Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiinalainen juttu

Kuva: Kiinalainen juttu

Ne olivat sitten siinä. Nimittäin maailman kaikkien aikojen toiseksi parhaat kesäolympiakisat. Kiina ja Peking tekivät kisoille todella upeat puitteet. Näillä kisoilla Kiina astui aimo annoksen kohti länsimaista elämänmenoa. Kaiken kaikkiaan, kun puhutaan vain urheilusta, Pekingin kisat olivat mahtava näyttö myös Kiinan urheilun tasosta. Kiina oli valmistautunut kisoihin laittamalla olosuhteet ennätystehtailulle optimaalisiksi ja valmentamalla oman joukkueensa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin huippuvireeseen. Kiina astui suuren ja mahtavan Yhdysvaltojen rinnalle kisaamaan kesäkisojen ykkösvaltion tittelistä aivan tosissaan. Toinen suuri ja mahtava eli Venäjä, jäi jo selvästi jalkoihin. Kultamitaleissa Kiina oli ylivoimainen ykkönen. Toivottavasti ainakin suurin osa tuloksista olisi pelkästään kaurapuuropohjaisia.

Sinivalkoinen Suomikin saavutti suhteellisen realistiset tavoitteensa. Suoraan sanottuna se on aika hyvin joukkueelta, jonka kokoonpanoon kuului luvattoman paljon kisaturisteiksi luokiteltavia urheilijoita.

Muutamien urheilijoiden kohtaloksi näyttää jäävän yhden onnistumisen syndrooma tyyliin keihäänheittäjä Alafrantti. Heittihän kyseinen keihäänheittäjätär parikymmentä vuotta sitten Euroopan mestariksi uransa ainoalla kunnon heitolla, yhdellä ainoalla. Valittiin sitten saman tien vuoden urheilijaksi Suomessa. Nyt näyttää herrojen Keskisalo ja Evilä suurkisaura jäävän vähän samankaltaiseksi. Toivon koko sosialidemokraattisesta sydämestäni, että olen väärässä.

Kummastusta mielessäni aiheuttaa myös valinta, jossa naisten seiväshyppyyn valitaan nuori neitonen, joka jo alustavasti on lähes metrin jäljessä kisan kärkinimistä. Sanotaan, että lähetetään hakemaan kisakokemusta seuraavaa kertaa varten. Tosiasiassa suuri vaara on se, että motiivi katoaa kokonaan ylivertaisia kilpakumppaneita vastaan kisatessa. Keihäänheitossa tuollainen metrin ero on inhimillistä, mutta seiväshypyssä aivan eri planeetalta.

Olihan olympiakomitealla varaa jättää Euroopan kärkipurjehtija TV-kommentaattoriksi ja valita kisoihin huomattavasti heikompi alan harrastaja. Millään muulla itseään kunnioittavalla urheilumaalla ei ole moiseen pelleilyyn varaa.

Onneksi meillä on kuitenkin perinteikkäät kesälajimme ammunta, soutu ja keihäänheitto. Nuo suomalaisesta perinteisestä elämänmenosta kumpuavat lajit. Olemmehan me tottuneet metsästämään ja kalastamaan elantomme vuosisatojen saatossa. Veneellä soutaen, keihäillä ja aseilla metsästäen. Nyt olisi kuitenkin paikallaan aloittaa lobbaaminen kesäkisojen lajikirjon laajentamiseksi. Suunnistus ja pesäpallo pitäisi ehdottomasti saada kisalajien joukkoon. Näillä lisäyksillä muutama siniristilippu nousisi varmasti useammin salkoon ainakin siihen asti, kunnes jamaikalaiset oppisivat pelaamaan pesäpalloa.

Parannusta suomalaisen liikunnan tasoon ei kannata hakea millään kosmeettisilla ratkaisuilla. Sellaiseksi luokittelisin myös presidentti Halosen uusvanhan idean pidennetyistä kouluviikoista taito- ja taideaineiden kustannuksella. Jo nykyäänkin kaikki liikkuvat nuoret kiertävät turnauksissaan kaikki viikonloput. Ne kaikkien aikojen parhaat kesäkisat pidettiin muuten 1952 Helsingissä.

Luojan kiitos seuraavaksi tulevat taas talvikisat. Vielä runsaat puolitoista vuotta ja taas hypätään mäkeä, hiihdetään ja pelataan jääkiekkoa olympialaisella areenalla. Näytetään sitten taivaan merkit kaiken maailman karibialaisille. Suunnistusta tämä kansa saa muutenkin kovasti harjoitella, sillä siksi kovasti maan nykyinen hallitus on päässyt ratkaisuissaan eksymään. Nyt on entistä pontevammin käytettävä sosialidemokraattista kompassia oppositiopolitiikan hoidossa. Kunnallisvaaleja kohden suunnistettaessa sosialidemokraattisen reitin on edettävä määrätietoisesti rastilta rastille suomalaisen yhteiskunnan kartalla. Pääministeri Vanhanen esiintyi Keskustan kesäkokouksessa yllään T-paita, jossa luki ”Metsästä saa pölliä”. Meidän on pidettävä huoli siitä, että pölliminen tavalliselta, keskituloiselta suomalaiselta kansalta loppuu.

Sunnuntaina vierailin Huittisissa upeassa tilaisuudessa. Kirkkomaalla paljastettiin piispa Kari Mäkisen siunauksella vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden nimitaulut. Yhteensä 241 nimeä puhuvat puolestaan. Huittisten kirkkomaalla vallitsevasta tunnelmasta oli helppo tehdä johtopäätös, että näille ihmisille ei tarvitse lähteä perustelemaan äänestämisen tärkeyttä tulevissa kunnallisvaaleissa vajaan kahden kuukauden kuluttua. Me tiedämme syyn.

Kunnallisvaaleja kohden. Syysterveisin.

28.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva