Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mikko Elo ei pidä Venäjää Suomelle edelleenkään uhkana

Kuva: Mikko Elo ei pidä Venäjää Suomelle edelleenkään uhkana

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskuntaa viime vuoteen asti pitkään johtanut entinen kansanedustaja Mikko Elo (sd) paheksuu Suomen hallituksen ulkopoliittisen johdon Venäjä- ja Nato-lausuntoja Georgian kiirisin yhteydessä.

Elon mukaan ulkoministeri Alexander Stubb (kok) ja pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ovat antaneet varomattomia lausuntoja koskien Venäjän toimintaa Georgiassa ja Suomen Nato-jäsenyyttä.

- Pidän erityisen varomattomana ulkoministerin lausuntoa siitä, että Suomen pitäisi nyt lähteä hakemaan Nato-jäsenyyttä. Tuntuu siltä, että Alexander Stubbille on jäänyt EU-parlamentaarikon rooli päälle, eikä hän huomaa olevansa ulkoministeri Suomessa, joka on Venäjän naapuri.

Varomattomasti on Elon mielestä toiminut myös pääministeri Vanhanen, kun hän sanoi Venäjän syyllistyneen vanhaan etupiiriajatteluun.

- Jos mikään maa on harrastanut etupiiriajattelua Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, niin Yhdysvallat, josta on tullut maailmanpoliisi. Georgian sota on Venäjän vastaus siihen, että Yhdysvallat on tullut aivan Venäjän rajoille asti uusien Nato-maiden ja Nato-ehdokkaiden Georgian ja Ukrainan kautta.

Elo huomauttaa, että Yhdysvaltoihin myötämielisesti suhtautuva Georgian presidentti Mihail Saakashvili itse asiassa aloitti Georgian sodan, ja yleisen arvion mukaan Saakashvili käytti näin vanhaa keinoa lisätäkseen sisäpoliittista kannatustaan, joka on romahtanut. Elon mielestäkin on sitten eri asia, käyttikö Venäjä kohtuuttomasti sotilaallista voimaa kiistassa.

Joka tapauksessa Elo pitää Stubbin ja Vanhasen ulostuloja vahingollisina Suomen ulkopolitiikalle. Vähän samaa tyyliä edustaa hänen mielestään puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok) lausunto siitä, että Suomen tulisi nyt lisätä puolustusmäärärahojaan eli Georgian tilannetta yritetään käyttää näin hyväksi.

- Oma johtopäätökseni on tässä vaiheessa se, että Suomen suhteilla Venäjään ja Suomen poliittisella tilanteella ei ole mitään tekemistä Georgian kanssa, eikä kriisi vaikuta Suomen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen.

Suomen Nato-jäsenyyteen eduskunnassakin kriittisesti suhtautunut Mikko Elo pitää jäsenyyttä Georgian tilanteesta erillisenä asiana.
Erityisesti nykytilanteessa Nato-kortin heiluttelu on hänen mukaansa kuitenkin vaarallista ajatellen Suomen ja Venäjän suhteita.

- Suomi joutuu vastaamaan niistä johtopäätöksistä, mitä meidän naapurimme Venäjä tekee, jos Nato-keskustelu avataan nyt. On käynyt yhä selvemmäksi, ettei Venäjä halua lisää naapureita, jotka ovat Naton jäseniä. Niinpä Suomen aiempi varovaisuus on ollut perustelua.

- Olen iloinen, että meillä tasavallan presidenttinä henkilö, joka omaa pitkän ulkopoliittisen kokemuksen ja maltillisen näkemyksen. Presidentti Tarja Halonen on arvaamattoman tärkeä, kun yritetään korjata se, mitä hallitus on nyt aikaansaamassa Suomen ja Venäjän suhteille, Elo sanoo.

Suomen Venäjä-politiikassa Mikko Elo pitää ongelmana, ettei sitä oikeastaan ole ainakaan kahdenvälisenä, vaan Suomessakin on luotettu tässä EU:n yhteiseen ulkopolitiikkaan.

- Suomalaisten kannalta tässä on suurena ongelmana se, että EU:n yhteiseen ulkopolitiikkaan luottavat eniten Baltian maat ja Puola, joilla on aggressiivinen suhtautuminen Venäjään. Historialliseen taustaan nähden tämä kauna on ymmärrettävää, mutta EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa ei voi rakentaa kaunan varaan. Sen sijaan pitäisi katsoa tulevaisuuteen.

Elo huomauttaa, että esimerkiksi Ranskalla ja Saksalla on aivan erilainen suhtautuminen Venäjään; molemmat yrittävät katsoa vain omia etujaan.

- Myös Suomi tarvitsee oman Venäjän politiikan. Häkämies sanoi aikanaan, että Suomen suurin uhka on Venäjä, Venäjä, Venäjä, mutta mielestäni Venäjä on meille suuri mahdollisuus, mahdollisuus, mahdollisuus, sanoo Mikko Elo.

Jukka Vilponiemi

28.8.2008 09:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva