Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

OL3:n hitsauksen valvonta kyseenalaistettu

Olkiluoto kolmen, eli Olkiluotoon rakennettavan kolmannen ydinvoimalayksikön työmaan ympärillä kuohuu jälleen. Aikaisemmin ovat puhuttaneet laatuongelmat ja niiden korjaamisesta johtunut viivästyminen.

 

Viimeksi esiin nostettiin ongelmat valvonnassa. Väitteet näiden ympärillä näyttää kuitenkin jämähtäneen eipäs, juupas vaiheeseen.


Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ei uskonut keskiviikkona Olkiluodon ydinvoimalatyömaalta löytyvän vakavia puutteita.


Silloin ministeri kertoi saaneensa Säteilyturvakeskukselta suullisen selvityksen Yleisradion Ajankohtaisen kakkosen julkisuuteen nostamista hitsausongelmista. Sen perusteella hän uskoo, että Olkiluodon valvontajärjestelmän toimii hyvin. Pekkarinen painotti tärkeiden voimalaitoshitsausten osalta valvonnan olevan nelinkertainen.


Pekkarinen pitää kuitenkin tärkeänä, että kaikki turvallisuuteen liittyvät epäilyt poistetaan. Siksi hän on pyytänyt asiasta myös kirjallisen selvityksen.


Nyt jäädäänkin odottamaan Pekkarisen uutta esiin tuloa STUK:in kirjallisen selvityksen jälkeen, koska tähän mennessä epäilyksen varjoa ei ole pyyhitty pois.

Kohu laitoksen rakentamisessa tapahtuneesta hitsauksen valvonnan laiminlyönnistä lähti liikkeelle kun Yleisradion Ajankohtainen kakkonen tiistaina kertoi tiistaina töitä tehdyn ilman asianmukaista ohjeistusta eikä työmaalla ei ole aina ollut pätevyysvaatimukset täyttävää hitsaustyön johtoa.


Tästä sai kimmokkeen myös ympäristöjärjestö Greenpeace, mistä ilmoitettiin heidän hallussaan olevan aineistoa, joka osoittaa reaktorirakennuksen hitsauksia on useiden kuukausien ajan tehty ilman vaadittuja ohjeita eikä hitsaussaumojen lujuutta ole varmistettu asianmukaisesti.


Ympäristöjärjestön ydinvoimavastaava Lauri Myllyvirran mukaan asiakirjoista kuusi koskee nimenomaan voimalan turvallisuuden kannalta keskeisiä voimaliitoksia.


Säteilyturvakeskuksen STUKin mukaan ongelmia on ollut vain vähemmän tärkeissä asennusliitoksissa.


Yleisradion Ajankohtainen kakkonen kertoi ongelmien kasaantuneen reaktorirakennuksen rakennustöistä vastaavan ranskalaisyhtiö Bouyguesin osuuteen. Greenpeacen kritiikki kohdistuu kuitenkin myös STUKiin ja Teollisuuden Voimaan, jotka ympäristöjärjestön mielestä eivät ole riittävän tiukasti puuttuneet työmaalla toistuvasti ilmenneisiin laatuongelmiin.


Olkiluoto 3:n projektipäällikkö Martin Landtman vakuutti, että kaikki hitsaustyöt on Olkiluodossa hoidettu asianmukaisesti. Hän painotti, että hitsausohjeet on hyväksytetty STUKilla ennen töiden aloittamista, koordinaattorit on nimetty, ja heillä on pätevyys.

Arvostelun lisäksi ympäristöjärjestö Greenpeace vaatii työ- ja elinkeinoministeriötä keskeyttämään Olkiluodon ydinvoimalan rakennustyöt, koska laiminlyönnit voivat järjestön mukaan voivat jopa vaarantaa laitoksen turvallisuuden.


Lisäksi Greenpeace vaatii riippumattoman, kansainvälisen, tarkastuksen tekemistä työmaalla. Ympäristöjärjestön mielestä sellaisen voisi toteuttaa kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tai erikseen koottu asiantuntijaryhmä.


Järjestön mukaan asialla on suuri merkitys myös Suomen ulkopuolella, koska ranskalainen reaktoritoimittaja Areva markkinoi parhaillaan kymmeniä samanlaisia ydinvoimaloita eri puolille maailmaa.

Jouko Veijonaho

15.8.2008 08:53

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva