Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Melkoinen olympiasaavutus

Kuva: Melkoinen olympiasaavutus

Monelta taisi Pekingin kesäkisojen loppuhuminassa mennä ohi sellainen asia, että suomalaisedustus nähtiin – päätuomarina – maailman ehkä laajimmalle harrastajatasolle nousevassa palloilulajin finaalissa. USAn koripallojoukkue lähetti Pekingiin kaikki parhaansa eli Dream Teamin. Siis kaikki parhaat NBA -ammattilaiset mukana. Jo kisojen avausottelussa USA kohtasi isäntämaa Kiinan ja siinä ottelussa päätuomarina toimi suomalainen Carl Jungebrandt. Erittäin hyvin täytyi Jungebrandtin kisoissa tuomita, koska mies valittiin myös kisojen finaaliottelun, USA-Espanja, päätuomariksi. Se on melkoinen kunnianosoitus maalle, jolta ei kisoissa ollut mukana omaa joukkuetta. Varsinkin kun Espanja on jo monen vuoden ajan pystynyt arvoturnauksissa nöyryyttämään näitä USAn ammattilaisia. Espanja oli puolustava olympiavoittaja sekä lajin hallitseva maailmanmestari, joten jännitettä, nimenomaan USAn puolelta, ennen finaalia varmasti riitti.

Koripallon olympiafinaali oli myös yksi niistä painopistelajeista, joista USAn piti ottaa kultaa ja siksi finaali myös televisioitiin suorana lähetyksenä Yhdysvaltoihin. Ja yhtenä tämän historiallisen pelin tärkeänä osana oli suomalaistuomari.

Jungebrandt itse totesi finaalin jälkeen, että selkeää jännitettä oli olemassa, mutta omasta mielestään hän onnistui tuomitsemisessa hyvin. Toki voittaneen joukkueen (USA) kiitokset ymmärtää, mutta kun myös hävinnyt osapuoli (Espanja) antoi kiitosta
tuomaritoiminnasta, niin Jungebrandtin suoritus nousee yhdeksi parhaimmista suomalaisesityksistä Pekingissä.

Se on nostettava kyllä aivan täysin mitalisuorituksen tasolle. Kun vielä tiedetään mistä lajista oikein oli kysymys!

Tuomaritoimintaa

Suomen kansallispeli on kuulemma jääkiekko. Ihan vertailun vuoksi kannattaa ottaa esiin se, että vaikka Suomi pelaa vuodesta toiseen lajin MM-kisoissa jopa mitalista, niin suomalaistuomareita ei välierissäkään näy.

Joka vuosi MM-kisoissa on alkusarjan otteluissa ollut ainakin yksi päätuomari – tämän kevään kisoissa jopa kaksi – niin vaikka Suomi ei pelannut MM-finaalissa, niin eipä siellä nähty myöskään suomalaista päätuomaria.

Eikä sisäänlämpiävässä piirissä uskalleta edes SM-liigassa arvostella tuomaritoimintaa julkisesti seurojen osalta, heti rapsahtaa sakot. Juuri tämä sanallinenkin koskemattomuus saa tuomarit varmuudella ”luulemaan”, että hehän tuomitsivat taas hyvin kun haukkumista ei tullut.

Tosin media on kyllä kantanut oman kortensa kekoon ja ilmoittanut, että pillipiiparit tuomitsivat ihan vihkoon. Mutta kun päättävällä tasolla hommaa ei nähdä samalla lailla, niin MM-kisoihinkin on vara lähettää SM-liigasta sellainen parivaljakko, joka ei kuulu edes SM-liigamme parhaimpiin.

Näin ajatellen ei ole laisinkaan ihme, ettei suomalaista päätuomaria nähdä edes MM-kisojen välierissä, saati sitten finaalissa, vaikka Suomi ei siinä pelaisikaan. Muistelkaapa nyt oikein tarkkaan, milloin viimeksi muistatte nähneenne suomalaisen jääkiekkotuomarin arvokisojen välierissä tai finaalissa? Tästä voi vetää tietynlaisia johtopäätöksiä. Eivät liigaseurojen edustajat tietenkään voi kommentoida (sanktiota sekä penalttia tulee), ja näin tuomarit luulevat olevansa virheettömiä.

Mediankin arvostelut valuvat kuin vesi hanhen selästä jään alle.
Miettikääpä sitä!

Jalkapallossa ei arvokisoihin

Jalkapallossa saatetaan nähdä suomalainen päätuomari jalkapallon arvokisoissa tasan tarkkaan silloin, kun Suomen miesten A-maajoukkue selviytyy vihdoinkin lajin kovien karsintojen kautta pidettäviin arvoturnauksiin.

Mahdollisuuksia Suomen A-maajoukkueella on parin vuoden välein, siis joko MM- tai EM- lopputurnaukseen. Sitä ennen pelataan kivikovat karsinnat ja uskallan väittää, että MM-kisoihin olisi Suomen tasoisella joukkueella paremmat mahdollisuudet kuin EM-kisoihin. Tosin liki niihin pääsy nyt liippasi.

MM-kisoissa on mukana maanosa-kiintiö, jonka perusteella näemme kisoissa sitten muutaman Oseanian suunnan valtion. Mikäli Suomi pääsisi vielä, oman lohkonsa kolmantena, karsimaan Tyynenmeren sarjaan, niin kisoissa olisi jo käyty. Tämä johtuu Euroopan kivikovasta jalkapallotasosta – jokaisessa maassa jalkapallo on maan kansallisurheilu – joten nyt kun Eurooppaan kuuluu useampiakin Aasian maita sekä ainakin yksi Afrikan maa, niin on sitä vaikeampaa päästä arvokisoihin kuin jääkiekossa. Näin arvailen.

Kehitystä tapahtuu

Jalkapallossa ei ole – verrattuna parikymmentä vuotta sitten – tällä nimellä pelatun lajin kanssa pelillisesti enää paljonkaan samaa. Toki lajin nimi, kentät, maalit sekä osin säännötkin ovat samat kuin Pappa-Tunturin aikaan, mutta itse peli on muuttunut huipulla sisällöltään enemmän kuin aina ymmärtääkään.

Takavuosina joukkueen vasemmaksi puolustajaksi valittiin yleensä joukkueen heikoin lenkki. Nyt vasemman pakin pitää puolustaa, rakentaa hyökkäyksiä ja pystyä pistämään keskitykset takuuvarmasti aukolle tai tehdä itse maali.

Ihmetellä vaan voi, että kun nyt pystytään mittaamaan kuinka paljon kenttäpelaaja juoksee puolentoista tunnin aikana – joko pallon kanssa tai ilman – niin päästään sellaisiin lukemiin kuin 12–13 kilometriä. Jos pelaaja jää täydessä ottelussa alle kymmenen kilometrin, niin avaukseen ei seuraavassa pelissä ole asiaa! Poikkeuksia toki löytyy, mutta he paikkaavat vajeen loistavalla sijoittumisella sekä pelisilmällään.

Kuntoa tarvitaan


Kun Ruotsi -maaottelu käydään viikonvaihteessa kolmimiehisin joukkuein, niin jalkapallokentältä voisi kummankin maan 10<p000 metrin ryhmään löytää vahvistusta. Futarin vaihtaessa piikkareihin, hänen ei tarvitse tietää muuta kuin se, että kierroksen aikana käännytään neljä kertaa vasemmalle ja kun viimeinen kierros alkaa, niin joku soittaa sen merkiksi vaskikelloa.

Entä sitten kun otetaan arvoturnauksen finaaliin päätuomari? Hän joutuu juoksemaan koko ottelun ajan ja välillä todella kovaa. Hän taitaa olla pelin kovakuntoisin kaveri, sillä lepoaikaa hänelle tulee nopeatempoisessa pelissä erittäin vähän.

Toki nyt on pilli suussa juoksevalla tuomarilla myös nappi korvalla, johon laidoilla spurttaavat avustavat erotuomarit voivat antaa vihjeitä rikkeistä eri puolilla kenttää. Muualla Euroopassa on käytössä myös neljäs erotuomaria – jopa kaikissa pääsarjaotteluissa.
Hän taas pitää vaihtopenkin ja usein erittäin kuumina käyvät valmentajat kurissa sekä herran nuhteessa. Useampaan kertaan on nähty, että tämän neljännen erotuomarin pyynnöstä on sitten valmentaja passitettu päätuomarin toimesta seuraamaan peliä sieltä katsomon puolelta.

Tämä neljäs erotuomari on myös täysivaltainen Fifa-tuomari, joka pystyy tuomitsemaan ottelun loppuun, jos varsinaiselle päätuomarille tapahtuu jotain kesken pelin. Silläkin puolella on kehitytty siis valtavasti.

Enää ei puutu kuin se, että olisi joku laite joka tarkistaa kävikö koko pallo yli maaliviivan.

Mutta sellaista ei tarvita – ei jalkapallo silloin enää olisi ihmisten peli jota inhimilliset virheet aina silloin tällöin värittävät.
Jäisivät pois huudot: se oli selvä paitsio, senkin puusilmä!

Älkää heittäkö vielä ensimmäistä kiveä

Tasan viikon päästä jääkiekon SM-liiga pitää kauden avausinfonsa ja tasan kahden viikon päästä pelataan kauden 2008–2009 ensimmäinen SM-liigakierros (11.9). Tosin Satakunnan joukkueet, Rauman Lukko ja Porin Ässät pelaavat paikalliskierroksen ensimmäisen ottelunsa vasta perjantaina (12.9) Rauman DNA-areenassa.

Uskallan kauden tässä vaiheessa vahvasti epäillä, että viikon päästä pidettävässä avausinfossa Porin Ässät pistetään asiantuntijoiden asetelmissa sinne liigan häntäryhmien joukkoon?

Mutta, älkääpäs, huh, heittäkö ensimmäistä kiveä, sanoo saarnaaja Mustapää, Mika Waltarin kirjoittamassa salapoliisiromaanissa ”Kuka murhasi rouva Skroftin”.

Nimittäin HC Ässät Pori Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Ahola ja HC Ässät Pori Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki sekä Porin Ässien SM-liigajoukkueen päävalmentaja Alpo Suhonen eivät varmasti ole pitäneet vaihdetta vapaalla kesänkään aikana.

Valmentaja Suhonen ehti tosin täyttää tasavuosia – Onnittelut ! – mutta kyllä yhteinen tavoite on kuitenkin Porin Ässien menestyminen SM-liigassa.

Vaikka Ässille ei nyt mitään ”tulikuumaa” vahvistusta tullut, niin joukkue vaikuttaa kuitenkin sellaiselta, että siinä yhdistyvät sekä nuoruuden into, näyttämisen halu että tärkeänä lenkkinä myös kokemus.

Ässät pelasi Sveitsissä turnauksen ja niiden tuloksissa kiinnitti huomiota se, että Ässät nimenomaan pelin kolmannessa erässä oli herra ja hidalgo. Parhaillaan Ässät on mukana Vaasassa alkavassa Sportin (päävalmentaja Juhani Tamminen) järjestämässä turnauksessa. Tämä antaa lisäosviittaa epäileville Tuomaille. Niillä pelaajilla mennään, jotka ovat sitoutuneet joukkueeseen.
Sveitsi opetti ainakin sen, että kesäharjoittelussa on tehty paljon erilaisia asioita kuin toissa kaudella.

Ensin käydään kuulemassa nuo ensi viikon asiantuntijakommentit – jotka sitten välitetään myös lukijoillemme – ja vasta sitten aletaan tämän kauden SM-liigan peleissä jakaa sarjapisteitä.

Yhtään ei vielä ole jaettu.

Välieräpelit

Eilen pelattu Porin Pesäkarhujen vierasottelu Seinäjoella kertoo, koska kotona pelataan välieräpeli.

Mahdollisuudet ovat, että jo huomenna pelataan Porin pesäpallostadionilla tai sitten vasta sunnuntaina.

Mutta, älkää huolestuko, huomisessa lehdessä löytyy välierien pelipäivät.

Jarmo Liuhala

28.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva