Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Teollisuusliittojen yhdistymishanke etenee

Kuuden SAK:laisen teollisuusliiton yhdistymishanke on edennyt myös kesällä. Puheenjohtaja Riku Aallon mukaan neuvotteluja Metalliliiton liittokokouksen hankkeelle asettamista "reunaehdoista" on käyty hyvässä hengessä.

 

Vaikka aivan kaikkia pulmia ei ole vielä ratkottu, Aalto uskoo tulosta syntyvän.

Muiden liittojen vierastama ja Metalliliiton vaatima eläkeläisten aseman turvaaminen päätöksenteossa on ratkeamassa siirtymäajoilla.

Tarkoitus on, että Teamin ensimmäisessä edustajakokousvaaleissa vuonna 2015 eläkeläisjäsenillä olisi äänioikeus metallin sopimusalalla. Edustajaehdokkaiksi he eivät kuitenkaan voisi asettua. Seuraavissa, vuoden 2020 vaaleissa menisi myös äänioikeus.

- Siirtymäajalla turvattaisiin, etteivät ennen uuden liiton perustamista vapaajäsenyyden saaneet eläkeläiset menetä äänioikeuttaan.

Myös uuden liiton talouspuoleen liittyneitä ongelmia on Aallon mukaan ratkottu kesän aikana kiitettävästi.

- Muutama asia vaatii vielä hiomista.

Yksi niistä on Metalliliiton tavoite toteuttaa uudessa liitossa periaatetta, että yhdellä työpaikalla olisi vain yksi työntekijöiden työehtosopimus. Siihenkin metalliliitolla on kompromissiesitys, mutta asia ei ole vielä ratkennut.

Suurin kanto Metalliliiton tiellä kohti Team-liittoa tulee liiton sisältä. Liiton vasemmistoryhmä esitti viime liittokokouksessa koko hankkeen kuoppaamista metallin osalta.

Jos kanta pysyy entisenä myös ratkaisevassa ylimääräisessä liittokokouksessa, vasemmistoryhmä pystyy kaatamaan määrävähemmistöllään Metalliliiton osallistumisen uuteen liittoon.

Metalliliitto päättää liittymisestä jäsenkäsittelyn jälkeen ylimääräisessä edustajakokouksessa ensi vuonna. Uudenliiton pitäisi päästä aloittamaan toimintansa vuoden 2010 alusta.

Aalto vakuuttaa, että liittokokouksen päätös jatkaa Team-valmisteluja pätee.

- Poliittinen näkökulma on tietenkin haastava. Pitää katsoa vasemmistoryhmän kanssa miten tässä edetään ja mitkä ovat kokonaisuuden kannalta avainasiat.

Metalliliiton puheenjohtajuudesta käytiin kova kamppailu Aallon ja edellisen puheenjohtajan Erkki Vuorenmaan välillä. Vuorenmaa liputti täysin palkein Teamin puolesta, mutta Aallon kanta jäi hieman hämäräksi. Se otaksuttiin olevan Vuorenmaata kriittisempi.

- Kantani oli ja on pragmaattinen. Olen halunnut selvittää mitä etuja tai haittoja yhdistymisestä seuraa meidän jäsenistöllemme.

Puheenjohtajakamppailun aikaan keväällä selvitystyöt olivat kesken ja Aallon mielestä oli liian varhaista lyödä kantaansa lukkoon.

Nyt kokonaisanalyysiä vaikutuksista on tehty ja Aalto on vakuuttunut, että työtä liittojen yhdistämiseksi kannattaa jatkaa.

UP/Kari Leppänen 

21.8.2008 08:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva