Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lapin hyvät vanhustenhuollon palvelut säilyvät

Lapin liittyessä vuodenvaihteessa Raumaan sosiaalitoimeen ei tule suuria muutoksia. Lapin sosiaalijohtaja Leena Kivimäki kertoo Linnavuoren palvelukeskuksen ja kotihoidon sekä päivähoidon säilyvän liitoksen jälkeenkin nykyisellään.

 

– Myös ensi vuonna näissä hoitoa tarjoavat samat, tutut ihmiset. Vain toimiston toiminta muuttuu. Lappiin jää sosiaalitoimelle niin sanottu kylmäasema, josta kuntalaiset saavat halutessaan ajanvarauksella sosiaalipalveluja, kertoo Kivimäki.

Sosiaalijohtaja korostaa palvelujen säilyvän Lapissa ennallaan, vaikka hallinto ja päätöksenteko siirtyvätkin Raumalle. Tosin hän toteaa lappilaisilla olevan edessä uuden opetteleminen siinä, että he oppivat asioimaan sosiaalipuolen asioissa uusien henkilöiden kanssa.

– Toisaalta voisi kuvitella, että esimerkiksi toimeentulotukiasiat hoidettaisiin mieluummin Raumalla, koska siellä ne voi hoitaa anonyymimmin. Raumalla myös tehtävät on jaettu pienempiin ryhmiin, minkä ansiosta myös osaaminen on erikoistuneempaa, pohtii Kivimäki.

Hän kertoo vielä ennen vuodenvaihdetta lappilaisille valmistettavan opas, mistä käy ilmi, mistä minkäkin palvelun tulee saamaan.

Yhteistyötä Lapin ja Rauman välillä on ollut ennenkin. Lappi on tarjonnut Rauman kaupungille vanhustenhuollon intervallipaikkoja ja Kivimäen mukaan tästä on saatu hyviä kokemuksia.

Nyt sosiaalilautakunta teki päätöksen tarjota myös vapaita Ursulan ja Linnavuoren palveluasuntoja Raumalle.

– Ei sieltä paljasjalkaisia raumalaisia ole tänne tulossa. Kyllä halukkailla on lappilaistausta, pohtii Kivimäki.

Sosiaalijohtaja painottaa olevan hyvä, että Lapissa on tilaa, vaikka ylimääräistäkin ja ihmiset pystyvät asumaan pitempään kotonaan. Hän näkee tilanteen kääntyneen parempaan suuntaan, kun tehdä ennaltaehkäisevää työtä ja tukemaan kotona asumista
– Vanhustenkotiyhdistykselle tilanne ei kuitenkaan ole hyvä, koska kiinteistöjen ylläpitokuluista pitäisi saada maksu jokaisesta asunnosta.

Kivimäki painottaa raumalaisille vuokraamisen helpottavan yhdistyksen kiinteistöjen ylläpitoa.

Kuntaliitoksen yhteydessä se aiheuttaa pieniä järjestelyjä, että asunnot kuuluvat yhdistykselle, koska yhdistyksen kirjoilla on myös kaksi työntekijää, jotka ovat osallistuneet saumattomasti myös Ursulan päiväkodin töihin.

Kivimäki kertookin esittävänsä, että työntekijät siirrettäisiin heidän toivomuksestaan vanhustenhuollon työntekijöiksi. Kivimäki pitää tärkeänä, että henkilöstön asema säilyy varmuudella myös uudessa organisaatiossa.

Raha-automaattiyhdistyksen tukea vanhusten palveluasuntojen rakentamiseen saanut Vanhustenkotiyhdistys jatkaa toimintaansa kuntaliitoksesta huolimatta. Kivimäki painottaa, että ilman yhdistystä vanhustenhuolto ei olisi Lapissa niin hyvässä mallissa, kuin se nyt on.

Hän kertoo kuntaliitoksen vanhustenhuollossa tapahtuvan pehmeän laskun kautta, kun kunnan vs. vanhustyönjohtajaksi tulee syyskuun alusta alkaen Sirpa Manner, jonka tehtävänä on myös sovittaa yhteen Rauman ja Lapin vanhustyötä.

Asukkaat Linnavuoren palvelukeskuksen dementiakotiin, palvelukotiin ja hoito-osastolle sekä palvelukeskus Ursulaan ja vanhustenkotiyhdistyksen vuokra-asuntoihin valitsee jatkossakin moniammatillinen vanhustenhuollon SAS-työryhmä.

Jouko Veijonaho

28.8.2008 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva