljoonan metsäverotuksen kevennyksiinkin, jotka hallitus on jopa takautuvasti luvannut metsänomistajille.  

Miten muuten mahtaa käydä veronalennuskauden lopulla, hakataanko muutaman seuraavankin vuoden hakkuukiintiöt ja sitten ”houkutellaan” metsänomistajia myymään keskenkasvuista tukkia raaka-ainepulasta kärsivälle metsäteollisuudelle. Ja jälleen, milläs muuten kuin verohelpotuksilla.  

Tällä menolla on väistämättä edessä suomalaisen metsäteollisuuden lopullinen alasajo ja aikakausi, jolloin raakapuuta viedäänkin rajan taakse Karjalaan, suuriin tehokkaisiin puunjalostuskombinaatteihin, jos sinnekään. Mikähän hinta vihreästä kullasta silloin maksetaan, naapurilla kun on yllin kyllin puuta omasta takaa.

Turhaan yrittää eräs satakuntalainen päätoimittaja väittää SDP:n ajavan ilmaista päivähoitoa vuorineuvosten lapsille ikään kuin suurena vääryytenä, sillä tämän maan vuorineuvostaustaiset ja päiväkoti-ikäiset lapset on lienevät sirkkelin kolhiman käden sormilla laskettavissa. Heidän lapsenlapsensa voisivat kyllä tulla kyseeseen edunsaajina maksuttoman päivähoidon ja esiopetuksen toteutuessa, vaan taitaapa olla harvassa vuorineuvosten sukujen vesat kunnallisissa päiväkodeissa.

Ns. sitoutumaton valtalehdistö yrittää edelleen langettaa tuomioita menneitten porvarihallitusten virheistä demarien niskaan, ikään kuin SDP olisi ollut ihan vaatimassa varallisuusveron poistamista varakkailta. Kyllä oikeistoenemmistöisen eduskunnan luottamusta nauttineet hallitukset tekivät etupäässä porvaripolitiikka vaikka SDP mukana olikin. Ja nyt on sitten varsinainen riemu revennyt, kun SDP ei enää ole mukana edes jarrumiehen roolissa.

Unelmista voidaan siis yhä tehdä totta, eihän siihen vaadita kuin työtä ja uskoa omiin ihanteisiin.  Näin on tapahtunut ennen ja näin tapahtuu jatkossakin. Lokakuun kunnallisvaalit ovat ensimmäinen näytön paikka.


Esa Anttila

29.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva