Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

TVO vakuuttaa laadunvarmistuksen toimivan

Teollisuuden Voiman projektijohtaja Martin Landtman kiisti kaikki OL3 yksikön rakentamisen laadunvalvontaan kohdistuneet syytökset.

 

- Raportoimme edelleen syvällä rintaäänellä, että lopputuotteessa ei tule olemaan turvallisuus-, laatu- tai merkittäviä teknisiä poikkeamia, vakuutti Landtman.

Puheet ilman riittävää kontrollia tehdyistä hitsaustöistä Landtman leimaa puhtaaksi puppupuheeksi. Hän vakuuttaa, ettei yhtään voimaliitoshitsausta ole hitsattu betonirautoihin ennen tämän vuoden huhtikuuta.

- Silloinkin työn aloittaminen viivästyi, koska Bouyguesilla ei ollut standardin mukaan pätevää hitsauskoordinaattoria työmaalla, kertoi Landtman.

Tämän jälkeen näitä betoniraudat jatkavia hitsauksia on tehty 35.

Landtman tarkentaa arvostelussa esillä olleiden kiinnityshitsien, eli kansankielellä ”heftien” olevan tarkoitettu ainoastaan kiinnittämään betoniraudat, etteivät ne liiku valutyön aikana. Useimmiten vastaavat kiinnitykset tehdään rautalangalla.
Näitä hitsauksia Säteilyturvakeskus (STUK) ei valvo, koska niitä ei ole huomioitu rakenteiden lujuuslaskelmissa.

Landtmanin mukaan työmaalla ei ole esiintynyt myöskään väitettyä salailua. Hän painotti urakoitsijoilla olevan normaali salassapito- ja luottamuksellisuuslauseke työsopimuksissaan.

- Työmaalla on varmistettu koulutuksen kautta, että kaikki toiminta tapahtuu TVO:n turvallisuuskulttuurin keskeisten periaatteiden mukaisesti.

Tämän Landtman kertoi käyvän selväksi jo jokaiselle pakollisen tulokoulutuksen yhteydessä. Hän painotti koulutuksella varmistettavan, että kaikki tietävät, että kaikki laatuun tai turvallisuuteen liittyvät puutteet pitää tuoda aktiivisesti esiin.

- Olemme varmoja, että kaikki tietävät miten kuuluu toimia. Sitä emme tietenkään tiedä, mitä käskyjä joku on antanut. Itse olemme luottavaisia, mutta ainahan joku on voinut toimia väärin, painotti Landtman.

Sen paremmin viimeistä viikkoa projektijohtajana oleva Landtman uskoi, että jos jotakin salailua on tapahtunut, tulee se esiin perjantaina valmistuvassa STUK:in selvityksessä.

Työmaalla ei ole nyt jääty lisää aikataulusta. Tällä hetkellä tiedossa voi olla viivytyksiä reaktorilaitoksen valun uusimisesta. Valu vioittui heinäkuussa sattuneen tulipalon sammutuksen yhteydessä. Suoranaista vaikutusta töiden etenemiselle ei kuitenkaan ollut.
Työmaavahvuus on tällä hetkellä suurimmillaan, koska päällekkäin tehdään sekä rakennus-, että asennustöitä.

Merkillepantavaa on että edelleenkin puolalaiset muodostavat kansakuntana työmaan suurimman joukon. Puolalaisten osuus 3 600 kokonaisvahvuudesta on noin 40 prosenttia, kun taas suomalaisia työntekijöistä on neljännes.

Jouko Veijonaho

28.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva