Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallituksen linjalla

Kuva: Hallituksen linjalla

Kunnalliselämässä mukana vielä ollessani opin, että kunnan pitää ostaa maata aina, kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Maata on hyvä omistaa, jotta voisi sitä myydä tontiksi rakentamista aikovalle tai sitten vaihtomaana juuri tuohon tarkoitukseen hankittuna. Joskus oli Vammalassakin tilanne sellainen, että kaupungilla oli enää muutama rakentamaton tontti tarjota halullisille. Se on huono tilanne se.

Laki antaa kunnalle kyllä mahdollisuuden pakkoluovutusmenettelyynkin, mutta siihen tarvittavaa rohkeutta en ole juuri kunnissa havainnut. Ei edes silloin, kun tonttimaan kysyntä on ollut tarjontaa suurempi.

Nyt näkyy hallitus tehneen väliaikaisen, ensi vuoden maaliskuuhun asti voimassa olevan lain. Sen mukaan kunnalle maata myyvän ei kauppavoitostaan tarvitse maksaa veroa. Saapa nähdä, lähtevätkö maakaupat tällä syötillä liikkeelle.

Tarkastellaanpas tätä asiaa vähän toiseltakin kantilta. Ensinnäkin, kunnalla siis pitäisi olla rakennusmaata tarjota sitä haluavalle rakentajalle. Ilmeisesti tähän vedoten ja pakkolunastusmahdollisuuden häveliäästi sivuuttaen on hallituksemme tuon verovapauslainkin tehnyt ja eduskunta hyväksynyt. Samalla tämä putipuhdas porvarihallitus on taas kerran antanut näytteen siitä, mihin suuntaan se notkeimmin kumartaa – omistavan luokan suuntaan. Tämä kuuluu samaan sarjaan metsäveroalennuksen yms. kanssa. Hallituksen rikkaita suosivassa linjassa ei näy mutkia olevan. Eräin osin edeltäjälläänkin oli samoja ominaisuuksia, ikävä kyllä.

Olisi tässä kunnilla vielä vähänlaisesti käytetty mahdollisuus innostaa maanomistajia maakauppoihin kunnan kanssa. Se tarkoittaa sitä, että kaavoitettu, mutta rakentamaton tonttimaa laitettaisiin kiinteistöverotuksen kohteeksi. Tällaisesta mahdollisuudesta muuten Vammalan valtuustossakin kerran ehdotuksestamme äänestettiin. Hävisimmehän me sen, etenkin kun kaksi kepupelkoista demarivaltuutettua tässäkin asiassa kuunteli mieluummin isäntien kuin renkien puolueen ääntä.

Mihin vielä tämä hallitus ehtiikään yrityksissään lisätä kansalaisten eriarvoisuutta?

Kunnallisvaalit lähestyvät, ehdokashankinnassa aletaan olla jo loppusuoralla, pian pitäisi loppukirin alkaa. Kuntaliitoskunnissa nähdään jo tässä vaiheessa, kuinka sopuisasti vaikkapa demarit yhteiseen päämäärään eli hyvään vaalitulokseen tähtäävät ja sitä kautta järkevään, oikeudenmukaiseen kunnallispolitiikan tekoon.

SDP uusi puoluekokouksessaan johtoaan koko lailla reippaasti. Samaa henkeä toivoisi näkevän myös kunnissa ainakin siellä, missä kunnallisvaaleihin on menty pitkin alamäkeä ja tulos on ollut sitten sen mukainen. Jos syynä on ollut yhden toverin yksinvalta, niin se lienee helppo korjata järjestön syyskokouksessa.
 
Mitä tämä Kataisen-Vanhasen yms. kurittajahallitus tavoittelee? Saavutukset tähän mennessä: luovutaan yritys-, maatalous- ja metsävarallisuuden perintö- ja lahjaverosta, kevennetään osinkotulojen verotusta. Lisäksi lasketaan tuloveroa samalla prosentilla kaikissa ryhmissä eli suurituloisimmat saavat suurimmat verohelpotukset. Leivän hinta sentään on sama kaikille, mutta köyhän leipävarras on korkeammalla kuin rikkaan.

 Nyt on uuden hallituksen linja osin nähty ja loput tiedossa. Muistuu tässä mieleen vanha sananparsi eli ”nyt on sitten nekin ropinat kuultu sanoi akka, kun tuohelle kusi”.

Suomi on menossa kohti kahtia jakautunutta luokkayhteiskuntaa. Vauhtia siihen lisää kunnallisverotuksen kiristyminen, etenkin kun rikkaiden kuntien asukkaat maksavat veroa vähemmän kuin väki köyhissä kunnissa.

Demarien eduskuntaryhmän puh.johtaja Tarja Filatov kysyi mennäviikolla, eikö valtio olisi vahvempi velkataakan kantaja kuin heikot kunnat. Eipä taida hallitukselta siihen vastausta herua.

Kokoomuksen taholta annettiin ennen vaaleja ymmärtää, että sitä kannattaa äänestää, jotta äänesi kuuluisi heti. Tämä lieneekin ainut asia, jossa on Kataisen porukan kanssa helppo olla samaa mieltä. Kokoomuksen ääni kuuluu nyt tässä hallituksessa ylinnä ja vähäväkiset siitä maksavat.
  
Tämä lehti uudisti itsensä tässä joku aika sitten perinpohjin. Nyt on kädessäsi ajanmukainen, selkeäsivuinen Uusi Aika. Hyvä lehti parani entisestään. Tässä on opiksi otettavaa monelle muullekin.

Timo Roos

19.8.2008 08:24

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva