Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uusi ylijohtaja pitää poliisit kentällä

Kuva: Uusi ylijohtaja pitää poliisit kentällä

Perjantaina poliisiylijohtajana aloittava Mikko Paatero haluaa pitää sinitakit katukuvassa. Organisaatiouudistus ja tuottavuusohjelma eivät saa vähentää kansalaisten poliisipalvelua, Paatero linjaa.

 - Haluan painottaa ennaltaehkäisyä. Tärkeintä on estää rikoksia ja häiriötekijöitä ennen kuin ottaa niitä vain vastaan.
 Paatero haluaa kumota epäilyt poliisitoiminnan keskittämisestä.


 - Kyllä poliisin täytyy olla eri pisteissä töissä. Muuten me emme pärjää lainkaan. Kyse on kansalaisten luottamuksesta. Ihmisten pitää nähdä poliiseja ja tuntea poliiseja. Muuten tämä ei toimi.


 Poliisi ei Paateron mukaan voi muuttua pelkäksi instituutioksi tai ”autojen kuljetusorganisaatioksi”. Kansalaisten ja ay-väen huoli valtion tuottavuusohjelmasta on Paateron mukaan turha, jos ilmoitettuja periaatteita noudatetaan.


 - Tuottavuusohjelma ei saa koskea operatiivisessa eli kenttätyössä olevia poliiseja. Vähennykset on tehtävä hallinnosta, tukitoiminnoista ja johtamistehtävistä. Jos tähän ei palveluita heikentämättä pystytä, on tuottavuusohjelmaa tarkasteltava uudestaan.

Poliisiopistoon otetaan vuosittain vähän yli 300 opiskelijaa. Viime vuosina moni valmistuneista on joutunut hakemaan töitä hälytyskeskuksista ja yksityisistä turvapalveluista, sillä virkoja ei ole ollut tarjolla.


 Tempoilu poliisien määrärahojen kanssa on Paateron mukaan johtanut siihen, ettei poliisikoulutustakaan ole pystytty järjellisesti mitoittamaan neljän vuoden päähän.


 - Poliisi on joutunut toimimaan vuosittaisten budjettien mukaan ja odottamaan mitä seuraava vuosi tuo tullessaan. Itse asiassa tässä on pärjätty lisätalousarvioiden avulla vuosikausia, Paatero huomauttaa.


 Tämä vuonna nuorten poliisien työttömyyttä on paikattu lisäbudjetilla. Rahat riittivät 171 nuoren palkkaamiseen vuoden loppuun. Paatero lohduttaa, että parin vuoden kuluttua eläkkeelle lähtee enemmän poliiseja kuin uusia valmistuu.

Tulevaisuuden poliisitarvetta vuoteen 2020 arvioidaan viime keväänä aloittaneessa resurssityöryhmässä. Paatero on toiminut ryhmän puheenjohtajana. Hän kertoo, että ensin mietitään, mihin poliiseja tarvitaan ja sitten tehtäviin tarvittava poliisimäärä.
 Ruotsissa ja Norjassa poliisivahvuutta ollaan lisäämässä muutamalla tuhannella kummassakin. Suomessa suunta on toinen.


 Paateron mukaan syrjäytymiskehitys on Suomessa suurempi uhka kuin kansainvälisen rikollisuuden tulo. Suomi kiinnostaa laitonta huume-, ihmiskauppa- ja rahanpesubisnestä lähinnä läpikulkumaana.


 - Rikollisuus on seuraus jostakin. Syrjäytyneet ovat alttiimpia lähtemään rikolliselle uralle, hän kertoo.


 - Toinen uhka on Internet-rikollisuus. Poliisin tietämys ei tällä hetkellä ole ehkä riittävää, Paatero pohtii poliisin haasteita.

Jos Paatero voisi, hän satsaisi viranomaisyhteistyöhön ja sosiaalipolitiikkaan.


 - Poliisin kannalta on äärimmäisen tärkeää, että nuoren käyttäytymishäiriöt havainnoidaan varhain. Sosiaali- ja kouluviranomaiset näkevät ongelmat paljon aikaisemmin kuin poliisi. Siellä pitäisi olla kykyä huomata ongelmat, hän toivoo.


 - Olisi tärkeää, että hyvinvointiyhteiskunnan perusteet säilyisivät. Ne ovat ehkä tärkein turvallisuuden perusta, Paatero painottaa.


 Milloin poliisi alkaa puhua sosiaalimäärärahojen puolesta?


 - Ei sitä tiedä, koska näin tapahtuu, Paatero naurahtaa.


 Hän painottaa, että poliisista tulee helposti sosiaaliviranomainen, jos kansalaisen ongelmat ajautuvat pitkälle. Kenttätyössä on havaittu, että poliisiasemalle sijoitettu sosiaaliviranomainen helpottaa usein ongelman ratkaisussa, esimerkiksi kotihälytyksissä.


 - Ihannetapaus olisi, että poliisi tekisi omia töitään ja viranomaiset verkostoituisivat, Paatero sanoo.


 Uudella poliisiylijohtajalla on edessään organisaatiouudistuksen läpivienti ja talouden tasapainottaminen.


 Edellinen ylijohtaja erosi tehtävästään terveydellisistä syistä. Sitä ennen ministeriö päätti tutkia, onko hän käyttänyt virka-autoaan määräysten vastaisesti työmatkoihin. Tutkinta on kesken.


 Kuinka paljon aiot käyttää virka-autoasi, Mikko Paatero?


 - Virka-autoa käytetään virkamatkoilla. Vuokra-asunto Helsingissä sijaitsee kävelymatkan päässä työpaikasta, joten työmatkat eivät ole minulle ongelma. Pelisäännöt ovat selvät. Minun asiani ei ole ottaa kantaa edeltäjäni tilanteeseen. Toivon kuitenkin, että ratkaisu tehtäisiin mahdollisimman nopeasti. Kenenkään edun mukaista ei ole tällaisten asioiden pitkään vatvominen.

Birgitta Suorsa/ UP

14.8.2008 08:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva