Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Antti Rinne: Tuottavuutta ei voida lisätä vain työaikaa lisäämällä

Kuva: Antti Rinne: Tuottavuutta ei voida lisätä vain työaikaa lisäämällä

Toimihenkilöunionin (TU) puheenjohtaja Antti Rinne kertoo liiton suurimman työkentän tulevan tällä hetkellä työtehtävien ulkoistamisen kautta.

- Osa työnantajista yrittää ulkoistamisen avulla kammeta työntekijöitä heikomman työehtosopimuksen piiriin.

Hän kertoo näissäkin tapauksissa suurimpien ongelmien kasaantuvan pk-yrityksiin, joissa työnantaja ulkoistaa toimintoja tai pomppaa heikomman sopimuksen liittoon.

Rinne korostaa kuitenkin näidenkin keinojen olevan yleensä laillisia, mutta luottamusta se ei lisää.

- Näissä tilanteissa meidän ainoa keino on painostaa työnantajaa kohtuullisuuteen, sanoi Rinne Rauman Toimihenkilöiden 30-vuotisjuhlan yhteydessä Raumalla.

Puheenjohtaja kuitenkin vakuuttaa TU:n olevan valmis painostustoimiin muutenkin. Hän kertoo liiton jämäköittäneen otettaan hänen johtajakaudellaan. Miksikään riitapukariksi hän ei kuitenkaan itseään miellä, vaikka eläkkeelle jäänyt EK:n työmarkkinajohtaja nimittelikin keväällä Rinnettä häiriköksi.

Näkemyseroja hän kertoo työnantajapuolen kanssa kyllä löytyvän. Yksi erimielisyyden aihe EK:n kanssa löytyy siitä, että EK ilmoitti haudanneensa tupo-sopimukset, kun taas TU:n mielestä seuraavalla kierroksella pitäisi pyrkiä keskitetympään tuloratkaisuun.

Rinne kertoo ymmärtäneensä muutamien Teknologiateollisuuden suuryritysten johtajienkin kallistuneen ajatuksissaan samansuuntaisen mallin kannattajiksi.

- Olen ymmärtänyt heidän puheistaan, että heille alkaisi muukin kuin liittomalli maistua. Sen verran kalliiksi se kävi työnantajille.

Nyt Rinne kuitenkin kertoo oltavan sellaisessa tilanteessa, että seuraavalla kierroksella ei keskitettyyn sopimukseen ole mahdollista päästä aikataulusyistä, sillä sopimukset päättyvät niin eri aikaan.

Rinne odottaakin nyt paljon työmarkkinajärjestöjen ja pääministeri Matti Vanhasen tapaamiselta.

- Tuottavuutta ei voida lisätä vain työaikaa lisäämällä, niin kuin pääministeri on sanonut. Suurin ongelma on työn pirstoutuminen, tämän korjaaminen taas on työnjohtamiskysymys, painotti Rinne.

Rinteen mielestä seuraavalla sopimuskierroksella pitää päästä ainakin siitä eroon, että nimellispalkat nousevat, mutta ostovoima ei.

Rinteen mukaan Suomen hallitus ei ota riittävän vakavasti kansainvälisen talouden huonoja ennusmerkkejä. Hän haluaa hallituksen aktivoituvan tulevan ongelman edessä jo syksyn budjettipäätöksissä.

TU:n puheenjohtaja vaatii hallitusta panostamaan edellytysten luomiseen sille, että Suomeen syntyy merkittävästi uusia työpaikkoja.

- Työpaikkojen määrätietoinen lisääminen on niin ihmisten kuin kansantalouden kannalta paras keino varautua mahdolliseen taantumaan, Rinne painotti.

Keinoiksi hän nosti kulutuskysynnän kasvattamisen, tutkimukseen ja koulutukseen panostamisen ja puuhuollon toimivuuden turvaamisen.

Jouko Veijonaho

19.8.2008 08:11

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva