Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Avajaisiin yksi yö

Kuva: Avajaisiin yksi yö

Lehtemme olympiaveikkaus kannattaa harkita kuntoon, sillä XXIX olympiadin Pekingin kisojen avajaisiin on yksi yö nukuttavana. Loppujen lopuksi jo paljon ennen virallisia kisavalintoja tehdyltä veikkauslistalta jää huomioimatta vain yksi laji, koska Johanna Lehtinen ei sittenkään kuntoutunut 3000 metrin estejuoksuun. Kiitos valitsijoidemme suorastaan lepsun linjan, Suomelta löytyisi yleisurheiluun naisten puolelta sellaisia menestyslajeja kuin 7-ottelu, seiväs ja moukari. Toinen asia sitten on, olisivatko nämä olleet liian helppoja pisteen tuojia – siis veikkaajille? Nimittäin ei muuta kuin rasti viimeiseen väliin ja taas olisi tullut yksi papukaijamerkki! Jopa raaka arvio, mutta seikka on saletti.

Yleisurheilussa on otettu listalle yksilölajeja, koska ne varmuudella kiinnostavat kotikatsojia. Ihan vakavasti ottaen muutamassa lajissa on jopa mitalin kiilto. Tai oikeastaan vain miesten keihäässä, mikäli Tero Pitkämäki saa suunnitelmat toimimaan. Nyt harjoituskuvioita muutettiin radikaalisti – piti olla kova viimeistelyviikko, mutta tulikin lähes palautteluviikko. Toivottavasti toimii, sillä hän on yksi ja ehkä ainoa yleisurheilun kultamitaliehdokkaamme. Tosin jemmassa on vielä Tero Järvenpää, joka saattaa tykittää kunnolla.

Yleisurheilussa yllätyksiä kannattaa silti odottaa maratoonareilta sekä kävelijöiltä. Mitä enemmän venäläisiä kävelijöitä kärähtää (doping), niin pistetoiveet ainakin ovat nousussa. Yleisurheilussa Suomen edustus on monessa lajissa yhden urheilijan varassa ja osa heistäkin turistimatkalla, mutta OoPee Karjalainen, Tommi Evilä ja Jukka Keskisalo ovat lähellä finaalipaikkaa. Ja voi Frantz Krugeriltakin vihdoin lipsahtaa.

Siinä on mukavaa pohtimista, mihin kohtaan sen rastinsa laittaa.

Vain parhaan suoritus
Linnunpesän ulkopuolella tapahtuvien suoritusten joukossa on muutama lajiryhmä, jossa voi kajahtaa jopa mitalitason suoritus.
Nämä lajit on veikkauksessamme niputettu. Jokaisen lajiryhmän parhaiten menestyneen sijoitus otetaan huomioon. Mikäli suomalaiset ampujat ottavat useampia mitaleja – on muuten mahdollista ja jopa toivottavaa – niin vain kirkkain mitali nousee listalle.

Toki näissä lajikohtaisissa veikkauksissa on myös sellaisia, joissa Suomea edustaa vain yksi urheilija. Esimerkkeinä tennis (Jarkko Nieminen), ratsastus (Kyra Kyrklund), uimahyppy (Joona Puhakka), paini (Jarkko Ala-Huikku) sekä painonnosto (Antti Everi). Vaikka jousiammuntaa ei listalta erikseen löydy (Matti Hatava), niin ammunnan piikkiin lasketaan.

Ratsastuksen suurin huolen aihe on se miten Kyrklundin hevonen Max toipuu kuumeestaan ja yhtenä uhkakuvana tietenkin se, että yhden miehen painijoukkueemme ei pysty pudottamaan painoaan punnitukseen. On sellaisiakin onnettomuuksia olympiahistoriassamme tapahtunut!

Suomen olympiahistorian yksi menestyslajeistamme – paini – on siis vain yhden edustajan varassa. Nyrkkeily puolestaan on vallan unhon suossa, kuten voimistelukin(tosin Annamari Maaranen hankki maapaikan). Nyt kun on olemassa maakiintiö lajeihin, niin virallisissa karsinnoissa hankitaan maapaikkoja. Toinen juttu on, valitseeko Suomi sitten kisoihin maapaikan hankkinutta urheilijaa (Multala)!

Eikä niitä villejä osallistumiskortteja Suomeen postitettu kuin yksi (Everi).

Suomen joukkue on pieni, mutta vielä pienempi on sen terävä pää. Uskotaan, ettei sentään ilman mitalia jäädä – se olisi uusi pohjanoteeraus – ja odotellaan yllätyksiä ainakin ammunnassa, melonnassa, purjehduksessa sekä soudussa.

Juha Hirvi kantaa Suomen lippua
Olympiakisojen avajaisissa maan lipun kantaminen on suuri kunnia urheilijalle.

Huomisen avajaismarssin aikana Suomen lippua kantaa kivääriampuja Juha Hirvi, 48.

Hirvi osallistuu jo kuudensiin kesäolympialaisiin ja hänestä tulee olympiahistorian ensimmäinen suomalainen, joka esiintyy urheilijana näin monissa kesäkisoissa. Tämä suoritus tapahtuu virallisesti ensi maanantaina, kun Hirvi ampuu ilmakiväärin karsinnassa ja nousee historiaan.

Tosin pitkään ei Hirvi ole yksin ennätyksen haltija, sillä jo ensi keskiviikkona Kyra Kyrklund nousee myös kuuden kesäkisan urheilijaksi, mikäli hevonen vain on terveenä. Kyrklund on valittu peräti kahdeksansiin kesäkisoihinsa, mutta Sydney 2000 ja Ateena 2004 jäivät väliin hevosten vammojen takia. Toivottavasti salama ei iske Hongkongissa (ratsastuskisat siellä) kolmatta kertaa samaan paikkaan?

Juha Hirvi on vasta toinen suomalainen ampuja, joka on saanut kunnian kantaa avajaisissa Suomen lippua. Se ensimmäinen oli Pentti Linnosvuo vuonna 1968 Mexico Cityn kesäkisojen avajaisissa.

Talviolympiakisoissa Suomea ovat kuudesti edustaneet Marja-Liisa ja Harri Kirvesniemi sekä jääkiekon legenda Raimo Helminen.
Tosin löytyy maailmalta urheilija, jolla on yhdeksät kesäkisat. Onko tällä nippelitiedolla pätkänkään merkitystä, mutta pistetään nimi silti esiin. Hän on purjehtija Hubert Raudaschl, Itävalta. Kisat tulivat välillä 1964–96.


Pienempiin ympyröihin
Naisten Superin pesäpallon runkosarja on pelattu loppuun eilen. Kahdeksan parhaan jatkosarja alkaa sunnuntaina ja pelipaikkakunta riippuu runkosarjan sijoituksesta.

Porin Pesäkarhujen sijoitus voi olla välillä 1-3. Porilaiset ovat eilen pelanneet vieraissa Jyväskylän Kirittäriä vastaan ja pistekin tuosta pelistä toisi sijaluvun kaksi. Sarjaa johtaa nyt PeTo-Jussit Seinäjoelta ja joukkue pelasi eilen vieraissa Turku-Pesistä vastaan. Kaiken todennäköisyyden mukaan ovat vielä voittaneet, joten ykkössija tulee.

Pesäkarhut aloittavat sunnuntaina 10.8. kotiottelulla mikäli sijoitus on joko ensimmäinen tai kolmas. Ykkössija tuo Poriin PeTo-Jussit ja kolmossija sitten Lappeenrannan Pesä Ysit. Kakkossija tietää sunnuntaina vierasmatkaa Seinäjoen suuntaan ja kausi alkaa kotona keskiviikkona 13. elokuuta. Se tietäisi kotiottelun osumista samalle päivälle kuin Ulvilan Pesä-Veikkojen miesten Superin karsinta Puijon Pesistä vastaan Ulvilassa. Tuo olisi jollain konstilla vältettävä.

Ei näitä huippumatseja Satakunnassa liikaa ole.

Rauman Fera on eilen ollut Lappeenrannassa ja sen pääsy kahdeksan joukkoon on todennäköinen, mutta toisinkin saattoi käydä. Sijoitus lie silti välillä 6-8.


Kovat nimet Lukkoon
Jääkiekon SM-liiga alkaa satakuntalaisten joukkueiden osalta keskinäisellä ottelulla Raumalla perjantaina 12. syyskuuta.
Jokainen voi pohtia mielessään joukkueiden voimasuhteita alkavalla kaudella.

Lukko hankki kaksi kivikovaa vahvistusta tässä vaiheessa. Hyökkääjät Antti Laaksonen, 35, ja Greg Jacina, 26, esiintyvät Lukon joukkueessa ensi kaudella. Jacina oikeastaan palaa Raumalle, sillä hän oli joukkueessa mukana jo ennen viime kauden alkua, mutta elokuussa tapahtunut olkapääleikkaus vei koko kauden ohi. Uskottavasti nyt lokakuun loppuun asti kestävä Jacinan try out tulee kauden kestäväksi.

Antti Laaksonen on 438 NHL-ottelua pelannut hyökkääjä, joka viime kaudella pelasi Sveitsin pääsarjan HC Fribourg-Gotteron-joukkueessa.

Ei voi muuta sanoa kuin näillä eväillä Rauman Lukko nousee kyllä ennakkokaavailuissa erittäin korkealle.

Ihan tuntuu mitalin hajua!


Panosta riittää
Sekä Porin Palloilijat että Nice Futis matkustavat viikonvaihteessa Turkuun. PoPa pelaa huomenna miesten jalkapallon Kakkosessa Veikkausliigaa johtavan FC Interin farmiseuraa, Sinimustia, vastaan.

Voi olla, että Sinimustat saavat pari pelaajaa emoseuralta, joten ei odotettavissa mikään läpihuutojuttu PoPalle ole. PoPaa kuusi pistettä perässä oleva LoPa (Lohja) pelaa lauantaina kotonaan sarjajumbo FJK:ta (Forssa) vastaan, joten siltä suunnalta ei PoPalle apuja tule. Eipä silti, omat pelit voittamalla sarjan kärjessä yleensä pysytään.

Muuten, 12. lokakuuta päätöskierroksella Porissa kohtaavat Porin Palloilijat ja Lohjan Pallo.

NiceF pelaa lauantaina jo kello 13 alkavassa vierasottelussa Turun Palloseuraa vastaan. TPS on vankasti keskikastissa, mutta jo nyt 7 pistettä kolmatta sijaakin perässä, joten NiceF on nyt iskun paikassa.

Turussa kun kannattaa aina iskeä ja kysellä vasta sitten, sanovat!


Olympiahuumaa
Pekingin olympiakisojen päättäjäiset ovat 24. elokuuta. Niiden tapahtumiin ja yksityiskohtiin ehditään siis palata useampaan otteeseen.

Silti näiden kotomaan tapahtumien siivellä pitäisi pysyä, vaikka toki olympialaiset ovat urheilijan kuin urheilijan päätapahtuma. Henkilökohtaisen olympiakultamitalin voittanutta ei meikäläisen mielestä ole!

Näin ajattelevat monet maailman huiputkin – ainakin siitä päätellen, kuinka monta dopingtapausta on tullut ilmi jo ennen kisoja.
Ja montako mahtaakaan tulla ilmi kisojen jälkeen?

Kisathan on naisten jalkapallon osalta jo avattu useammankin ottelun voimalla.

Jarmo Liuhala

7.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva