Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vanhanen suitsii palkankorotuksia

Kuva: Vanhanen suitsii palkankorotuksia

Kun ennen vanhaan oli ankeita aikoja, maan taloutta parannettiin sillä, että solmittiin laajoja tulopoliittisia sopimuksia, joilla palkansaajille taattiin niukahko, mutta vakaa tulokehitys ja talouselämälle suurin piirtein ennustettava tulevaisuus.

Näillä opeilla maa nostettiin jaloilleen. 1990-luvun lamaa seurasi ennen kokematon taloudellinen nousu, mutta yllätys yllätys sen hedelmistä eivät päässeetkään nauttimaan talkoissa olleet, vaan pääasiassa pääomatulojaan kasvattaneet sijoittajat ja kahden käden sormilla luettavat optiomiljonäärit.

Ei siis ihme, että paineita palkansaajapuolellakin syntyi: haluttiin saada oma siivu nousukauden kasvattamasta kakusta. Palkankorotuspaineita ei enää saatu painetuksi alas puheilla globaalien markkinoiden vaatimuksista ja kilpailukyvyn säilyttämisen tärkeydestä.

Nousukaudella voimistunut työnantajapuoli on jo pitkään viettänyt tulopolitiikan hautajaisia ja puhunut liittokohtaisten, jopa yrityskohtaisten ratkaisujen puolesta.

Huonommat ajat ovat kuitenkin monista merkeistä päätellen tulossa. Mm. pääministeri Matti Vanhanen on luvannut kutsua työmarkkinajärjestöt koolle inflaationtorjuntapalaveriin.

Jos haluaisi olla ilkeä, voisi sanoa, että nyt kun hyvätuloisten asiat hallituksessa on hoidettu, on aika käydä tavallista palkansaajaa kurittamaan.

Mistäpä muusta puhuttaisiin kuin siitä, että palkankorotuksilla on inflaatiota kiihdyttävä vaikutus.

Inflaation kiihtyminen on tosiasia, niin muualla Euroopassa kuin meilläkin. Jos sitä mitattaisiin vaikkapa pelkällä ruoan hinnannousulla, saataisiin prosentiksi kymmenen, mutta kun mukaan lasketaan vaikkapa henkilöautot ja viihde-elektroniikka, on luku alhaisempi.

Heinäkuussa inflaatio oli kuitenkin vielä kohtuullisissa lukemissa, 4,4 prosenttia, vaikkakin merkittävästi pitkään jatkuneen vakaan kauden yläpuolella.

Vanhasen mukaan palkkapolitiikalla on keskeinen rooli inflaatiokehityksessä. Toki, mutta inflaatiota kohottavat monet muutkin tekijät, kuten raaka-aineiden, öljyn ja ruoan hintojen merkittävät hinnankorotukset.

Vanhanen ilmeisesti katsoo ennakoivan maaperän muokkauksen olevan tarpeellista jo nyt, vaikka sopimukset suurimmalla osalla palkansaajia ovat voimassa vielä parisen vuotta.

Joko Vanhanen haikailee paluuta keskitettyjen tupojen aikaan?

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen esitti, että ruokaveron alennusten toteutumista voitaisiin valvoa kauppojen aukioloaikoja lisäämällä. Minulle ei tämän ajatuksen takana oleva viisaus aukene.

Ruokaveronalennus on ennakkoon syöty ja luvassa olevat muut veronkevennykset ehtii tuhlata nykyistenkin aukioloaikojen puitteissa. Raha on nimittäin hupaa nykyisin ruokakaupassa poiketessa. Viimeksi kaupassa käydessäni aivan tavallisiin viikonloppuostoksiin upposi sen verran rahaa, mitä minulta on tavannut kulua joulun alla.

Varsinainen älämölö mediassa aikaansaatiin presidentin valtaoikeuksista sisäministeriön kansliapäällikön nimityksen yhteydessä.
Sisäministeri Anne Holmlundin piti vaihtaa virassa ollut Ritva Viljanen omaan suosikkiinsa EU:n rajaturvallisuusjärjestön Frontexin johtajaan Ilkka Laitiseen.

Kun tasavallan presidentti käytti hänelle kuuluvia valtaoikeuksia ja nimitti ehdokkaista pätevimmän eli Viljasen jatkamaan tehtävissään, niin jopa mediassa lähes kautta linjan vaadittiin, että presidentiltä on vietävä viimeinenkin nimitysvalta pois.
Holmlundin puolelta kiistassa ei ollut kysymys siitä, kuka on pätevin, vaan kuka on nykyiselle oikeistohallitukselle sopivin. Meneillään on poliittisen vyörytys niiden virkamiesten häätämiseksi, jotka vähänkin haiskahtavat sosialidemokraateilta. Ja totta kai oikeistohallituksen mieleen olisi ollut nostaa sotilas sisäministeriön päälliköksi.

Olen kaiken aikaa ollut sitä mieltä, että presidentin valtaoikeuksia on jo liikaakin vähennetty. Nykyisessä pinnallisessa poliittisessa ilmapiirissä saattaisi olla eduksi, että olisi joku tasapainottava tekijä, joka tarvittaessa näyttäisi kaapin paikan, kun asiat oikein käyvät kimuranteiksi.

Presidentillä pitää olla ulkopoliittista valtaa eikä olisi ollut pahitteeksi, että hänelle olisi jätetty muodollista valtaa myös hallituksen muodostamisessa.

Tämän mielipiteen panen kyllä täysin omaan piikkiini, mutta tiedän, että minun laillani ajattelee moni muu suomalainen. Katsotaanpa vaikkapa erilaisten mielipidekyselyjen tuloksia.

Ulla Turkki

21.8.2008 08:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva