Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ajateltavaa elokuun illoiksi

Kuva: Ajateltavaa elokuun illoiksi


Siltä varalta, että elokuussakin on sateisia päiviä ja iltoja, olen kerännyt seuraavaan joitakin aiheita joilla voi vaivata päätään. Vaikka moniin niistä sisältyy synkkiäkin uhkakuvia, ne ovat tosiasioita joiden kanssa maailma joutuu elämään. Vaikka emme tahtoisikaan.

Raakaöljyn huimasti noussut hinta on taas kerran muistuttanut luonnonvarojen rajallisuudesta. Ei yksin öljy vaan monet mineraalit ovat käymässä vähiin. Ainakin niitä joudutaan hankkimaan entistä köyhemmistä lähteistä ja sen vuoksi entistä suuremmin kustannuksin. Samalla niistä muodostuu aikaisempaa enemmän vallanpidon välineitä. Onko tehostuva kierrätys ratkaisu ja ovatko kaikki valmiita siihen? Mistä saadaan energiaa niin ettei sen hankkimisella aiheuteta entistä suurempaa ongelmaa? Atomia ja aurinkoa?

Vesi on yksi rajallinen luonnonvara. Merissä sitä on, mutta suolaista. Suolan poistaminen vaatii runsaasti energiaa, esimerkiksi öljyllä tai hiilellä tuotettua. Kun ilmasto on muuttunut niin kuivuus uhkaa uusiakin alueita. Australiassa uhkaa miljoonaa ihmistä vesipula ellei vuoden sisällä tule kunnon sateita. Aussit saattavat selvitä mutta toisin on köyhissä Afrikan maissa.

Uhkakuvaksi on muodostunut ilmaston lämpeneminen. Siihen liittyy joillakin alueilla lisääntynyt kuivuus, jäätiköiden sulaminen ja ilmaston lisääntyvä epävakaus. Väitellään vielä siitä paljonko lämpenemiseen vaikuttavat ihmisten toimenpiteet ja paljonko luonnon oma vaihtelu. Jäätiköiden sulamisen myötä nousee meren pinta, mutta kuinka paljon? Arviot vaihtelevat metristä kuuteen metriin. Vaikka USA saataisiinkin mukaan kasvihuonekaasujen vähentämiseen niin Kiina ja Intia haraavat vastaan. Riittääkö poliittisilla päättäjillä kautta maailman vastuuta myös tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksista?

Juhlapuheissa ollaan huolissaan ympäristöstä. Kuitenkin vain vähän tehdään luonnon säästämiseksi. Kun metsiä pitäisi kasvattaa entistä enemmän ilmakehän hiilidioksidin sitomiseksi, niitä hakataan surutta lyhytnäköisten tavoitteiden takia. Varsinkin tropiikissa metsän paljaaksi hakkaaminen merkitsee maaperän muuttumista kasvukelvottomaksi ja alttiiksi eroosiolle.

Kaikkialla vannotaan taloudelliseen kasvuun ainoana autuaaksi tekevänä tavoitteena. Enemmän kaikkea roinaa. Ahneus on eteenpäin vievä voima, mutta onko se ainoa ja onko se myös tulevien sukupolvien etu? Sitä paitsi taloudellisen kasvun hedelmät eivät jakaannu tasaisesti vaan rikkaat rikastuvat entistä enemmän ja köyhät köyhtyvät entistä enemmän. Kahtiajako tapahtuu sekä kansakuntien välillä että kansojen sisällä. Onko solidaarisuudella enää mitään arvoa?

Länsimaissa on islaminusko usein vedetty esiin kaiken pahan alkuna ja juurena. Ei se Koraanin mukaan kovin paljoa poikkea siitä mitä Raamatussa sanotaan. Ei islamia voida samaistaa terrorismiin. Samaa tuhotyötä tehtiin Pohjois-Irlannissa vuosikymmeniä ja Baskimaalla tänäkin päivänä. Katoliset ja protestantit ovat käyttäneet samoja keinoja päämääriensä saavuttamiseen.

Ydinaseista oltiin hiljaa varsin pitkään. Suuret maat ja eräät pienemmätkin ovat varustautuneet. Sitten ne päättivät että nyt on luku täysi. Mitä se sellainen päätös on muuta kuin imperialismia? Mihin se perustuu, että Israel on Lähi-Idässä ainoa ydinasevaltio?  Jos halutaan saada todellinen turva ydinaseita vastaan, on kaikkien niistä luovuttava.

Juuri valmistuneen selvityksen mukaan maapallolle pitäisi saada yli 500 miljoonaa hehtaaria lisää viljely- ja metsämaata jotta lisääntyvä väki saataisiin ruokittua. Se on puolet Euroopan pinta-alasta Uralilta Atlantiin. Nälkä uhkaa yhä suurempaa joukkoa vaikka tämä tavoite saavutettaisiin. Mutta mistä maata kun entinenkin autioituu? Biopolttoaineiden lisääntyminen vie tilaa viljanviljelyltä. Varakkaiden maiden kansalaisten autot syövät köyhien kansojen leivän.

Ei näytä kovin valoisalta. Tulee paha olo tai sitten suhtautuu asioihin ajatellen, että kyllä kaikki varmaan järjestyy hyvin päin. Näin kyllä tapahtuukin mutta vain osittain. Toiveet on kohdistettava maailman uusiin ja nuoriin johtajiin jotka uskaltavat tehdä koviakin ratkaisuja. Ja myös yleinen mielipide on saatava muuttumaan. Tässä on jokaisella ihmisellä tärkeä rooli. Jokainen voi vaikuttaa omilla toimillaan kaikkiin edellä mainittuihin ongelmiin. Aikaa ei ole paljoa mutta sitä on vielä.

Erkki Vuorinen

8.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva