Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Päivän politiikkaa - ehkäpä kahden

Kuva: Päivän politiikkaa - ehkäpä kahden

Hallitus on ulosantanut suunnitelmansa siitä, miten ensi vuosi vähäväkistä suomalaista kuritetaan. Saattaapa olla, että hymy Kataisen naamalta hyytyy jo ennenkuin Kokemäenjoki jäätyy. Sillä tuskin suomalainen keskipalkkainen tai vielä vähemmän ansaitseva uskoo päälleen vain mannaa satavan. Tai että hallitus alkaa tasata palkansaajien eriarvoisuutta eläkkeensaajista puhumattakaan.

Kyllä kansa tietää, pahkusi Vennamo aikoinaan. Hallituksen sielunväristä jotakin kertoo sekin, että lasten maksuttomaan päivähoitoon ei kuulemma ole varaa, varaa sensijaan kyllä on suunnilleen samalla summalla auttaa metsänomistajia.
Valtionvarainministeri Kataisen, kok, helmitaulussa on helmiä vain rikkaille, ei lapsiperheille.

Kun syksyyn mennessä koko hallituksen budjettiesitys on luettu ja laulettu, niin onpa siinä jutun juurta opposition kansanedustajille kylliksi asti. Ja Kataisen ym. porukoille sijaa selittää mustaa valkoiseksi.

Raha pitäisi saada yhteiskuntaa hyödyttävään kiertoon. Tukea pitäisi siis antaa mieluummin vähävaraisille. Silloin ei raha seisoisi pankissa vaan käytettäisiin kulutukseen.

Vanhanen on antanut näytteen tavastaan hallita maata ja antaa kokoomuksen hallita hallitusta. Tämä sattumapuheenjohtaja ja -pääministeri tuntuu kovasti asemastaan ja sen tuomasta vallasta nauttivan. Osoituksena siitä voi pitää hänen ilmoitustaan jatkamisestaan nykyisissä tehtävissään vuoteen 2015 asti.

Moni meistä kokee sen enempi uhkauksena kuin ilmoituksena. Eräs sitoutumattoman porvarilehden päätoimittaja kirjoitti, että tässä on kysymys ilmiöstä nimeltään vallantäyteys. Ja niskaa näkyy jäykistävän uuden talutettavan löytyminen, etenkin kun tätä uusinta löytöä mainitaan tyylikkääksi ja edustavaksi. Hyväuskoisimmat jo arvelevat, että eipä taida Matti lähteä enää Mertalaa edemmäksi kalaan.

Oman arvioni mukaan mutka käräjätupaan tosin saattaa pääministerin haarniskaan pikku lommon tehdä, luetaanpa siellä sitten minkälainen tuomio hyvänsä ja kenelle tahansa.

Muistamme hyvin, kuinka pääministeri on suputtanut ministereidensä suut säkkiä myöten. Käskyä on noudatettu kohtuullisesti, mutta tuore budjettiesitys antanee monelle ministerille aihetta suunavaukseen. Hallituksen sisuksissa muhii iso riita. Erityisellä ilolla odotan vihreiden puheita, etenkin jos ne asiantuntevuudessaan liikkuvat tasolla, johon kansanedustaja Kirsi Ojansuu, vihr, viime viikolla radion Ykkösaamussa hallituksen puupolitiikasta puhuessaan ylti. Siitä sitä riitti iloa meille sivullisillekin.

Lopuksi vielä sananen pääministerin suhtautumisesta julkisuuteen. Mertala-episodin alkumetreillä sai tämä rouva näkyä, kuvatakin sai mutta ei kysyä. Nyt saa kysyä ja kuvata, kuvata ja kysyä, pääministerin vain esittäessä hymyilevää Naantalin aurinkoa siinä niin lähellä, että varmasti mahtuvat samaan taitamattomammankin kuvaajan kuvaan. Eli että tasavallassa kaikki hyvin, vaikka taloudellinenkin eriarvoisuus senkun lisääntyy.

Kansalaissodan surullisimmista vaiheista on näinä aikoina kulunut 90 vuotta. Kirjoittelen tätä torstaina, tasan 90 vuotta sitten sammui taatani elämä, kuten yli sadan muunkin punavangin sinä päivänä, Hämeenlinnan vankileirillä. Kaikkiaan kuoli siellä heinäkuussa 1096 punavankia.

Mummu oli hengissä sieltä selvinneeltä naapurilta kysynyt, kuinka se meidän Ville kuoli ja saanut vastauksen, että nälkään niinkuin muutkin. Limpun oli mummu miehelleen pystynyt lähettämään, mutta viejä oli myynyt sen ja muillekin aiotut limput. Taatan oli kyllä tavannut ja saanut tämän taskukellon kotio vietäväksi. Kello on matkalla vieläkin.

Sattui noina vuosina mukavampaakin. Parkanossa punaiset ja valkoiset olivat jo keväällä pitäneet yhteisen kokouksen ja sopineet, että keskenään eivät sotaa käy eivätkä ahdistele siviiliväestöä. Kokouksen lopuksi oli päätetty laulaa joku sopiva laulu. Sellainen löytyikin ja niin laulettiin yhteisesti tuttu ”Juokse porosein.”

Kokouksessa johti puhetta arvostettu herastuomari Aleksi Tuomioja, Erkki Tuomiojan isän setä.

Laaksosen Timon kertoi tämä lehti siirtyneen tuonilmaisiin. Timo oli arvostamani ystävä. Hänen kanssaan teimme paljonkin yhteistyötä. Timon kaltaisia poliitikkoja tämä maa tarvitsisi nytkin. Meitä Timoa lämmöllä muistelevia on paljon.

Timo Roos

5.8.2008 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva