Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

STTK: Suomalaisesta omistajuudesta luovuttu löysin perustein

Kuva: STTK: Suomalaisesta omistajuudesta luovuttu löysin perustein

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää vaatii lisää suomalaista omistajuutta liike-elämään. Mäenpään mielestä ongelma ei ole ulkomainen omistajuus sinänsä vaan suomalaisen omistajuuden vähäisyys.

- Kotimainen omistajuus turvaa suomalaisen osaamisen ja työllisyyden säilymisen Suomessa. Suomalaisella omistajuudella torjutaan myös tytäryhtiötaloutta ja hoidetaan kansallisvarallisuutta pitkäjänteisesti. Omistajuutta tarvitaan, jotta voitot ja osakkeiden arvonnousu jäisivät kotimaahan.

 STTK:n talousseminaarin torstaina Helsingissä avanneen Mäenpään mielestä suomalaisesta omistajuudesta on viime vuosina luovuttu hieman löysin perustein.

- Näin on tapahtunut muun muassa telealalla ja finanssialalla. Suomalaisille palkansaajille tämä on merkinnyt epävarmuuden lisääntymistä. Palkansaajan, mutta myös yrityksen pitkäjänteisen menestyksen kannalta on turvallista, jos omistaja tuntee toimintaympäristön, on sitoutunut, kärsivällinen ja "kasvollinen". Nämä tekijät yleensä yhdistyvät suomalaiseen omistajuuteen.

 Mäenpää uskoo, että suomalaista omistajuutta on mahdollista lisätä, vaikka globaaleilla markkinoilla toimitaankin.

- Kotitalouksien suoraa osake- ja rahastosijoittamista on mahdollista lisätä hyvän talouskehityksen oloissa. Myös henkilöstörahastoja tarvittaisiin lisää. Instituutioiden kuten eläkeyhtiöiden tulisi sijoittaa suomalaisiin kasvuyrityksiin, STTK:n puheenjohtaja listaa.

Suomalaisesta omistajuudesta keskusteltaessa esiin nousee myös valtion omistajapolitiikka. Mäenpään mielestä maan hallituksella on aina vastuu työpaikkojen luomisesta Suomeen. Lisäksi valtion omistajaroolilla on oltava muutakin arvoa kuin puhtaasti sijoittajien intresseistä huolehtiminen.

 - Poliittisten päättäjien on vähintään linjattava, mitä valtion omistajarooli todellisuudessa merkitsee. Vaikka on kyse pörssiyhtiöistä, valtion on kannettava vastuunsa työpaikoista ja työntekijöistä pitkällä tähtäimellä. Jos taas eletään puhtaiden markkinatalouden oppien mukaisesti, valtiolla on keskeinen rooli rakennemuutoksen hallinnassa.

 STTK:n arvio on, että globaalitalous aiheuttaa jatkossakin tehtaiden sulkemisia ja irtisanomisia Suomessa.

 - Siksi tarvitaan tehokkaita menetelmiä rakennemuutoksen aiheuttamiin ongelmiin. Työttömyysturva ja muutosturva ovat hyviä järjestelmiä, mutta sinällään riittämättömiä. Tarvitaan laaja kansallinen ohjelma haittoja torjumaan. Lisäksi tarvitaan kansallinen globalisaatiorahasto, joka toimisi työttömyysvakuutusrahaston tavoin. Rahoittajina olisivat valtio ja yritykset, ja myös palkansaajilla voisi olla oma osuus.

UP/Aleksi Vienonen

22.8.2008 07:13

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva