Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tuotantokulut heikentävät yritysten näkymiä

Kuva: Tuotantokulut heikentävät yritysten näkymiä

Tuotantokustannusten raju nousu on yksi suurimmista syistä siihen, että yritysten suhdanneodotukset ovat kääntyneet alavireisiksi. Yritysten katteet ovat supistuneet, koska energia- ja raaka-aineet ovat kallistuneet pelkästään alkuvuonna rajusti, eikä kaikkea korotusta ole uskallettu viedä kuluttajahintoihin - vielä.

- Paineet tuotantokustannusten siirtämiseen hintoihin kasvavat kuitenkin koko ajan, huomauttaa Pori Leipä Oy:n toimitusjohtaja Timo Valli.

Hän laskee, että pelkästään leivän raaka-ainekustannukset ovat nousseet tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla noin 17 prosenttia, eikä laskelmassa ole mukana vielä energiakustannusten nousu. Leivän kuluttajahinnat ovat nousseet kuitenkin vain 7 prosenttia.

- Esimerkiksi Porin Leipä -konsernissa tehokkuus on viety jo niin pitkälle, ettei työntekijöistä voida ottaa irti enempää. Olemme myös investoineet voimakkaasti lisätehokkuuden löytämiseksi. Keinot alkavat olla vähissä, joten ainoa mahdollisuus on nostaa leipätuotteiden hintaa toiminnan kannattavuuden säilymiseksi, Valli sanoo.

Valli sai eilen tuekseen myös Suomen leipuriliiton, jonka mielestä leivän hintaa pitää nostaa 10-20 prosenttia.

Porin Leipä -konserniin kuluvat Porin Leipä Oy ja Sarpi Oy, ja yhdessä ne muodostavat Suomen kahdeksanneksi suurimman leipomon noin 14 miljoonan euron liikevaihdolla. Henkilöstöä konsernissa on noin 160.

Suomessa on noin 770 leipomoa, joista kahdella suurimmalla on yhteensä 60 prosentin markkinaosuus.

Timo Valli uskoo, että tilanteen kiristyessä erityisesti pienet leipomot joutuvat lujille, ja konkursseja on edessä. Sen sijaan yritysostojen lisääntymiseen hän ei usko.

- Suomessa leipomoilla on liikaa kapasiteettia, joten etenkään suuremmat leipomot eivät tarvitse lisäkapasiteettia. Meillekin on tarjottu leipomoita ostettaviksi, mutta olemme kieltäytyneet tarjouksista.

Lounais-Suomen yritysmaailma on kuin Suomi pienoiskoossa, ja niinpä EK:n alueellinen suhdannebarometri on samansuuntainen kuin koko maassa, ehkä hivenen myönteisempi.

Kun koko maan yrityksistä kolmannes odotti suhdanteiden heikkenevän, oli luku Lounais-Suomen teollisuudessa ja rakennusyrityksissä vajaa viidennes. Sen sijaan palvelualojen yrityksistä kolmannes ennakoi suhdanteiden heikkenemistä.
EK:n aluepäällikkö Jorma Hanhiala huomauttaa kuitenkin, ettei kyse ole romahduksesta, sillä 80 prosenttia teollisuudesta ja rakentamisesta sekä 60 prosenttia palvelualoista uskoo suhdanteiden säilyvän nykyisellään.

Hanhiala on kuitenkin huolissaan siitä, että monen yrityksen tilauskirjoissa on tällä hetkellä paljon tilaa. Yrityksissä tilausten kuitenkin odotetaan lisääntyvän loppuvuonna.

Jukka Vilponiemi

8.8.2008 09:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva