Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tonttuja pellavasta, konjakkipikareita visakoivusta

Kuva: Tonttuja pellavasta, konjakkipikareita visakoivusta

Satakuntalainen kädentaito pääsi jälleen esille Pori Folkin käsityötorilla Korsmanin talossa ja sen pihamaalla. Runsas valikoima kertoo, että maakunnastamme löytyy monipuolista huippuosaamista käsillä tekemisessä.
Köyliöläinen sorvaaja Aulis Haikonen luo puutuotteitaan pitkälti sen mukaan, mitä ihmiset haluavat. Pori Folk on Haikoselle lähinnä tuotannon esittelytilaisuus, ei niinkään myyntipaikka.

- Teen tilauksesta tavaraa ihmisten toiveiden mukaan, esimerkiksi merkkipäivälahjoja. Tätä konjakkipikarisettiä on myyty diplomaattiteitse ympäri maailmaa, Etelä-Afrikkaa ja Australiaa myöten, Haikonen kertoo.

Haikonen sorvaa konjakkipikarit visakoivusta, samoin kuin kuohuviinipikarit, joita morsiusparien vanhemmat ostavat paljon. Ainutlaatuisten visakoivutuotteiden lisäksi Haikosen tiskiltä löytyy myös yli 150 vuotta vanhasta katajasta tehty maljakko.
Köyliöläisen tuotteet syntyvät käsivaraisesti sorvaten. Konjakkipikarin valmistamisessa menee ensin yksi työpäivä raakapuun käsittelyyn. - Sorvaamisen jälkeen tuore puu kuivataan ja se saa levätä pari viikkoa, jotta suuosa pysyy pyöreänä ja jalka suorassa. Sitten on vuorossa useassa eri vaiheessa toteutettava lakkaus sekä loppuhionta.

Suomalainen käsityö on Haikosen kokemusten perusteella arvossaan maailmalla. - Näytimme englantilaiselle sorvaajamestarille konjakkipikariani, ja hän arvioi siitä maksettavan Englannissa 5-600 euroa ja Amerikassa 1 000 euroa. Minä myyn Suomessa pikariparin ja aluslautasen 250 eurolla, Haikonen hämmästelee.

Köyliöläissorvaaja kehuu Pori Folkin tunnelmaa. - Tämä on yksi miellyttävimmistä paikoista, joissa kierrän esittelemässä tuotteitani. Hieno miljöö tuo tänne kiinnostuneita ihmisiä, ja käsityön arvostus on kiitettävää.

Ulvilalaisen Katri Luomansuun myyntipöytä pursuilee kädentaitajan itsensä tekemiä tuotteita. - Löytyy kransseja, risutöitä, pellavatonttuja, villasukkia, vanttuita, tervattuja tonttuja, huovutettuja käsitöitä. Kaikki muut olen tehnyt itse, paitsi äitini on kutonut villasukat, Luomansuu hymyilee.

Valtava määrä tuotteita vaatii valtavan määrän työtunteja. - Elämäntyylini on sellainen, että käsillä täytyy tehdä koko ajan. Kai se on luontainen taipumus pienestä pitäen, ulvilalainen arvelee.

Luomansuu on vieraillut Pori Folkissa jo muutamana aiempana vuotena. Hän pitää festivaalin tunnelmasta ja odottaa innolla pelimannisoittojen alkamista Korsmanin talon pihassa.

Luomansuu on havainnut käsityön arvostuksen kasvaneen, mutta tämä ei hänen mukaansa näy käsityötuotteiden myyntiluvuissa. - Ihmiset kyllä menevät innokkaina kursseille tekemään käsillään, mutta toisaalta raha on tiukemmalla, Luomansuu pohtii.

Mikko I. Elo

26.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva