Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kesäloman tissuttelu saattaa helposti jäädä päälle

Kesälomat vapauttavat suomalaiset arjesta. Lomalla vapautuu myös alkoholin käyttö ja sitä kuluukin suomalaisilla rutkasti talvikuukausia enemmän. Alkoholin kohtuukäyttäjien juomatavat palautuvat useimmiten töiden ja arjen alkaessa normaalille tasolle. Suurkuluttajien putken katkaisu saattaa kuitenkin osoittautua vaikeaksi.

 

Kansanterveyslaitoksen mukaan jopa 600 000 tavallista suomalaista juo alkoholia yli terveyden riskirajojen. Moni heistä ei kuitenkaan tiedosta terveysriskejä ja kesäsään helliessä alkoholiannosten määrää ei lasketa. Terveyshaitat lisääntyvät merkittävästi neljän viikon lomatissuttelun aikana.


Alkoholin kohtuukäyttäjien päivittäinen rentoutus saattaa kuitenkin loman aikana muuttua pikkuhiljaa pahempaan suuntaan. Tässä tapauksessa rajumpaan juomaputkeen saa apua A-klinikoilta, terveyskeskuksista ja työterveyshuollosta.

Porin päihdehuollon johtaja vs. Ulla Lehtiniemi kertoo elokuun lomien jälkeisen ajan olevan päihdepalveluiden vuoden kiireisintä aikaa. A-klinikan päivystysvastaanottoon päivittäin ilmoittautuneiden määrä saattaa olla jopa kaksinkertainen muuhun vuoteen verrattuna.


- Ihmiset havahtuvat yleensä loman jälkeen ja hakeutuvat hoitoon juomisen karattua käsistä. Lomien jälkeinen aika on meillä aina ruuhkaista kaikissa toimipisteissä.


Suosituin hoitomuoto on avokatkaisuhoito, jossa saadaan vinkkejä ja mahdollisesti lääkitystä ilman laitoshoitoa. Porin päihdehuollon A-klinikan päivystysvastaanotto on arkipäivisin ilman ajanvarausta kello 8.15-11.30. Tyypilliset hoitoon ilmoittautuvat ovat työikäisiä töissäkäyviä.


- A-klinikalla ja katkaisuhoitoasemalla on täysikäisyysraja, mutta muuten hoidettavat ovat kaiken ikäisiä, kertoo Lehtiniemi.
Lehtiniemi kehottaa juomaputken venyttäjiä laittamaan korkin kiinni ja pohtimaan itse hoitotarvettaan.


- Ihmisten tulee miettiä pystyvätkö he omin avuin hillitsemään ongelmajuomistaan. Jos he kokevat pystyvänsä, tulee rajat tehdä itselle selviksi. Mikäli juominen ei pysy omassa kontrollissa ja rajoissa, kannattaa hakeutua välittömästi hoitoon, kertoo Lehtiniemi.


Lehtiniemi kuvailee suomalaisen juomakulttuurin pysyneen samana vuosikymmeniä.


- Suomalaisten juominen on tyypillisesti humalahakuista, kuten muissakin pohjoismaissa. Nuorten tilanne on kaksipuolinen. Osa pidättäytyy kaikista päihteistä ja osa jää armottomasti koukkuun alkoholiin tai muihin päihteisiin, kuvailee Lehtiniemi.

Alkon tilastojen mukaan kylmähkö kesä ei ole hillinnyt alkoholimyyntiä. Heinäkuun myyntitilastoissa on nousua viime vuoteen verrattuna 3,9 prosenttia. Koko vuoden alkoholimyynti on kuitenkin jäänyt viime vuoden lukemista 0,7 prosenttia. Väkevien viinojen myynti on laskenut jopa yli viisi prosenttia. Viinien myynti on puolestaan lisääntynyt.


Alkon Satakunnan myyntitilastojen mukaan maakunnan alkoholimyynti on ollut alkuvuonna lievässä laskussa. Kesäkuun myyntiluvut jäivät viimevuotisesta jopa 10,8 prosenttia. Kesäkuussa viinaa myytiin jopa 12,3 prosenttia viime vuotta vähemmän.

Tuomas Bärlund

12.8.2008 08:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva