Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

"Ihannekansalainen välttää sosiaalipoliittisen kuorman tuottamisen"

Kuva: "Ihannekansalainen välttää sosiaalipoliittisen kuorman tuottamisen"

Sosiaaliturvan kokonaisuudistusta valmisteleva Sata-komitea linjaa keskeisiksi tavoitteiksi työn kannattavuuden ja kannustavuuden lisäämisen, ennustaa dosentti Raija Julkunen.

On ajan hengen mukaista korostaa sitä, miten kansalaisista saa entistä toimintakykyisempiä ja aktiivisempia. Raija Julkusen mielestä pitää kuitenkin miettiä, lisääkö ajattelutapa todellisia toimintamahdollisuuksia, tai ainakin muistaa, että siinä piilee myös hylätyksi tulemisen, eriarvoistumisen vaara.

– Aktiivisuus ja energisyys ovat tämän päivän suuria normeja. Meidän pitää jatkuvasti pystyä energisoimaan – voimaannuttamaan – itseämme.

– Erittäin paheksuttavaa on velttoilu ja passiivisuus. Sellainen asenne, että haluaa olla vain rauhassa, on kielletty.


Julkunen puhui Länsi-Suomen alueellisilla sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä torstaina Porissa.

Julkusen mukaan 1990-luvun lamasta lähtien on tarkoituksellisesti vähennetty sosiaalipolitiikan kuormaa ja kustannusten kasvua. Samoin erilaiset kannustavuus- ja aktivointiuudistukset ovat seuranneet toisiaan.

– Ihannekansalainen on sellainen, jolla on hyvä elämänhallinta, joka elää terveellisesti ja joka välttää  sosiaalipoliittisen kuorman tuottamista.

Nykyihminen ilmaisee itseään kuluttamisen kautta, ja myös sosiaalipolitiikkaan ovat tulleet kuluttavat kansalaiset ja pätevät asiakas-kansalaiset.

Kuluttava kansalainen ei vain ota vastaan tulonsiirtoja, vaan sitoutuu aktiivisesti omaan asiaansa, esimerkiksi kuntoutukseen.
Eräässä väitöstutkimuksessa osoitettiin, että kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvista vain joka kymmenes pääsee asetettuun tavoitteeseen eli sijoittuu avoimille työmarkkinoille. Tässäkin aktivoinnissa piilee ansa: siihen on sisään rakennettu petetyksi tulemisen mekanismi, kun loput yhdeksän kokevat itsensä ansiottomiksi ja hyödyttömiksi.

Voi kysyä, ovatko epäonnistumiset vain yksityisen ihmisen vastuulla vai onko olemassa mekanismeja jotka eriarvoistavat.

 – Ennen oli riski jäädä leskeksi tai nähdä nälkää. Uusia riskejä ovat  esimerkiksi yksinhuoltajuus ja liikalihavuus.
Kun nykyisin korostetaan yksityistä vastuuta, nähdään että vika – vaikkapa yksinhuoltajuuteen tai lihavuuteen – on pelkästään yksilössä itsessään, mutta taustalla voi nähdä myös yhteiskunnallisia ja rakenteellisia syitä. 

Kun korostetaan aktiivisuutta ja vastuullisuutta, sen pitäisi Julkusen mielestä koskea toisin päin myös yhteiskuntaa. Että yhteiskuntaan voi kuulua täysivertaisena jäsenenä, vaikka ei ole aivan niin aktiivinen ja osallistuva kuin normien mukaan pitäisi.

Heli Kokko

22.8.2008 07:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva