Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maaottelu alkaa jo tänään

Kuva: Maaottelu alkaa jo tänään

Suomen ja Ruotsin välinen yleisurheilumaaottelu on monen suomalaisen urheilijan kauden tavoite. Kun valinta tähän otteluun varmistuu, niin samalla myös kausi on mennyt nappiin – viis niinkään tulostasosta kauden aikana. Mutta kun kisataan miesten ja naisten maaottelussa kolmihenkisin joukkuein, niin melkoisen heikolla tuloksella sitä ollaan Suomi-verkkarissa. Yleisöä tämä maaottelu jaksaa kiinnostaa vuodesta toiseen. Yksi kuningasidea oli siirtää ensimmäinen kilpailupäivä perjantaiksi ja voittajat ratkaistaan jo lauantaina. Moni ehkä aavistaa mikä saa katsomot melko täyteen viikonloppuna – sen paremmin ääni kulkee, mitä täydempi kiikari on matkassa.

Yksi uusi vetonaula otettiin mukaan ihan kuin puskista. Pekingin olympialaisissa neljänneksi uinut Hanna-Maria Seppälä pinkoo Suomen edustusasussa satasen juoksussa – tosin kilpailun ulkopuolella. Ainakin asian julkistamiseen oli käytetty aikaa ja vaivaa. Hanna-Marian treenejä esiteltiin suurelle yleisölle jo keskiviikkona aivan Helsingin keskustaan rakennetulla mainosten välissä olevalla kumimatolla.

Ei ideassa ole mitään vikaa. Ainoa huono puoli on siinä, että jos Seppälä voittaa yhdenkin varsinaisen maaotteluedustajan, niin ehkä siitä voisi vetää johtopäätöksiä? Mutta ei voita. Silti hyvä mainoskikka!

Huono puoli on se, että maajoukkueen kapteeni Tommi Evilä loukkasi etureitensä. Eipä ole Tommin vuosi. Keihäsmies Teemu Wirkkala jää pois lonkkavamman vuoksi, mutta hyvä korvaaja löytyy. Antti Ruuskanen varmistaa kyllä jopa kolmoisvoittomme. Myös Jukka Keskisalo on mukana ja se Ruotsin viikinki on juoksemassa Zürichin Kultaisen liigan esteitä tänään.


Kultainen liiga
Joilla on mahdollisuus seurata Kultaisen liigan osakilpailua, niin pistäkää boksinne Maxille illalla, sillä Kolmoselta kisa tulee vasta jälkilähetyksenä.

Pamela Jelimo sekä Blanka Vlasic ovat enää ainoat jättipotin tavoittelijat. Jelimo on täysin omassa kastissaan, mutta korkeushypyssä Blankan itseluottamus saattoi hieman laskea Pekingin olympiahopean myötä?

Ruotsi-maaottelun miesten keihäänheitto siirrettiin vasta lauantaille, koska Tero Pitkämäki heittää tänään Sveitsissä. On jopa mielenkiintoista seurata sen kisan tuloksia. Pystyykö Andreas Thorkildsen jälleen näyttämään kaapin paikan Terolle ja pystyykö Latvian Ainars Kovals tekemään toistamiseen ”alafrantit”.

Yleisurheilun puolella tapahtuu vielä huipulla paljon. Tiistaina nähdään Neloselta kova Lausannen GB, jossa voidaan myös mennä kovaa. Asia on silviisii, että USAn urheilijat käyvät nyt Euroopassa rahastamassa ensi kauden harjoitusrahastoon.

Mutta jokaisen kisan vetonaula on nyt Jamaikan Usain Bolt. Hänen kultaisten piikkariensa rahallinen voima on nyt suuri. Taitaa käydä niin, että Asafa Powell ja Tyson Gay joutuvat itse maksamaan starttirahaa, jotta pääsevät Boltin kanssa samalle viivalle.
Tämän vuoden maailman nopeimmasta miehestä ei ole epäilyksen häivääkään Pekingin jälkeen.

Mutta yleisurheiluvuosi lähestyy vääjäämättä loppuaan, eli nyt kannatta vielä käydä pokkaamassa ne jaossa olevat dollarit omalle tilille.


Muutosta heittotyylissä
Aikoinaan miesten keihäänheitossa tuon rähmälleen heittäytymisen ja voittamisen mallin toi Mister Keihäänheitto, eli Tshekin Jan Zelezny.

Kaiken lisäksi Zelezny oli ruumiinrakenteeltaan täysin erinäköinen kuin Seppo Räty.

Mutta pitkälle Jan heitti ja pitkälle heitti myös Räty. Kun Seppo kiskaisi, niin sanottiin että siinä olisi lentänyt heinäseiväskin pitkälle ja vielä heinät mukana. Mutta nyt on keihäsmiesten vartalotyyppi täysin erilainen.

Suomalaiset ovat kuitenkin omineet Zeleznyltä tuon heittäytymisen. On täysin erilaista katsoa sitten Andreas Thorkildsenin heittoa. Hän kiskaisee keppinsä pitkälle ja jää sitten – pystyssä seisten – seuraamaan kun keihäästä näkyy ilmassa vain piste. Silloin lentää – ja pitkälle.

Hyvä vertailukohta näistä heittotyyleistä nähdään tänään Kultaisen liigan osakilpailussa.

Jan Zelezny on myös hyvä valmentaja. Se nähtiin Pekingissä kun Barbora Spotakova kiskaisi viimeisellään kepin lukemiin 71,42. Spotakova ei muuten heittonsa jälkeen heittäytynyt viivalle! Olisi jatkossa mielenkiintoista nähdä myös naisten keihäänheitossa, kuka heistä ensimmäisenä tekee ennen viivaa ”zeleznyt”.

Voi se hieman ryntäisiin sattua, mutta naisten puolella sitä ei tapahdu muuten kuin epäonnistuneen heiton jälkeen. Eikä silloinkaan heitetä tikkaa tai soiteta sävelmää mäntillä.

Tulee vain mieleen, että valmentaja Hannu Kangas voisi Lontoon olympialaisiin mennessä kokeilla, kuinka pitkälle Pitkämäki oikein kiskaisee kun tukijalka tulee Andreasin tyylillä heittoviivalle?


Valmennuksen tärkeys
Porin Pesäkarhujen fysiikkavalmentaja on porilaisille tullut tutuksi Juha Flinck.

Mutta Flinck valmentaa edelleen Ateenan paralympialaisissa kaksi kultamitalia voittanutta pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähteä. Lepa itse suuntaa matkansa Pekingiin jo huomenna muun kisajoukkueen mukana, mutta valmentaja lähtee kohti kisakaupunkia vasta maanantaina.

Leo-Pekka Tähti on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista Linnunpesän Mondolla. Päämatka hänellä on 100 metrin kelaus, jonka hallitseva ME-mies hän on. Ateenassa Tähti voitti myös 200 metrin kelauksen, mutta tältä matkalta mitali olisi tämän vuoden paralympialaisissa jo kova saavutus.

Toki kahden kultamitalin voittaminen ei ole laisinkaan mahdotonta, mutta valmentaja Flinck pitää kuitenkin Leo-Pekan päämatkana pikamatkaa.

Pekingin paralympialaiset alkavat syyskuun 6. päivänä ja kisaurakkansa Tähti aloittaa 12. päivänä 200 metrin alkuerillä ja satasen kisa alkaa 15.päivä. Molempien matkojen finaalit kelataan jo aamupäivällä, jota ajankohtaa Leo-Pekka ei pidä itselleen parhaana vuorokauden aikana.

Mutta Tähti ja Flinck tuovat jälleen menestystä Suomelle ja tähtäimessä ovat vielä Lontoon 2012 kisat. Helsinki, Porilaisten marssi!
Seikka on saletti.

Sunnuntaina on välierä Porissa
Tänään Porin Pesäkarhut pelaa ensimmäisen naisten pesäpallon Supersarjan välieräpelin vieraissa Seinäjoella PeTo-Jusseja vastaan. Peli alkaa kello 17.30.

Sunnuntaina 31.8. on sitten toinen välieräpeli Porissa ja tämä ottelu alkaa kello 17, joka kannattaa huomioida. Ei pitäisi pimeän päästä yllättämään, vaikka mentäisiin ihan kotiutuskisaan asti. Voittaja ottelusta haetaan vaikka sen pitemmän kaavan mukaan.
Toisessa välieräparissa kohtaavat Jyväskylän Kirittäret ja Lapuan Virkiä. Tästä kvartetista se naisten tämän vuoden pesäpallomestari sitten löytyy. Eipä ole vuosien mittaan naisten kärkiryhmässä tapahtunut suurempaa muutosta. Aina nämä neljä näyttävät olevan mukana ja viides huippuseura jää sivuun. Se viides on Lappeenrannan Pesä Ysit, jonka kohtaloksi jäi tällä kaudella se viides sija ja mitalipelien seuraaminen sivusta.

Kyllä olisi mukavaa jos tähän viiden seuran valiokastiin saataisiin edes pari uutta, potentiaalista, mestariehdokasta. Mutta monella paikkakunnalla on yritetty – jopa Oulussa – päästä kärkeen mukaan. Ei vaan tunnu onnistuvan. Olipa Vihti aikoinaan kova naisten pesäpallossa. Nyt sille suunnallekin tarvittaisiin jonkinlainen lajin Ideapark.


PoPalla kotiottelu
Porin Palloilijat johtaa edelleen jalkapallon Kakkosen lohkoa B yhdeksän pisteen erolla ennen toisena olevaa Lohjan Palloa.
Huomenna kello 16 Porin stadionilla alkavaan sarjaotteluun PoPa saa vastaan EIF:n Tammisaaresta. Sarjan loppuun asti kaikki ottelut tulevat olemaan vaikeita, sillä toki jokainen joukkue haluaa voittaa nimenomaan sarjaa johtavan joukkueen. Kaiken lisäksi voittaa vielä sen omalla kotikentällä.

Mutta eipä ole sarjakakkosellakaan helppo vastustaja, kun sekin pelaa huomenna kotiottelun. Lohjan Pallon vastustajaksi saapuu useita kokeneita pelimiehiä omaava PP-70 Tampereelta. Mikäli LoPan valmentaja Markku Palmroos käyttää jo tässä pelissä – lupaustensa mukaan – omia nuoria, niin siellä suunnalla on jo hiukan luovutettu – sarjanousua ajatellen. Mutta parasta olla vain luulematta ja PoPa ottaa kotona puhtaan kolmen pisteen voiton. Sen jälkeen alkaa olla jo hieman helpompi olo.

Naisten liigassa pelaava NiceF pelaa myös huomenna erittäin tärkeän vierasottelun – sarjapaikan säilymisen kannalta. Nice Futis matkustaa Tampereen Ilveksen vieraaksi ja voittoputken kasvattaminen viiteen olisi kyllä melkoinen suoritus. Ilves on nimittäin yksi niistä NiceF:n päävastustajista liigassa.


Miten käynee
Kimi Räikkönen tuntui tekevän Valencian osakilpailussa kaikki mahdolliset virheet, teloen siinä sivussa myös oman tallinsa mekaanikon.

Seuraava osakilpailu Belgiassa Spa-Francorchampsin radalla on yksi vedenjakaja Kimin tämän kauden Ferrari-uralla. Taidetaan vaatia jopa voittoa 7.9. pidettävissä formulakisoissa, sillä suurena vaarana on, että Ferrari nimeää tallin ykköskuskiksi Felipe Massan. Se saattaa olla riittävä peloke myös Räikköselle, joka toivottavasti alkaa ajaa myös kilpailuissa taitojensa edellyttämällä tavalla?

Sanovat, että Kimin voitonhalu olisi jo sammunut, koska rahaa on tullut ovista sekä ikkunoista. Mutta kyllä Kimin vaimo taitaa myös osata euroja kuluttaa, joten eiköhän Räikkösen kannattaisi ottaa homma tosissaan vielä ainakin pari kautta.

Muuten, viime kaudella Spassa Kimi oli nopein sekä aika-ajossa että itse kilpailussa. Joten kyllä poika osaa, mutta keskittyä pitää.

Jarmo Liuhala

29.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva