Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Heikki, Timo ja Kimi

Kuva: Heikki, Timo ja Kimi

Melko maittava etunimilista kun huomioi, että siinä on veljeskansamme Unkarin Budapestissa käydyn Hungaroringin formulaykkösen kisan jälkeen palkintopallilla seisseiden kuljettajien etunimet. Tosin kakkospallilla seisoi Saksan Timo Glock, mutta tärkeintä oli, että korkeimmalla korokkeella seisoi Suomen ja Suomussalmen Heikki Kovalainen ja kolmospallilla Suomen ja Vantaan Kimi Räikkönen. Jo toistamiseen tällä kaudella kaksi Suomen siniristilippua kohosi Maamme-laulun kajahtaessa salkoon. Nyt vain Heikki ja Kimi olivat vaihtaneet paikkaa podiumilla, mutta odotettavissa varmuudella on se hetki, jolloin suomalaiset ottavat kaksoisvoiton. Nyt liki liippasi. Noiden kolmen etunimen jälkeen neljänneksi olisi saattanut nousta muuten Jarno (Trulli), mutta jäi siitä sijasta 14,8 sekuntia.

Heikki Kovalaisen osakilpailuvoitossa oli toki onneakin mukana, mutta voidaan todeta, että jo oli aika onnen kääntyä. Edestä nimittäin Ferrarin Felipe Massan auto kärähti vain kolme kierrosta ennen maalia. Yleensä se on ollut Heikki, joka tuossa vaiheessa on kävellyt varikolle! Syynä se, että McLaren-tallin kaikki huomio on kiinnittynyt Lewis Hamiltoniin, mutta häneltä levis vasen eturengas.

Heikki Kovalainen nousi nyt sellaiseen kastiin, joita on koko formulahistorian aikana vain tasan sata. Heikki otti tuon sadannen paikan tällä nimilistalla. Suomalaiset ovat maailman nopein kansa, mutta Kovalainen oli ”vasta” neljäs suomalainen, joka on nauttinut osakilpailuvoitosta.

Yllätys se kuitenkin oli
Jossain vaiheessa suoran formula-lähetyksen seuraamista tuli mieleen, että hyvä se on Kovalaisen kakkossijakin ja edelleen vankasti MM-tittelistä taistelevan Räikkösen neljäs sija.

Massa pisti kuitenkin homman uuteen uskoon kun ei saanut Ferrarinsa massaa enää eteenpäin. Kovalaisen voitto oli arvokas ja tuskin ensi kaudella enää muistellaan miten se ensimmäinen voitto tuli. Näitä keskeytyksiä (johtoasemasta) on formulahistoria täynnä. Kaiken kaikkiaan ovat olleet paljonkin dramaattisempia.

Ensimmäinen suomalalainen formuloiden osakilpailuvoittaja oli Keijo Rosberg vuonna 1982 Sveitsissä GP:ssä (ajettiin Ranskan Dijonissa). Toisena suomalaisena siihen pystyi Euroopan GP:ssä (ajettiin Espanjan Jerezissä) vuonna 1997 Mika Häkkinen.
Kimi Räikkönen korkkasi ensimmäisen osakilpailuvoittonsa Malesiassa vuonna 2003. Nyt siis listalle nousi Unkarissa Heikki Kovalainen vuonna 2008.

Pitää huomioida, että sellaiset huippukuskimme, kuin Jyrki Järvilehto ja Mika Salo, eivät ole tästä saavutuksesta päässeet nauttimaan. Molemmilla oli välillä jopa huipputalli taustalla, joten putkeen ei mennyt.

Kovalainen nappasi osakilpailuvoittonsa suomalaisista nopeimmalla aikataululla. Maamme-laulu soi kun Heikki ajoi uransa 28. osakilpailun.

Mikäli Ron Dennis antaa Kovalaiselle samat mahdollisuudet kuin suosikilleen Hamiltonille, niin toinenkin voitto tulee vielä tällä kaudella ja kuin sivumennen Kimi Räikkönen ottaa toisen MM-tittelin peräkkäin.

Seikka on saletti.

Muualla olisi ollut kortitta
Jyväskylän Suurajojen voitto meni tänä vuonna ranskalaiselle Sebastien Loebille, mutta monen muun maan, kuin Suomen ilmastossa, Loeb olisi ollut ilman ajokorttia eikä olisi voinut edes ajaa kilpaa, vaan istunut jopa sellissä – ainakin Kiinan Pekingissä ja mahdollisesti myös kotimaassaan Ranskassa?

Keuruulle oli viritetty sakkorysä keskiviikkona – siis jo ennen Suurajojen alkamista. Siihen pamauttivat suomalaiset raunoaaltoset sekä hannumikkolat, mutta siihen rysähti myös Sebastien Loeb.

Ja vielä teki sen101 kilometrin tuntivauhdilla. Normaalisti ajokortti olisi ollut ns. kuivumassa ja osakilpailu jäänyt ajamatta, mutta Suomessa oli kohteliaampi käytäntö. Siinä on todellinen rallikuski, joten ei muuta kuin Jyväskylään ajamaan, totesivat viranomaiset.
Erikoiseksi homman tekee se, että Kansainvälinen autoliitto (FIA) langetti Loebille jo perjantaina 2050 euron sakot. Jyväskylän poliisi taas langetti Loebille 20 päiväsakkoa ja seitsemän viikon ajokiellon. Mutta vasta sunnuntaina, jolloin koko kilpailu oli jo ajettu ja Loeb matkalla kotiinsa voittajana.

Mikko Hirvonen hävisi 9 sekuntia kokonaisvoiton, joten ehkä jossain jäi isänmaallisuus ja tietenkin lakipykälät huomioimatta ajoissa! Toinen seikka, joka hämmästytti, oli se, että Loeb veti pusikkoon ja hänen autoaan oli tielle työntämässä parisenkymmentä sivullista – tosin mukana neljä järkkäriäkin. Liekö moinen ulkopuolinen apu edes sallittua?

Mutta se nähtiin, että Suomessa ollaan kohteliaita, vaikka oma kuski siitä sitten eniten menetti!

Kova temppu
Eipä olisi muutama vuosi takaperin uskonut, että pelaajavetoinen Ulvilan Pesä-Veikot karsii Superin paikasta Ykkössarjan runkosarjan päätteeksi vuonna 2008.

Vuonna 1957 perustettu seura on kokenut monia myllerryksiä ja voittanut jopa Suomen mestaruudenkin, mutta koko toiminta meni ketuille hurjien pelaajaostosten takia, eikä menestystä tullut.

Mutta eipä loppunut pesäpallousko Ulvilassa, vaikka toiminnan ylläpitäminen näytti lähes mahdottomalta. Sieltä vaan lokkiparvi on noussut tämän vuotiseen lentoonsa ja se saattaa päättyä jopa miesten Superiin.

Helppoa se ei varmasti ole ollut, mutta nostetaan esiin muutama nimi, jotka ovat olleet tämän pienen ihmeen taustalla merkittävissä rooleissa. Seuran puheenjohtaja on Ari Mansikkamäki, nykyisen edustusjoukkueen johtaja on Asko Mansikkamäki.

Erittäin merkittävään asemaan seurassa on noussut Jukka Marttala, joka toimii pelinjohtajana, lukkarina, yhteyshenkilönä sekä pyörittää seuran toimistoakin siinä ohella. Kun edustusjoukkueen General Manageriksi tuli Tuomas Hautala, niin pelaajiakin alkoi tulla seuraan.

Nyt kun Superin karsinta on Puijon Pesistä vastaan, niin lukkarina saa pelata Seinäjoen Janne Lähde, koska vastustajaksi ei tule Seinäjoen Maila-Jussit. Hyvä näin ja ei muuta kuin Superiin.

Hyvin menee mutta menköön

Porilaisen joukkueurheilun osalta viikonloppu oli merkittävä. Jalkapallon naisten liigassa pelaava Nice Futis otti kaksi sarjapaikan kannalta tärkeää voittoa ja nyt näyttää jopa sarjassa säilyminen melko varmalta.

Vasta 16-vuotiaat ruotsalaispelaajat, Ellinor Andersson ja Emelie Strand ovat olleet molemmissa voittopeleissä mukana. Ovat jopa vahvistuksia, ainakin lauantaisen TiPS-voiton perusteella. Kun Nigeriasta saapui lauantaina myös maajoukkuetason pelaaja, 18-vuotias Grace Adisa, ja hän on mukana jo vierasottelussa Turussa, niin kaikki mahdollisuudet arvokkaan liigapaikan säilymiseen ovat.

NiceF:n toiminnanjohtaja ja päävalmentaja Jouni Joensuu kertoi, että kyllä näiden pelaajien hankkimisessa meni aikaa – ja paljon, sillä jossain vaiheessa nigerialaisia piti tulla enemmänkin, mutta työlupien käsittely olisi vienyt syyskuulle asti, jolloin sarja olisi ohi.
Joensuu totesi, ettei hän kadehdi yhtään Ässien toimitusjohtaja Jukka Hirsimäen työmäärää pelaajien hankinnassa!

Ässien uusin hyökkääjä Derek Damon, 27, saa muuten rapakontakaisilla asiantuntijasivuilla aika paljon kehumista. Hän on kuulemma pelaaja, joka on aina tosissaan ja se kuuluisa 110 lasissa niin peleissä, treeneissä kuin muuallakin. Voipi olla, että hankinta onkin hyvä, vaikka aliarvostamistakin on kuulunut. Kannattaa lueskella rapakon takaisia arvioita.

Pari tuon tahtotason pelaajaa vielä, niin katsotaanpa tilannetta uusin silmin – kauppatorin perspektiivistäkin!

Koneen täytettä
Tuntuu liki uskomattomalta, että neljä suomalaista yleisurheilijaa vakuuttivat valitsijat kunnostaan ja terveydentilastaan, joten lento Aasiaan tuli eilen illalla eteen. Saipa ainakin kone lisätäytettä!

Mikaela Ingberg heitti tikkaa 57,91 – muut heitot vielä surkeampia ja yksi jäi vallan väliin – mutta terve on. Turha on sitten Linnunpesässäkään valittaa. Robert Häggblom pökkäsi 19,60 (ihan kohtuullisesti), mutta seivästäjä Mikko Latvala punnersi peräti 522 sentin riman yli – terve poika siis!

10-ottelija Mikko Halvarikin antoi näyttönsä – tosin en tiedä miten – mutta matkaan vain. Mikaela nyt piti koneeseen saada, olisi jo 14. arvokisat. Ja ainahan meiltä seiväsmatkaaja, ainakin yksi, on joka koneessa.

Verrataanpa Ruotsiin. Se lähettää matkaan vain 12 yleisurheilijaa. Kotiin jäi peräti kolme A-rajan tehnyttä urheilijaa, koska heillä ei katsota olevan mahdollisuuksia pistesijoille (1-8). Meillä oli näämmä hieman harvempi seula, josta meni raakaa lihaa läpi ihan urakalla. Näillä näytöillä aitajuoksija Jussi Heikkilää ei olisi pitänyt jättää kotiin. Vai haluttiinko antaa sellainen kuva, että Lappeenrannan Eliittikisoilla oli jotain merkitystä? Kotiin jäi nyt valittuihin verrattuna kaksi yleisurheilijakin; pituushyppääjä Petteri Lax, ja Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen.

Kello aikaan
Ensi perjantaina voi tarkista kellonsa Pekingin olympialaisten avajaisten yhteydessä.

Kahdeksan on Kiinassa onnenluku.

Siksi Pekingin olympialaiset alkavat virallisesti 08.08.08 kello 20.08 paikallista aikaa, mutta lisänä on tullut vielä se, että kun pikkuviisari on kahdeksan päällä ja isoviisari näyttää kahdeksaa, niin sekuntiviisarikin pitää olla kahdeksan sekuntia yli.
Sen mukaan voi sitten tarkistaa kellot ensi perjantaina. Kiinassa pidetään komeat avajaiset – on pakko – mutta miten käy sen luvatun sateen kanssa. No, kaipa osaavat siirtää sateen päästadionin ulkopuolelle?

Kiinalaiset keksivät ruudin, joten avajaisten ilotulitus on varmuudella mahtava näky. Toivottavasti telkkari välittää sen edes jollain tavalla kotikatsomoon. No, siitä huolehtii pääohjaaja Tapani Parm!

Fakta homma.

Jarmo Liuhala

5.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva