Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mätäkuun juttuja

Kuva: Mätäkuun juttuja

Kun eletään mätäkuuta, alkavat jotkut kertomukset tuolta politiikan puoleltakin tuntua enemmän tai vähemmän mätäkuun jutuilta.

Erityisen korvia hivelevää oli viikko sitten kuunnella valtiovarainministeri Jyrki Kataisen vuolaita lupauksia kansalaisten verohelpotuksista ja ostovoiman muhkeasta lisääntymisestä ensi vuonna.

Tiistain Turun Sanomissa Katainen vielä lisäsi löylyä kiukaalle: ”Kaiken kaikkiaan ensi vuodesta on tulossa palkansaajien ansiokehityksessä ja kukkarossa kasvavan ostovoiman suhteen erityisen hyvä vuosi.”

Tavallinen kansa epäilee, vaikka mediaan Kataisen puheet näyttävät uppoavan kuin lämmin veitsi voihin.

Syksyn ja tulevan talven kuluessa vuorenvarmasti havaitaan, että puheillaan ostovoiman merkittävästä lisäyksestä Katainen antaa kansalle enemmän mielialahoitoa kuin todellista helpotusta elämään.

Keskituloinen palkansaaja saa valtiovarainministerin arvion mukaan käteen viisikymppiä, pienituloinen kaksikymppiä enemmän kuukaudessa.

Rahanreikiä on tullut ja tulee yllättäin ja pyytämättä, niinkuin fakseja entiselle pääministerille.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet jo tänä vuonna kymmenisen prosenttia. Erityisen pahalta tuntuu, että nimenomaan peruselintarvikkeiden hinnannousut koskettavat erityisesti köyhää, ja muutos on jo näkynyt pidentyneinä leipäjonoina.

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet eikä niiden hintakehitystä voida edes ennustaa, koska öljy on herkkä kaiken maailman konflikteille. Tämä käy omakotiasujan ja työmatkalaisen kukkaron päälle ja se heijastuu moniin muihin hintoihin.
Sähkön hintaan on tullut tai tulossa näinä aikoina lisää 8-10 prosenttia.

Vaasan yliopiston asiantuntija Teemu Närvä arvioi tiistain Demarissa, että 130 neliön sähkölämmitteisen omakotitalon omistajalle tulee jo nyt toteutuneista korotuksista 100-130 euron lisälasku. Kun sähkö vielä vuodenvaihteessa kallistuu suunnilleen saman verran, lisämenoa kertyykin jo 200-250 euroa vuodessa.

Siinä ei kauan mene, kun verohelpotukset tällä vauhdilla on syöty.

Jos veronmaksajat tulevana vuonna saavat yhteensä 800 miljoonan helpotukset, 500 miljoonaa annetaan jo etukäteen huomattavasti pienemmälle joukolle metsänomistajia, joka saa 50 prosentin helpotuksen puun myyntiverosta.

Puukauppa onkin nyt lähtenyt käyntiin, ja toivon mukaan näin turvataan teollisuuden puunsaanti siinäkin tapauksessa, että tuontipuu Venäjältä puutullien takia loppuu.

Jotkut ovat huomauttaneet, että näin se kepu palkitsee äänestäjiään. Myyntiveron alennusta vastaan panee tuskin myöskään vihreitten Tarja Cronberg, joka itsekin lukeutuu ökymetsänomistajien joukkoon.

Voidaan olla vähintään kahta mieltä siitä, riittääkö hallituksen päätös puun myyntiveron puolittamisesta turvaamaan työpaikat metsäteollisuudessa. Jos teollisuusjohtajien puheista jotakin voi aistia, pahaa pelkään, että ei.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli arveli tällä viikolla Demarissa, että keskustalla jäi keväisestä vaalirahoituskohusta sen verran hampaankoloon, että pyykkiä pestään vielä eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.
Sietääkin pestä, mutta tuskin se pyykki kepuryhmässä sen puhtaammaksi tulee.

Sen verran voi kesän jäljiltä muistia virkistää, että keväällähän paljastui keskustan piiristä lähtenyt vaalirahoitusskandaali, joka järisytti koko poliittisen järjestelmän uskottavuutta. Puhuttiin, että pari ökyliikemiestä, Tokmannin Kyösti Kakkonen ja Maskun ja Ideaparkin Toivo Sukari ostivat itselleen mieleisen porvarihallitukeen rahoittamalla keskustan ja kokoomuksen nimiedustajia. Kummisetänä toimi Kehittyvien Maakuntien Suomi-yhdistyksen kautta keskustavaikuttaja Tapani Yli-Saunamäki.

Ideaparkeista Lohja on toistaiseksi jäissä, mutta Kiiminkiin Sukarille noussee sen sijaan Pohjois--Suomen mahtavin ostoskeskus. Kunnallisvaaleissa Sukari ei aio tällä kertaa vaalitukea jakaa.

Huomenna alkavat Pekingin olympiakisat ja taas suomalaisissa kodeissa jännätään, montako mitalia tulee. Mitaliodotukset ovat tietysti kovat. Suomen olympiakomitea on realistisemmilla linjoilla kolmen mitalin tavoitteineen.

Sopii toivoa, että kisajoukkueellamme on kovemmat tavoitteet kuin viimeisten joukossa Pekingiin valitulla seiväshyppääjä Vanessa Vandylla, joka totesi: ”En ole asettanut itselleni mitään tavoitteita, aion vain nauttia.”

Että silleen ne kansakunnan mitalitoivot nykyään.

Ulla Turkki

7.8.2008 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva