Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maratonmelonnassa vedetään täysillä alusta asti

Kuva: Maratonmelonnassa vedetään täysillä alusta asti

Melonta on Suomessa marginaalilaji. Perinteikästä lajia Porissa ylläpitää jo 30 vuoden ikään tänä vuonna yltävä Melamajavat. Seuran puheenjohtaja Veikko Haukka ja varapuheenjohtaja Markku Savolainen ovat itsekin innokkaita melojia. Melontaa voi harrastaa rennosti retkeillen tai kiihkeän kilpamelonnan muodossa. Seuran puheenjohtajien päälajina on raskain kilpailumuoto, maratonmelonta.

Haukka lähti taannoin mukaan melontaan Savolaisen innostamana. Nyt jo 15 vuotta melonut Haukka aloitti ratamelonnan parissa, mutta keskittyy nykyään Savolaisen tapaan vain maratonmatkoihin. Jopa 30 kilometrin matkoihin yltävä laji on taktiikkalaji, jossa voima ja kestävyys näyttelevät pääosaa.


- Maratonmatkoilla vedetään alusta asti täysillä. Jokainen voi kuvitella kuinka raskasta se on, kun kilpailut voivat kestää yli kaksi tuntia. Lajissa voi tosin taktikoida esimerkiksi peesaamalla toisen perässä, määräämällä tahtia tai kiriherkkyydellä. Irtiottoyrityksiä näkee usein ja lähtökiihdytykselläkin on suuri merkitys, kertoo Savolainen.


Kapealla ja kiikkerällä kajakilla melottava maraton sisältää myös kanto-osuuksia. Kahdeksan kilon kanootti tarttuu rannasta mukaan ketterästi lähes akrobaattisin liikkein. Kannossa tai vedessä ei parane kaatua, tai kilpailu on menetetty.


- Eipä siinä paljoakaan ole mahdollisuuksia jos keikkaa vedessä. Itse olen kaatunut kerran huolimattomuuden ja aallokon takia, muistelee Savolainen.


Melojakaksikko kertoo Suomen melontatason olevan kova, mutta kilpailut ovat pieniä verrattuna Euroopan suurtapahtumiin. Suomessa maratonmelonnassa kilpaillaan noin kymmenen kisan cupissa.


- Suomen kilpailut vääristävät lajia. Osallistujia on vähän, kun taas Euroopan kilpailuissa voi olla jopa yli tuhat melojaa ja kymmeniä tuhansia katsojia, kuvailee Haukka.


- Jotain yleisösuosiosta kertoo se, että Englannissa meloessani kanto-osuus oli kerran pubin terassin läpi. Suomessa kilpailut ovat valitettavan usein piilossa yleisöltä, kertoo Savolainen.

Melonnasta kiinnostuneille on olemassa kevyempiäkin harrastusmuotoja. Laji on oiva kuntoilumuoto kenelle tahansa.
- Aloitus on helppoa ja kanootteja löytyy moneen lähtöön. Aloittelijat melovat hitaammilla ja tasaisilla retkikanooteilla, kertoo Haukka.


Harrastajan ei tarvitse heti sijoittaa omaan kanoottiin, sillä esimerkiksi Melamajavat vuokraavat kanootteja Hevosluodon vajaltaan. Melonta onkin varsin huokea laji aloittelijalle.


- Vuosimaksut ja lisenssit ovat halpoja. Esimerkiksi Melamajavien maksut ovat noin 40 euroa vuodessa ja sillä saa lainata kanootteja vapaasti vajaltamme. Vuokraaja opastaa aina alkeet ja lisäkoulutustakin saa tarvittaessa. Voisi sanoa, että harrastajameloja ei tarvitse oikeastaan mitään erikoisia varusteita, kertoo Savolainen.


Lähes 200 jäsenen Melamajavien toiminta on painottunut retkimelontaan. Seura järjestää kesäisin melontareissuja ja retkiä lähivesiin. Aurinkoisina päivinä kaikki vajan kanootit saattavat olla vesillä. Talvisin seura treenaa uimahallissa.

Kilpamelontaan haikailevat ovat oman kajakin hankinnan edessä. Kokenut kaksikko kertoo kilpamelonnan vaativan paljon panostusta.


- Kilpamelonta ei ole helppo laji. Se vaatii monipuolista tekemistä ja kovaa yleiskuntoa. Omat harjoittelumääräni ovat noin kymmenen tuntia viikossa sisältäen muun muassa melomista, soutuergometrillä melomista, hiihtoa, juoksua ja punttia, kuvailee Savolainen.


- Ei tässä paljoakaan vapaa aikaa jää. Kyläily on vähentynyt ja jäljellä oleva aika menee lasten kanssa. Nämä ovat silti ihan valintakysymyksiä.


Suomessa pienen kilpalajin huippukaupunkeja ovat Kangasala, Tampere ja Helsinki. Suomea Olympialaisissa edustavat ratamelojat ovat kaikki jotenkin yhteyksissä Kangasalaan. Maratonmelonta ei ole olympialajien joukossa.


- Odotukset ovat kovat etenkin naismelojien kohdalla. Toivon ja luulen, että Anne Rikala ja Jenni Mikkonen yltävät mitaleille, kannustaa Savolainen.

Tuomas Bärlund

15.8.2008 08:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva