Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Koulutie kutsuu Juliaa maanantaina

Kuva: Koulutie kutsuu Juliaa maanantaina

Kun violetti herätyskello soi viiden yön päästä, on Julia Elon edessä tavallista tärkeämpi päivä. - Se on meidän ihan yhteinen kello. Sitä voi käyttää Veerankin kellona, kun Veera herää esikouluun.
Opintie kutsuu Juliaa, joka aloittaa ensimmäisen luokan Käppärän koulussa. - Aika kivalta tuntuu. Vähän jännittää, mutta ei niin paljon, kun muistaa eskarista asioita. Osaan lukea, kirjoittaa, laskea ja muutakin, Julia kertoo.

Opintie kutsuu Juliaa, joka aloittaa ensimmäisen luokan Käppärän koulussa. - Aika kivalta tuntuu. Vähän jännittää, mutta ei niin paljon, kun muistaa eskarista asioita. Osaan lukea, kirjoittaa, laskea ja muutakin, Julia kertoo.

Julia odottaa innolla ainakin liikuntaa, matematiikkaa ja piirtämistä. Koulutie on hyvin muistissa, ja ainakin Rauhanpuiston risteyksessä on syytä olla tarkkana.

- Portista käännytään oikealle, sitten käännytään sille kadulle, jolla kaverini Arttu asuu. Sitä eteenpäin, kunnes tullaan koululle. Äiti, mummi tai isä vie ekana päivänä kouluun. Isä ja setä ovat käyneet samaa koulua pieninä, Julia jatkaa.

Julia ilmoittaa olevansa muuten valmis kouluun, mutta reppu on vielä hankkimatta. - On kahdet koulukengätkin, joita voin vaikka vaihdella. Äiti ostaa aika pian repun.

Anna-äiti nauraa vapautuneesti. Esikoisen koulunalku ei ole aiheuttanut turhaa stressiä. Kaapeista löytyy valmiiksi suuret määrät penaaleja, kyniä ja kumeja, joten kaikkea ei tarvitse ostaa varta vasten.

- Ei tästä koulun alkamisesta ole niin hirveästi puhuttu, kun Juliaa ei pahemmin jännitä. Julia on koulukypsä, innoissaan ja esikoulusta on jäänyt hyvä fiilis. Jos koulun alkamista kamalasti pohtisi, siitä tulisi kummallisempi asia kuin se onkaan, äiti järkeilee.

Julia ja äiti kävivät tutustumassa Käppärän kouluun jo keväällä. Kun vanhempia kierrätettiin ympäri koulua, tulevat ekaluokkalaiset tekivät tehtäviä luokassa.

- Tehtiin ainakin pluslaskuja, numero puuttuu -tehtäviä ja väritystehtäviä, Julia muistaa.

Käppärän koulussa aloittaa kaksi ensimmäistä luokkaa, joista toisessa on runsaat 20 oppilasta ja toinen on noin kymmenen oppilaan pienryhmä. Julia kuuluu oppilasmäärältään suurempaan luokkaan. - Mun luokalla on kolme mun eskarikaveria, Julia sanoo tyytyväisenä.

Käppärän koulussa on isot remontit käynnissä, mistä johtuen tulevat koululaiset ratkoivat tehtäviä tokaluokkalaisten luokkahuoneessa. Tutustumiskäynnillä paikalla oli varaopettaja, joten myöskään tuleva luokanopettaja ei ole vielä tullut Julialle tutuksi.

- Mutta taisin nähdä ilmoittautumispaikassa opettajani. Jotain samanikäinen naisopettaja kuin eskariopettajani Kirsi, ehkä vähän nuorempi. Ei niin vanha kuin mummu, Julia miettii.

Anna-äidin mielestä koulunaloittamistunnelmat ovat hyvin samankaltaiset kuin oman koulunkäynnin alkaessa Lahdessa 1980-luvulla. - Ekaluokkalaisten kouluunmeno on aina niin ihanan viatonta. Jännää, miten nopeasti tunnelma sitten muuttuu. Mutta vaikuttaa oikein positiiviselta.

Julia intoutuu menemään ajassa jo pari vuotta eteenpäinkin. - Kun opin englantia, alan puhua sitä kaikkien kanssa. Jos on vaikka jotain salaista puhuttavaa, Julia suunnittelee. - Ja munkin kaa voi puhua englantia, riemastuu pikkusisko Veera.

Mikko I. Elo

7.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva