Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Terveyttä ja kädentaitoja Rauman kansalaisopiston ohjelmassa

Rauman kansalaisopiston 93. toimintakausi pohjautuu perinteeseen, eli kädentaitoihin. Tätä ei ole rehtori Helinä Huttusen mukaan syytä muuttaa vaikka päälle pukkaavat modernit aiheet esimerkiksi tietojenkäsittelystä.

 

– Kädentaitojen kurssit ovat vetäneet opiskelijoita vuodesta toiseen ja kansalaisopiston tehtävä on ylläpitää kädentaitojen osaamista ja tarjota samalla tilat käsillä tekemiseen, sanoo Huttunen.

Myös musiikkikoulutuksella on ollut vakaa ja merkittävä osuus Rauman kaupungin kansalaisopiston ohjelmistossa. Varsinkin kuoro- ja instrumenttiopetus lepäävät pitkälti kansalaisopiston harteilla.

Huttusen mukaan opinto-ohjelmaan ei ole tulossa mitään radikaaleja muutoksia, mutta kurssimäärä yritetään hinata pikkuhiljaa 15 000 opintotuntiin. Lukuvuoden ohjelmaan on suunniteltu 472 kurssia, joista 391 järjestetään Raumalla, 35 Eurajoella ja 20 vuodenvaihteessa Raumaan liitettävässä Lapissa.

Ulkomaalaiset on yksi ryhmä, joille opetusta on suunnattu. Huttusen mukaan telakalla ja ydinvoimalatyömaalla työskentelevien puolisot ovat löytäneet kansalaisopiston kurssit. Tarkkaa määrää viime opintokaudella opiskelleista ulkomaalaisista ei kansalaisopistolla ole, mutta heitä lasketaan olleen useita kymmeniä.

– Äidit ovat löytäneet käsityö- ja kielikurssit. Erityistä tässä on se, että he haluavat kursseille päiväsaikaan, jolloin lapset ovat koulussa. Iltaisin he taas haluavat olla yhdessä perheen kanssa, kertoo Huttunen.

Sen lisäksi, että ulkomaalaiset osallistuvat kädentaitojen normaaleille kursseille, on heille räätälöity myös suunnattuja kursseja, esimerkkinä puolankielisille suunnattu englannin kielen kurssi.

Pitkä lista uutuuskursseja sisältyy myös tämän vuoden kurssitarjontaan. Huttunen kertoo niistä suosituimpien jäävän myös pysyväisesti ohjelmaan, jotta kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus osallistua niihin.

– Kansalaisopistolla on ollut tapana kuullella tarkalla korvalla myös yksittäiset palautteet ja toiveet ja ottaa niiden mukaan uusia kursseja ohjelmistoon, kertoo Huttunen.

Nyt lukuvuoden ohjelmassa on monia terveyttä edistäviä kursseja ja luentoja. Apulaisrehtori Leena Haapio-Lehti luettelee ohjelasta löytyvän uusina kursseina mm. suomimies kuntoilee ja kokkaa sekä kuntonyrkkeilyä ja kuntotanssia.

Yhteishankkeen kautta tulossa on myös Raumanpitsin nypläyksen alkeiden opetuksen siirtäminen verkko-opetukseksi.
– Tavoitteena on, että tekstien, kuvien ja videoiden avulla pystyisimme palauttamaan mieliin unohtuneen nypläystaidon tai tarjoamaan alkeet, joiden avulla jokainen voisi saada jonkinlaisen pitsin aikaiseksi, kertoo Haapio-Lehti.

Tarkoitus on saada julkistettua tämä opetusohjelma vuoden 2010 pitsiviikolla.

Jouko Veijonaho

26.8.2008 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva