Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Teatteria ja politiikkaa

Kuva: Teatteria ja politiikkaa

Kesälomat on pidetty ja kesä on taas taittumassa syksyn puolelle. Kesän sääolosuhteissa ei paljon kehumista ole, mutta pääasia kuitenkin on, että kesällä saa elää jonkin aikaa ilman aikatauluja. Tänä kesänä Porissa oli erityisen paljon hienoja ja merkittäviä tapahtumia.

Päällimmäisenä itselleni mieleen jäivät Reposaaren loma-asuntomessut ja Areenan tapahtumat kokonaisuudessaan. Vähätellä ei myöskään sovi Kirjurinluodon uutta kesäteatteria. Upeat olivat puitteet, jotka Porin kaupunki mahdollisti. Eri asia on sitten minkä tasoisia esityksiä sieltä kulloinkin tullaan tarjoilemaan.


Toivoisinkin, että tulevaisuudessa Pori pääsisi esitys– ja esiintyjätarjonnallaan maamme kärkipaikkojen joukkoon Samppalinnan ja Pyynikin ohella. Mahdotonta sekään ei olisi.


Pyynikin kesäteatterissa olin katsomassa ”Kalliolle kukkulalle” esitystä. Jossakin arvostelussa kyseistä kappaletta on tituleerattu hyvän mielen esitykseksi ja sitä se totta tosiaan olikin. Kappale sisälsi poliittista sekoilua ja sitä seuratessa väkisin mieleen tuli myös tämä paikallinen politiikkamme.


Esitys sijoittui kuvitteelliseen Orilahden Vesikyröön, joka on syntynyt Hämeeseen lukuisten kuntaliitosten seurauksena. Juoni rakentuu koulutoimen supistetuista menoista, joiden seurauksena on säästetty 300.000 euroa.


Valtuusto sai mietittäväkseen miten säästörahat käytetään. Miten sitten moinen säästö oli saatu syntymään? Tässä kuvitteellisessa kunnassa niin, että terveysperustein lihakeitosta oli karsittu kaikki liha pois. Liha sisältää rasvaa, josta seuraa kolesterolin nouseminen.


Lapsille ei enää annettu pyyhekumejakaan - paitsi säästösyistä myös siksi, että lapset näin oppisivat kirjoittamaan heti oikein.

Säästöpolitiikkaa on Porinkin koulutoimessa harjoitettu. Erityisopetuksesta on karsittu, tukiopetusta on vähennetty, tuntikehystä leikattu, ryhmäkokoja suurennettu, kerhotunteja supistettu ja lisäksi koulujen tarvikerahoista on leikattu.


 Myös koulurakennusten kunto on monelta osin erittäin huono.


Mihin sitten meillä koulutoimen säästörahat ovat oikein menneet? Vaikka joitakin osin koulutoimi onkin saanut säästöjä takaisin, ei kuitenkaan vielä olla lähimainkaan tasolla, josta taannoin kustannusten leikkaukset aloitettiin.

Kesäteatterissa eräs valtuutettu rakennutti ikään kuin vahingossa ”ökyhuvilan” liian lähelle rantaa, ilman minkäänlaisia lupia ja vielä kaiken lisäksi tontille, johon ei olisi saanut rakentaa. Siitä sitä sitten soppa syntyi!


Koska ”ökyhuvilan” omistajalla oli näin monta ”syntiä” niskassaan piti hänen olla nöyrä muiden puolueiden edustajille ja tehdä, mitä erikoisempia lehmänkauppoja heidän kanssaan, jotta saisi taannehtivan rakennusluvan huvilalleen.


Samaan aikaan eri puolueiden edustajat tekivät mitä ihmeellisempiä ehdotuksia koulutoimen eurojen käytöstä.

Ihmeellisiä ehdotuksia on nyt myös tehnyt maan hallitus. Verokevennyksistä puhuttaessa tulee mieleen ketä kevennykset sitten todella parhaiten palvelevat? Ei ainakaan niitä, joiden niistä tulisi kaikkein eniten hyötyä.


 Veronkevennysten pitäisi ilman muuta olla suurempia pienituloisilla. Entä terveydenhuollon maksujen korotus? Jo nyt ollaan siinä tilanteessa, että monet joutuvat miettimään, milloin todella käyttävät terveydenhuollon palveluja.


Yhä enemmän ja enemmän ajetaan maatamme kastijakoon, jossa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Teatteriesitykseen taas verratessa tulee väkisin mieleen erään valtapuolueen valtuutettu, jonka tarkoitusperänä olivat pelkästään oman ja sukulaisen liiketoiminnan menestyminen.


Hän ehdotti rahojen käyttämistä hiihtoputkeen, jonka hän rakentaisi keskelle kaupunkia velipojan pitämän kioskin viereen.
Yhtä kaikki. Toivoa kuitenkin sopii, että nyt maan hallituksen ”lisä”-eurot sijoitettaisiin niin, että niistä voisivat hyötyä eniten ne, jotka niitä todella tarvitsevat selviytyäkseen arkipäivästä.


Teatteriesityksessä oli kuitenkin loppu hyvin, kaikki hyvin. Koulutoimen säästetyt eurot palautettiin, sinne mistä ne oli pois otettukin!


Toivon, että syksyn kunnallisvaaleissa äänestäjät miettivät tarkkaan antavatko äänensä kaikenlaisille hiihtoputkien rakentajille vai meille sosialidemokraateille.

Sonja Myllykoski

15.8.2008 08:52

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva