Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Teknologiateollisuuden liikevaihdon kasvu pysähtyi Satakunnassa

Teknologiateollisuusyritysten liikevaihdon kasvu on pysähtynyt Satakunnassa. Tilanne on sama koko maassa, selviää Teknologiateollisuus ry:n tuoreesta suhdannetiedustelusta.

 

Tammi-maaliskuussa satakuntalaisten teknologiateollisuusyritysten liikevaihto oli viisi prosenttia pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan. Vielä viime vuonna alan yritysten liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 19 prosenttia. Teknologiateollisuusyritysten liikevaihto oli viime vuonna Satakunnassa 4,9 miljardia euroa.

Liikevaihdon supistumisen taustalla on ollut erityisesti metallin hinnan lasku maailman markkinoilla.

Euroopan kehnojen talousnäkymien myötä uusien tilausten saanti on viime kuukausina heikentynyt koko maassa. Myös tarjouspyyntöjen määrä on kääntynyt laskuun. Toisaalta tilauskanta oli kesäkuun lopussa edelleen korkealla tasolla. Varsinkin kone- ja metallituoteteollisuudessa, elektroniikka- ja sähköteollisuudessa ja tietotekniikka-alalla hyvä tilauskanta turvaa liikevaihdon myönteisen kehityksen ainakin syksyyn asti myös Satakunnassa.

Teknologiateollisuus ry:n asiantuntijan Jukka Huhtalan mukaan heikentyneestä tilanteesta ei kannata huolestua vielä tässä vaiheessa, sillä viime vuosien kova kasvu on nyt vakiintumassa normaalitasoon.

Tällä hetkellä teknologiateollisuuden osuus koko viennistä Satakunnassa on vajaat 60 prosenttia. Alalla työskentelee maakunnassa noin 13 300 henkilöä.

Huhtalan mukaan tuottavuuden parantaminen on välttämätöntä kilpailukyvyn turvaamiseksi. Tämän takia teknologiateollisuuden onkin haettava kilpailuetua muun muassa ympäristöosaamisesta ja panostettava osaavaan henkilökuntaan.

Alalla on alkanut näkyä yhä enemmän ulkomaalaisia työntekijöitä, sillä suomalaisesta työvoimasta on pulaa. Huhtala kuitenkin kiittelee sitä, että nuoret ovat alkaneet kiinnostua alasta.

Kone- ja metallialan ammatilliseen koulutuksen ensisijaisesti hakeneiden nuorten määrä on Suomessa kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Myös sähköalasta ollaan yhä kiinnostuneempia. Satakunnassa tilanne on kuitenkin koko maan keskiarvoon verrattuna hieman heikompi, mutta koulujen aloituspaikat on saatu täytettyä.

Huhtalan mukaan alan vetovoimaan on panostettava Satakunnassa edelleen, sillä suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle alueella tarvitaan lähiaikoina noin kaksi sataa uutta työntekijää.

Teknologiateollisuus onkin yrittänyt vedota päättäjiin, jotta koulujen työtiloja nykyaikaistettaisiin. Myös alan yritykset voivat tukea nuorten valmistumista tarjoamalla mielenkiintoisia työssäoppimis- ja kesätyöpaikkoja.

Lilli Vesa

22.8.2008 07:06

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva