Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mitä porilaiset puolueet lupaavat kuntalaisille?

Kuva: Mitä porilaiset puolueet lupaavat kuntalaisille?

Kunnallisvaalit käydään 26. lokakuuta. Sitä ennen poliittisten puolueiden on julkaistava kunnallisvaaliohjelmansa vaalikaudelle 2009-2012. Porin sosialidemokraatit hyväksyvät ja julkaisevat kunnallisvaaliohjelmansa 4.9.2008 kunnallisjärjestön ylimääräisessä kokouksessa.

Tässä ohjelmassa Porin demarit tullevat asettamaan etusijalle kuntatalouden kunnossapitämisen. Veroprosentin tulee olla kilpailukykyinen, mikä tarkoittaa sitä, että veroprosentti pidetään alle maan keskiarvon. Myös taksapolitiikan tulee olla kilpailukykyistä.


Porissa on liikaa köyhiä seurauksena korkeasta työttömyydestä. Työttömyydellä on ollut vaikutuksensa myös alhaiseen verotulokertymään. Sosialidemokraatit peräänkuuluttavat köyhyysohjelmaa tai vastaava linjausta, jotta jokaisen porilaisen hyvinvointia saataisiin nostettua.


Terveydenhuolto on Porin ykkösasia. Kun ihminen on terve, hän pystyy elämään normaalia elämää ja huolehtimaan itsestään sekä lähimmäisistään. Sen vuoksi Porissa on hoidettava talouspolitiikkaa niin, että kaupunginsairaalan asianmukaiset toiminnot turvataan.


Terveydenhuollon ostopalvelut on pystyttävä neuvottelemaan Satakunnan sairaanhoitopiirin ja muiden mahdollisten ulkopuolisten tahojen kanssa kilpailukykyiseen hintaan.

Koulutus on ihmisen koko elämän aikainen prosessi. Sitä tulee tukea voimakkaammin ihmisen elämän alkumetreillä ja vahvistaa ammatin valintaan liittyvässä koulutuksessa. Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailman parasta. Meidän ei tule sitä turmella, vaan kehittää koko koulutuskaaren ajan.


Sosialidemokraatit ovat olleet ajamassa tähän maahan maksutonta koulunkäyntiä, joka pitää sisällään maksuttoman kouluruokailun. Me puolustamme näitä periaatteita vieläkin.


Painopisteen tulisi olla ammatillisessa koulutuksessa. Me kävimme kovaa vääntöä jokin aika sitten ammatillisesta koulutuksesta Porissa ja Satakunnassa.


Sosialidemokraatit Porissa olisivat halunneet tällekin koulutusmuodolle vankan yhteiskunnallisen valvonnan, mutta hävisimme sen porvariston ja vasemmistoliiton löydettyä toisensa. Haluamme silti olla kehittämässä tätä uutta mallia.


Vaikka Porin työttömyys on kehittynyt oikeaan suuntaan ja vähentynyt yhden prosenttiyksikön vuosivauhtia, emme vielä saa olla tyytyväisiä. Työttömyyttä on torjuttava jatkuvasti eri toimin, mm. elinkeinopolitiikkaa vahvistamalla ja yritystoimintaa edistämällä.
Kaupungin nykyiseen pitkäaikaistyöttömyyden ohjelmaan tulee saada voimavaroja ja neuvotteluja on jatkettava työministeriön kanssa. Työministeri Tarja Cronbergin jazzeilla antamat lupaukset tulisi vihreiden voimalla lunastaa.

Porin kaupungin organisaation uudistaminen on työn alla. Loppuvuodesta päästään tekemään lopullisia päätöksiä. SDP:n valtuustoryhmä aloittaa omat käsittelynsä elokuun lopulla ja kunnallisjärjestö käsittelee samoja asioita syyskuun alussa. Muutoksia on tulossa paljon, ja valtuutetuilta vaaditaan perusteellista paneutumista asioihin.


Erityinen kiinnostus kohdistuu perusturvauudistukseen, jossa terveys- ja sosiaalitoimet yhdistetään. Sd-valtuustoryhmä on tutustunut Jyväskylän ja Turun malleihin. Näissä kaupungeissa sosiaali- ja terveystoimen yhdistämiseen on menty tai ollaan menemässä.


Ensimmäinen kysymys on, saavutetaanko näillä toimenpiteillä taloudellisia säästöjä. Em. kaupungeissa annettiin ymmärtää, ettei välttämättä heti.


Miksi tällaisia yhdistämisiä sitten tehdään?


Taloudelliset säästöt tulevat vasta pitkällä tähtäimellä. Suurin hyöty kuntalaiselle tulee olemaan palvelujen parantumisena ja joustavuuden lisääntymisenä. Veroprosenttiakaan ei tarvitse nostaa. Sd-valtuustoryhmä tukee sosiaali- ja terveystoimen yhdistämistä.

Sosialidemokraatteina olemme Noormarkun ja Porin kuntaliitoksen kannalla. Neuvottelut ovat edenneet sopuisasti ja rakentavasti. Tuleva vaalikausi tuleekin olemaan mielenkiintoinen ja työllistävä valituille valtuutetuille. Yhdistämisen jälkeen istuttaisiin vuosina 2010-2012 yhteisessä valtuustossa. Poliittiset voimasuhteet me tulemme näkemään kuitenkin jo tämän vuoden kunnallisvaaleissa.
Pormestarimallia meidän on turha näihin vaaleihin sekoittaa, sillä toimenpiteellä me emme kaupunkimme taloutta paranna. Saamme aikaiseksi korkeintaan poliittisen sekamelskan. Pormestareita varmasti tulevaisuudessa kaupunkeihin valitaan, mutta Porissa toivon tässä vaiheessa pormestariasiaan malttia.

14.8.2008 08:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva