Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sienisadosta on tulossa vaihteeksi melko hyvä

Kuva: Sienisadosta on tulossa vaihteeksi melko hyvä

Sienisadosta on kostean kesän ansiosta tulossa melko hyvä. Ainoastaan herkkutatit ovat loistaneet poissaolollaan, ainakin toistaiseksi.

Nyt on tattien ja haperoiden aika, suppilovahveroita tulee normaalisti vasta syyskuun lopulla, selvittää Porin Seudun Sieniseuran sihteeri Paula Kangas.

– Lehmäntatteja olen löytänyt, mutta punikkitatteja en ole vielä nähnyt yhtään. Herkkutatteja ei ollut viime vuonnakaan. Se on tosin oikullinen sieni, eli sitä voi vielä nousta ja vauhdilla.

Paula Kangas on poiminut koriinsa haperoita, rouskuja, erityisesti kangasrouskuja sekä kantarelleja ja kehnäsieniä.
– Haperoita on ollut hyvinkin. Pari viikkoa sitten löysin myös vaaleaorakasta.

Myös mustarouskua on ollut kiitettävästi. Mustarousku ei kuulu tällä hetkellä kauppasieniin, mutta sitä voi silti syödä.

– Ei kukaan pysty syömään sitä niin paljon että se olisi haitaksi. Kaikki on haitallista kilotolkulla nautittuna.

Sienisato on nyt suurin piirtein ajallaan, kun esimerkiksi viime ja toissa vuonna sieniä alkoi putkahdella kuivan kesän takia melko myöhään.

Erikoiseksi tämän vuoden sienisadon tekee se, että kausi alkoi oikeastaan jo talvella. Viime talvi oli niin leuto, että helmikuussa saattoi löytää kantarelleja ja suppilovahveroita.

 Jos ei ole varma tunnistaako jonkin sienen, kannattaa kysyä neuvoa sieniseurasta tai käydä näyttämässä löytöjään martoille.

– Sieni kannattaa nostaa maasta kokonaisena niin että siinä on multaakin mukana ja se kannattaa laittaa paperipussiin, ei missään nimessä muovipussiin. Paula Kangas neuvoo.

Näin siksi että muovipussissa sienet hautuvat tunnistamattomiksi.

Tottunut metsässä liikkuja ei hätkähdä susia tai karhuja, tai ei ainakaan niiden uhkaa. Paula Kangas neuvoo pitämään koko ajan pientä ääntä. Yleensäkin metsään kannattaa hänen mielestään mennä mieluummin kaverin kanssa kuin yksin.

– Jos vaikka eksyy, on mukavampaa eksyä jonkun toisen kanssa.

Paula Kankaalla ei ole omien sanojensa mukaan lainkaan suuntavaistoa, mutta hän on ratkaissut asian niin, että käy vain tutuissa metsissä eikä mene kovin kauas tiestä. Jos vaikka eksyisikin, löytää takaisin, kun kuulee lähitieltä ääniä.

Aikaisemmin kun Kankaan perheessä oli rottweiler, ei tarvinnut kuin sanoa koiralle mihin mennään, niin se vei emännän vaivatta oikeaan paikkaan.

– Yleensä se lähti ihan eri suuntaan kuin minä olisin lähtenyt.

Hirvikärpäsiä ei vielä tänä vuonna ole näkynyt, mutta ei ole epäilystäkään etteivätkö ne pian ilmestyisi. Paula Kangas suhtautuu niihin tyynen rauhallisesti, pakollisena pahana. Niiden kanssa on elettävä, jos mielii sienimetsään.

Heli Kokko

19.8.2008 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva