Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

08.08.08

Kuva: 08.08.08

Tuo lukusarja on monella tapaa merkittävä. Jotkut ovat halunneet tämän hääpäiväkseen, joten kyllä se mieleen jääkin. Mutta kahdeksikkojen sarja on myös Pekingin kesäolympialaisten avajaispäivä ja kiinalaisten kisajärjestäjien toimesta tarkkaan harkittu, koska Kiinassa numero 8 on onnenluku. Siksi avajaisten alkamisaikakin on rukattu kahdeksikkojen perusteella. Sen näkee sitten tänään iltapäivällä Suomen aikaa, onko sekuntiviisarikin kahdeksikon päällä, kun Linnunpesässä alkavat torvet soida. Tai tiedä sitä, mitä tuolla hetkellä tapahtuu. Mutta täsmällisesti kahdeksikkoja seuraten XXIX olympiadin kesäkisojen avajaisten pitäisi alkaa. Tarkistetaan kellot!

Avajaisten ennakoidaan olevan mahtavat ja toki niiden avulla saadaan koko urheilevan maailman huomio kiinnittymään juuri Kiinaan ja sen eri kaupunkien kisapaikkoihin. Sen verran arka asia on se, että eipä paljon kannata liikuskella Taivaallisen rauhan aukiolla t-paita päällä, jossa lukee ”Tiibet itsenäiseksi”.

Mutta olympiakisat ovat urheilevan nuorison kohtaamispaikka, joiden alkuperäinen perusidea oli, että voittamista tärkeämpää on osanotto. Tuota olympialiikkeen perusajatusta on Suomi alkanut noudattaa ihan kiitettävällä tavalla. Ateenassa vuonna 2004 jäätiin ensimmäisen kerran vallan ilman olympiakultaa ja hilkulla se on ollut aikaisemminkin, sillä niiden viimeisten oikeiden, Helsingin olympialaisten, jälkeen Suomi on peräti viisi kertaa ”pelastunut” yhden kultamitalin avulla, kunnes Ateenassa sitten lipsahti kahden hopean puolelle.

Tämä Ateenan ”sattuma” saattaa jopa toistua. Suomessa kun kahdeksikkoa ei erityisenä onnenlukuna pidetä.


Keinoja kaihtamatta
Kesäkisojen kultamitalitilastossa Suomelle on tilastoitu yhteensä 300 mitalia, joista 103 on kultaista. Ei hevin uskoisi, että Kiinan kansantasavalta sekä Venäjä ovat tilastoissa Suomen takana! Kiinalla on yhteensä 286 mitalia ja Venäjällä 251.

Tosin tämä tilasto menee uusiksi tämän kuun 28. päivänä, jolloin ovat Pekingin olympiakisojen päättäjäiset. Toki Neuvostoliitto/IVY on olympiahistorian mitalitilaston kakkosena ja pysyy sijallaan näidenkin kisojen jälkeen. Neuvostoliittohan tuli rytinällä mukaan vasta Helsingin 1952 kisoihin.

Vaikka Suomi ottaa mitaleja hartaasti ja harvakseen, niin kesäkisojen mitalitilastossa takanamme on muitakin nykyaikana urheilun suurvalloiksi laskettavia maita, joista voi esimerkeiksi ottaa vaikka Puolan (259 mitalia), Espanjan (95), Kreikan (106) sekä Jamaikan (42). Vielä ovat siis historialliset pullat hyvin uunissa, mutta Afrikan maat tulevat rajulla hyökkäyksellä näissäkin kisoissa.
Mutta Kanada on suuri maa, eikä sekään ole saavuttanut kuin 55 kultamitalia. Joku urheilutietäjä voisi äkkiseltään sanoa parikin vaahteralehtien kultamitalistia?

Järkyttävä tv-dokumentti DDR:n urheilun noususta oli tuskallista seurattavaa. Stasin arkistot kun ovat auki – toisin kuin Tiitisen arkisto. DDR otti lyhyellä aikavälillä 153 kultamitalia, 129 hopeaa ja 127 pronssia kesäkisoista.

Olisiko Venäjä yrittämässä samaa? Viisi huippua on jo sivussa ja sama uhka leijuu vielä jopa 11 urheilijan yllä.

Testit ovat sittenkin parantuneet paljon.


Rajat tulevat vastaan
Olympiakisat ovat nykyään niin mahtava spektaakkeli ja suorituspaikkojen laatuvaatimukset ovat sitä tasoa, että on jouduttu toteamaan rajojen tulevan vastaan – pelkästään järjestelyissä.

Nyt jo on otettu mukaan niin kutsuttu maakiintiö-systeemi, joka takaa sen, ettei alkuperäinen olympia-aate ole enää ihan linjassaan. Uinnissa sekä yleisurheilussa ovat yhä voimassa säännöt, joiden mukaan kisoihin pääsee vielä turistiluokkaankin B-rajalla.
Näidenkin kohdalla käytäntö tulee varmasti muuttumaan. Ei ehkä Lontooseen 2012, mutta varmasti seuraaviin. Täytyy olla kansainvälistä näyttöä menestymisestä ja Suomen joukkue pienenee kuin se entinen pyy.

Matkassa olevasta viidestä uimaristamme vain Hanna-Maria Seppälä olisi Pekingissä mukana. Suomen uinnin taso pääsi väljähtämään, kun Kari Ormo savustettiin päävalmentajan paikalta. Nyt Kristiina Natunen on ottanut jälleen sellaisen komennon, että Lontoosta voidaan vakavissaan odotella useampaa kuin yhtä finaalipaikkaa.

Mutta ei vielä olisi ollut Suomen kaikkien aikojen nuorimman olympiakisoihin osallistuvan Noora Laukkasen (s, 3.2.1993) aika? Ehkei valtavan tasoeron huomaaminen välttämättä ole hyväksi nuorelle tytölle, edes alkuerässä!

Suomen kaikkien aikojen nuorin kesäkisojen olympiavoittaja on edelleen Tomi Poikolainen, joka 18-vuotiaana voitti Moskovassa jousiammunnan olympiakultaa. Taisi muuten silloisessa Radio Suomessa Porin Jouko Färd selostaa kisatapahtuman?
Pekingin tapahtumiin ja sen kisapaikkoihin ehditään vielä pureutumaan useampaan kertaan. Toivottavasti kuulemme hyviä suomalaisuutisia, mutta eivät saisi olla positiivisia – testeissä!


Kisojen arvostus
Olympiakisojen jalkapallon osalta seuran etu oli tärkeämpi kuin maan etu. Näin ainakin urheilun uusi ihme-elin – välitystuomioistuin CAS – päätti kolmen mahtiseuran valituksesta.

Olympiakisojen miesten jalkapallossa pelaavat 23-vuotiaat pelaajat ja kisoihin on päästy karsintojen kautta. Argentiinalainen Lionel Messi on seuralleen FC Barcelonalle niin tärkeä – ja kallis – että se halusi Messin pelaavan Mestarien liigan karsinnoissa. Luulisi Barcelonallakin riittävän avisioonia niin ettei homma yhteen pelaajaan kaadu. Mutta näin ei ollut.

Valitus tehtiin CAS:lle, joka päätti, että omistajan etu menee maan mahdollisen olympiavoiton edelle. Outo juttu, sillä Barcelonan kanssa Werder Bremen ja Schalke 04 saivat luvan estää brassiensa, Diegon ja Rafinhan pelaamisen Kiinassa. No, saksalaiset päästivät brassit pelaamaan CASin päätöksestä huolimatta ja Argentiinan valmentaja Sergio Batista pelaa olympiakisoissa.
Mikä tämä CAS oikein on? Ainakaan olympiakisat eivät sille paljon merkitse, eikä pienen ihmisen etukaan. Tuleeko tuosta joku – vaikkapa puolue – mieleen?


Jatkosarja alkaa
Monessa joukkuelajissa on niin, että joku tietty joukkue on kotonaan ylipääsemätön este. Syyt voivat olla missä tahansa. Tämä nk. kammo toimii kaikella joukkuelajien rintamalla.

Porin Pesäkarhut koki jälleen selkeän tappion Jyväskylän Kirittäriä vastaan ja se on huono seikka mestaruutta ajatellen. Varsinkin kun Kirittäret ja Seinäjoen PeTo-Jussit pääsivät runkosarjassa porilaisten edelle. Nämä molemmat joukkueet pystyivät sitten kotiottelussaan Pesäkarhut voittamaan.

Pesäkarhuille tuli siis vain kaksi tappiota naisten Superin runkosarjassa ja nämä molemmat joukkueet pääsivät Porin edelle. Tietojen mukaan porilaisilta puuttui Jyväskylässä jopa uskallusta yrittää parastaan?

Kuitenkin Porissa Pesäkarhut pystyi voittamaan sekä Seinäjoen että Jyväskylän, joten ei se taidoista taida kiinni olla. Homma ratkaistaan henkisellä puolella, luulen.

Nyt Pesäkarhut joutuu jatkosarjassa vierasotteluun sekä Seinäjoelle että Jyväskylään. Pitää silti muistaa, että jatkosarjan jälkeen neljä parasta pelaavat välierissä ja niissä vasta finaalipaikka ratkaistaan.

Ajoitus voi olla merkittävä juttu ja tietenkin se, että vastustaja saadaan ”luulemaan”.


Sunnuntaina kotipeli
Vasta runkosarjan viimeisellä kierroksella ratkaistiin naisten Superpesiksen kahdeksan parhaan lopullinen järjestys.

Pesäkarhut oli runkosarjan kolmonen ja Rauman Fera sijoittui seitsemänneksi, joten raumalaistenkin kausi jatkuu mitalitaistossa.
Porin Pesäkarhut pelaa ensimmäisen jatkosarjan ottelunsa jo sunnuntaina 10.8. kello 18 Porin pesäpallostadionilla ja vastustajaksi saapuu runkosarjan nelonen, Lappeenrannan Pesä Ysit.

Pelinjohtaja Jarmo Ania on varmuudella yhdessä Petri Kaijansinkon kanssa käynyt Jyväskylän tapahtumat läpi. Nyt kannattaa huomata sellainenkin seikka, että oli mahdollisuuksien rajoissa (toisella sijalla) se, että Pesäkarhuilla olisi ollut kotiottelu ensi keskiviikkona.

Silloin nimittäin Ulvilan Pesä-Veikot pelaa Friitalassa miesten Superpesiskarsintaa Puijon Pesistä vastaan. Eli Pesäkarhujen toinen sija olisi tuonut kaksi huippupesiksen ottelua alkamaan 8 kilometrin välein samalla kellonlyömällä. Nyt Pesäkarhut on keskiviikkona Siilinjärvellä, joten ei muuta kuin savolaisia kuokkaan!


Maalausta moneen makuun
Tikkurilan tehtaan oppipojalla ja eräällä SM-liigan maalivahdilla on yhteinen sävel: kumpikin seuraavat läheltä miten maaleja tehdään.

Mutta olipa Ruotsissakin maalausliikkeessä oppipoika, jolle ensimmäisenä työpäivänä mestari löi käteen maalipurkin ja pensselin sekä käskyn maalata talon ikkuna.

Homma kävi nopsaan ja pian poika oli mestarilta kysymässä, että maalaanko seuraavaksi ikkunanpokatkin?

Ai niin, tänään ovat Porissa ravit.

Jarmo Liuhala

8.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva