Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kauppojen aukiolot puhuttavat jälleen

Kuva: Kauppojen aukiolot puhuttavat jälleen

Keskustelu kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta velloo jälleen. Toimitsija Ulla Sipilä Palvelualojen ammattiliitto PAM:n Porin aluetoimistosta suhtautuu ristiriitaisin tuntein aukioloaikojen vapauttamista puoltaviin mielipiteisiin. Näitä ovat esittäneet muun muassa valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja muut hallituksen jäsenet.

- Aukiolojen vapauttamista kokonaan en kannata missään tapauksessa. Olisi kuitenkin laadittava selkeät, sekä kuluttajien että alan työntekijöiden kannalta järkevät pelisäännöt, Sipilä painottaa.

Sipilää mietityttää ennen kaikkea työntekijän rooli. Hänen mukaansa etenkin perheellisille palvelualan työntekijöille aiheutuisi vapaista sunnuntaiaukioloajoista ongelmia jokapäiväiseen elämään.

- Vuorohoitopaikat ovat Satakunnassa rajoitettuja, ja yksinhuoltajille ongelma olisi kaksinkertainen. Kun vielä joukkoliikenneresurssit ovat Satakunnassa puutteelliset, työpäivät venyisivät kohtuuttoman pitkiksi, Sipilä jatkaa.

Ulla Sipilä suhtautuu skeptisesti väitteisiin, joiden mukaan vapaat sunnuntaiaukioloajat laskisivat hintoja. - Höpö höpö! Ilta- ja viikonlopputyö on kalliimpaa, joten kustannukset nousevat, mikä näkyy kuluttajahinnoissa.

Huolenaiheista huolimatta Sipilä näkee vapaissa aukioloajoissa myös hyviä puolia. - Esimerkiksi opiskelijoille tulisi paremmat mahdollisuudet tehdä lisätunteja, Sipilä mainitsee.

- Jäsentemme keskuudessa on toki sellaisiakin, jotka kannattavat tätä muutosta. Moni on kuitenkin tehnyt uravalintansa sen perusteella, että työajat sopivat myös perhe-elämään. Jos nyt kertaheitolla rysäytetään aukioloajat vapaiksi, yhteiskunta menee sekaisin.

Sipilän mukaan myös pienyrittäjille aiheutuisi vapaista aukioloajoista hankaluuksia. - Missä olisi pienyrittäjän vapaapäivä? Isoille kauppaketjuille tilanne olisi paljon helpompi. Isot tässä mällää ja päättää, pienet tulee perässä ja vikisee.

Kauppias Jari Puumala K-citymarket Porista näkee kehityksen kohti vapaampia aukioloaikoja myönteisemmässä valossa. Puumalakaan ei kannata suoraa siirtymistä säännöstelystä äärimmäisyyteen, vaan miehellä on realistisempi ratkaisumalli mielessä.

- Kollegojen kanssa olemme keskustelleet asiasta ja päätyneet selkeään konseptiin. Sunnuntain aukiolojen pitäisi olla vapaat kaikille, mutta vain kello 12-18. Näin esimerkiksi meillä selvittäisiin sunnuntaina yhdellä työvuorolla, Puumala esittää.
Puumala pitää teennäisenä nykyistä järjestelmää, jonka mukaan alle 400 neliömetrin kokoisilla liikkeillä on vapaat sunnuntaiaukioloajat. - Tässä sorsitaan isompia. Omassa ehdotuksessani säännöt olisivat samat isoille ja pienille.

Jos sunnuntaiaukioloaika olisi rajoitettu 12:sta 18:aan, ei Jari Puumalan mukaan perheelliselle työntekijälle tulisi pyhäpäiväksi pakollista työvuoroa. - Periaatteeni on, etten ole ketään pakottanut töihin. Meillä riittää sunnuntaille aina tulijoita, Puumala korostaa.
Kauppias on PAM:n Ulla Sipilän kanssa vakaasti eri mieltä siitä, miten aukiolojen vapautuminen vaikuttaisi hintakehitykseen.

- Kun kauppa on auki joka sunnuntai, hävikki pienenee. On kuluttajan etu valita, minkälaisesta paikasta tuotteen sunnuntaina hakee. Markkinalain mukaan hinnat laskevat.

Jari Puumala kertoo keskustelleensa ratkaisumallista paitsi K-citymarketin omien myyjien, myös pienten yrittäjien kanssa. - Kaikki ovat ymmärtäneet ajatuksen, Puumala vakuuttaa.

Mikko I. Elo

8.8.2008 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva