Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiiltokuvapojat jyräävät

Kuva: Kiiltokuvapojat jyräävät

Vaikka Tarja Halosen toista presidenttikautta on jäljellä vielä vajaat neljä vuotta, alkaa presidenttipeli jo käynnistyä.
Suomessa on ollut demaritaustainen presidentti neljännesvuosisadan ajan, ja porvaripuolella elätellään, että nyt saa riittää.

Mauno Koivisto oli 1980-luvun vaaleissa vielä varsin ylivoimainen, mutta Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen on valittu presidenteiksi jo huomattavasti niukemmalla enemmistöllä. Porvarillisten ehdokkaiden tappio vaalien toisella kierroksella on ollut niin niukka, että revanssin halu on kova.

Tuoreen Ylen uutisten teettämän kyselyn mukaan kokoomuslaiset ehdokkaat näyttäisivät olevan nyt vahvoilla ei vain kokoomuspuolueen itsensä vaan myös kansan mielestä. Kertaalleen Haloselle hävinnyt vallaton poikamies, eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) näyttäisi olevan kansan ykkössuosikki. Kakkosena olevan pääministeri Matti Vanhasen (kesk) jälkeen naureskelee ulkoministeri Alexander Stubb (kok).

Se, että juuri kiiltokuvapojat Niinistö sekä suomalaisen ja koko eurooppalaisen politiikan kärkeen raketin lailla noussut Stubb ovat kansan suosiossa näin korkealla, kertoo paitsi herrojen eittämättömästä charmista, myös siitä, että kansa kaipaa kovia arvoja.

Mitä muuta Sauli Niinistö ja Alexander Stubb koreiden kuoriensa alla edustavat kuin juuri kovaa arvomaailmaa, jossa omista eduistaan huolehtivat hyvätuloiset jyräävät heikompiosaiset ja solidaarisen yhteiskunnan? Kärjistetysti: Niinistön ja Stubbin kaltaisten poliitikkojen hyvinvointiyhteiskunta on hyvätuloisten yhteiskunta.

Stubbin suosion salaisuus on osittain myös tuoreus: hän puhuu ja elehtii rennosti, on valtamedian lellikki ja on sitä paitsi Condolisa Ricen kansa vielä parempi kamu kuin Ilkka Kanerva oli.

Tarja Halosen kaltaisten maailmanparantajien aika politiikan huipulla näyttäisi tällä erää olevan ohi. Se on toisaalta yllättävää aikana, jolloin sodat ja uhat tulevat koko ajan lähemmäs Euroopan ydintä ja idän sekä lännen välille ennustetaan kylmän sodan paluuta.

Ulkoministeri Stubbille on annettava kunniaa siitä, että hän on Etyjin puheenjohtajana tehnyt suuren työn Georgian kriisin rauhoittamiseksi eikä vain kehunut amerikkalaisen virkasisarensa sääriä.

Se, ryhtyvätkö Sauli Niinistö tai Alexander Stubb presidenttiehdokkaiksi vuoden 2012 vaaleissa, on kokonaan toinen juttu. Niinistö tosin on jo osoittanut politiikassa jäähdyttelyn elkeitä.

Jos kokoomus ja keskusta saavat tahtonsa läpi, presidentin valtaoikeuksia tullaan karsimaan Halosen kauden jälkeen vielä nykyisestäänkin. Onko silloin Niinistö saati toiminnan mies Stubb halukas pelkäksi edustuspresidentiksi vailla mitään käytännön valtaa? Pelkkä Suomen Pankin pääjohtajan nimittäminen ja kuninkaallisten häissä ja hautajaisissa edustaminen tuskin riittävät.

Sama epäilys pätee toki moniin muihinkin mahdollisiin ehdokkaisiin. Parhaillaan työtään tekevällä perustuslain uudistusta pohtivalla työryhmällä on miettimistä siinä, kuinka alas presidentin valta kannattaa viedä ja onko virkaan löydettävissä kelvollisia ehdokkaita eikä mitään pellejä.

Tarja Halosen taannoinen toiminta sisäministeriön kansliapäällikön nimityksessä osoittaa, että presidentillä pitää olla valtaa, jolla hän voi esimerkiksi tasoittaa hallituksen ylivaltaista etenemistä, kuten nyt porvarihallitus on puhdistamassa valtion ylintä virkamiehistöä demareista.

Kansalaisten unelmia parhaillaan kartoittavalla SDP:llä on pähkäiltävää myös siinä, aikooko se suosiolla luovuttaa presidenttiyden porvareille, vai löytääkö puolue vielä sellaisen ehdokkaan - naisen tai miehen, jolla olisi mahdollisuuksia antaa vastusta porvarien kiiltokuvapojille.

Aikaa on vielä riittävästi, mutta Saariniemenkadulla on ollut toistaiseksi varsin hiljaista presidenttiehdokkaan ympärillä. Demareilla ei ole tässä vaiheessa heittää presidenttipeliin sellaista valovoimaista tähteä, joka olisi kansan mieleen. On muistettava, että presidentinvaali on ennen kaikkea henkilövaali.

Mutta voi olla, että kunhan presidentin tulevista valtaoikeuksista päästään selville ehkä parin vuoden kuluessa, demareiltakin uuden polven ehdokkaita alkaa tulla.

Jukka Vilponiemi

22.8.2008 07:58

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva