Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sitä tikulla silmään… tai sitten ei

Kuva: Sitä tikulla silmään… tai sitten ei

Sanotaan, että sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Olen silläkin uhalla miettinyt paljon nuoruuttani ja verrannut omia muistikuviani nykynuorten elämään. Nuoret pyörivät väistämättä mielessä, sillä koululaiset ovat jälleen palanneet kesälaitumilta arkeen ja oma työni kouluterveydenhoitajana alkanut tuttujen kasvojen läpimarssilla. Keväästä muhineet tai kesän aikana syntyneet ongelmat odottavat ratkaisua. Valitettavasti liian moni löytää aikuisen läsnäolon ja huolenpidon vasta koulussa, koulun henkilökunnalta.


Selviäminen elämässä vaatii vankkaa mielenterveyden kivijalkaa, joka rakennetaan jo lapsuudessa. Jos lapset ja nuoret eivät koe itseään hyväksytyiksi tai heistä ei välitetä, seuraukset voivat olla hyvinkin kohtalokkaita. Kun nuoret miettivät ja järjestävät asioitaan yksin, ongelmat alkavat paisua liian suuriksi. Lopulta pojat eivät enää puhu asioistaan. Tytöt taas yrittävät etsiä kaikin tavoin äidillisiä neuvoja ja kuuntelevia olkapäitä. Aikuisuuteen kiirehditään kovalla vauhdilla, vaikka samalla kapinoidaan rajusti aikuisten määräyksiä vastaan. Kokeillaan kuinka pitkälle voidaan mennä. Aikuismaiset käytösmallit tulevat kuvioihin. Tupakkaa, viinaa ja ehkä muitakin huumaavia aineita kokeillaan.

Suurin huoli ei ole nuorten päihteiden kokeilu, vaan se, että osalla nykynuorisoa on jo niin paha olla, että surua ja masennusta hukutetaan toistuvasti alkoholiin. Alkoholi vie huolet, humalassa on hyvä olla. Hetken aikaa on vapaa huolista ja kaikkien rakastama. Mainoksissakin kaikki siideriä juovat missit ja mallit ovat kauniita, raikkaita ja iloisia. Kynnys huumausaineisiin vähenee, eikä moralisointi auta.

On turha olettaa, että suomalainen koulu- ja terveydenhuoltojärjestelmän tehtävänä olisi korvata vanhempien puuttuva huolenpito. Koulussa pidämme kyllä lapsia ja nuoria pinnalla ja teemme parhaamme etteivät he huku. Olemme luotseja elämän myrskyissä ohjaamassa oikeaan suuntaan. Kuitenkin hyvän kaarnalaivan perusteet eli hyvän itsetunnon ja tasapainoisen nuoruuden rakentavat vanhemmat. Jos rakkaus puuttuu tai rakkaus ei tunne rajoja, on lapsi hukassa. Silloin tarvitaan yhteiskunnan voimavaroja lapsen pitämiseen pinnalla.

Yhteiskunnan mukanaolo lasten ja nuorten syrjäytymisen ja pahoinvoinnin ennaltaehkäisyssä on jäänyt 90-luvun laman jälkeiselle tasolle. Vieläkään ei olla päästy tasapainoon, vaikka maailman terveimmistä lapsista kasvaa yhä huonovointisempia murrosikäisiä.
Nuoria vaivaa masennus, heikkous, huono kunto ja väsymys. Suomalaisista lapsista ja vanhemmista pidetään neuvoloissa hyvää huolta, mutta sen jälkeen ennaltaehkäisevään perhetyötä ei enää tehdä. Nuorten ongelmat nähdään edelleen sairauden hoitona. Reagoidaan vasta, kun jotain tapahtuu. Jo ennen kuin nuori purkaa pahaa oloaan esim. kirjaston seiniin tai naapurin autoon, ampuu tuntemattomia ja tuttuja tai räjäyttelee ostoskeskuksia, tapahtuu jo pieniä suuria tragedioita, joihin olisi pitänyt puuttua järeästi.
Tiedän karvaasta kokemuksesta, kuinka usein apua tarvitseva nuori jätetään odottamaan, kun tarjolla on pelkkää “ei oo:ta”. Kuinka siis puuttua nuorten pahoinvointiin esim. kouluterveydenhoidossa, kun jatkoapua ei ole tarjolla riittävästi? Tutkimustulokset kuitenkin osoittavat sen, mikä näkyy arjessa: joka kolmas nuori tuntee heikotusta ja väsymystä viikoittain. Joka kolmatta vaivaa päivittäin joku psykosomaattinen oire.


Vaikeasti pahoinvoivia nuoria on n. 5-10% ja yleistyvää pahoinvointia jopa 15-20% alle 18-vuotiaista. Kun 20 vuotta sitten vain joka kymmenes meni nukkumaan yhdentoista jälkeen, nyt niin tekee jo joka kolmas. Pelkästään nämä tosiasiat osoittavat sen, että menneistä voi oppia ja niitä on välillä hyvä muistellakin. Tikkuja suosittelen kuitenkin niille päättäjille, joiden silmät eivät tunnu vieläkään aukeavan lasten ja nuorten hädälle.

12.8.2008 08:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva