Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nahkiaisii…

Kuva: Nahkiaisii…

Nahkiaist natustelle vaivu tunnelmaa vai millai se menikää siin vanhas Purema porilaiskipalees sillo vuaskymmenii takasi? Mää annoi se kaseti jollekki lainaa, enkä ol se koommi saanu takas. No se siit, mut tuli vaa miäleeni ko funteerasi skriivaavani ny nahkiaisist. Ne o ny just nii ajakohtasii ko ol vaa voi. Viirestoistpäivä loppu se niitte rauhotusaika ja koht kai sit aljettii kalastaa niit voorokaure vaihtuis. Sillai ainaski enne o ollu ja oli kai nykki ko niit sit lavvantain oli jo Pori toril kaupa. Meenki isäntä oli porireisullas niit kympil törsänny ja yhres sit kööki pöyrä viäres ne popsittii tai sanosko nautiskeltii kaikes rauhas. Molemmil oli kaks ja niist toiset oli oikee muhkeit ja toiset kaks hiukka heiveröisempii.

Ain ne ensimmäiset nahkiaiset tälläi syksyl maistuu nii erinomaselt, ko o haukkapala ottanu ei meinaa millää malttaa eres stää pureskelu jälkee niäl. Ainaka tälläi ko niit o vaa nii hiuka syätävän. Sanotaa ekko syä 4 tavallise kokkoist nahkiaist ei sit ennää muut tarttis saman päivän syäräkka. Nii ne o kuulemma värtteerattu jöötiseks sapuskaks. Harmi vaa ettei kaikki eres porilaiset ol niit oppinu syämää. Taitaa johtuu siit osaks ainaki, et o haukannu nahkiaist ja siit o sit jääny se ninko röörimäine nahkiaise selkäranka( tai miks ny sanos) roikkuu sihe käres olleesee herkkuu. Ei silti ei se valla häävilt näytäkkä, jos ruppee vahtaa haukkaamise jälkee sitä poikkileikkaust. Mää pruukaa viisat syämää nahkiaist sillai, ettei mukko haukkaa estiks pää rouskuteltavaks ja jatkaa sit lopu pikkuhaukkuin ja koko möyssäämise ajjaa antaa nautinno vaa tryykät. Se maistuu herkulliselt halstratult hiuka ninko kalalt, muttei se kumminka ol kala vaa ympyräsuine ja se makuki o iha omallaine vertaas vail.

Hyvä nahkiaine o oikeellai reerattu alust alkai. Nahkiaiset tällätää elävin sualaa saavii ja aljetaa sevottaa niit. Sualaa o kouralline kerpuu kohti ja kerpu o 31 nahkiaist, jolsei ny joku stää tiänny. Ennevanhaa sevotettii semmosel puuseipääl. Niit oli eri mallisii kuka ny sattu tykkää mistäki. Nykysi niil o kuulemma oikee myllyt sihe sevottamissee. Nahkiaiset kualee sualal, veri tullee uls ja suali puhristuu. Sanotaa silti ettei nahkiaiset juurka syä mittää sillo nousu aikaa, eikä sualessakkaa sit!p ol töhnää, tiär hänt sit. Sit ne virutettaa kylmäl vetel ja veretää viäl yksitelle läpi käre sihe halstaril. Tälläi mää ole ainaki aikanas nähny häärättävä niitte kans. Sit halstrataa hiillustal uunis molemmi puali. Noo kypsii sikko ne taittais murtuu ja reeras vaik koht syätäväks ja kaikkei parhait ne sillai!p kuumanas ja freesin onki. Ny mul o iha vesi kiälel, niät vissii huamen o pakko men toril taik sit suaraa Ulvilaa vanhoi perinteit hommissas nourattavvaa paistamoo.

Jokuset ottaa nahkiaiselt pää pois ja heittää se mennee. Meil o nahkiaine syäty ain kokonas ja iha semmosenas vaa. Mukulat kaikki ja niitenki mukulat viäl o nahkiaiste perrää ollu piänest astikka. Harmi vaa konnei ennää ittel paistet et ne o nii tyyriit ostaa. Sillo tällö o kumminki lupa jokase meist herkutel ja mikä se parempaa olis ko kerpu kuumii nahkiaisii ehtaa porilaist herkkuu.

Ulla H. Leino

22.8.2008 07:16

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva