Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ann Selin vahva ehdokas Lauri Ihalaisen seuraajaksi

Kuva: Ann Selin vahva ehdokas Lauri Ihalaisen seuraajaksi

Joidenkin arvioiden mukaan SAK:n seuraava puheenjohtaja saattaa olla nainen. Vahvimpana pidetään Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtajaa Ann Seliniä, jolla kerrotaan olevan kannatusta laajemmaltikin keskusjärjestössä.

Yleisradion Radiouutiset spekuloi jo kesäkuun alussa SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen eläkkeelle jäämisellä. Radiouutisten mukaan Ihalainen aikoo ilmoittaa eläkkeellesiirtymisaikeistaan julkisesti Porissa 20.-21. syyskuuta pidettävillä SAK-päivillä.

Ihalainen itse ei halunnut tuolloin kommentoida UP-uutispalvelulle Ylen uutista.


Selinin lisäksi myös Julkisten ja hyvinvointipalveluiden liiton JHL:n puheenjohtajan Tuire Santamäki-Vuoren nimi on ollut esillä. Hän on kuitenkin kieltäytynyt ainakin toistaiseksi.

Jos Selin tai Santamäki-Vuori valittaisiin, valittu olisi toinen nainen keskusjärjestön johdossa Suomessa. 90-luvulla konkurssiin mennyttä TVK:ta johti Riitta Prusti.

Naapurimaissa naisjohtajat keskusjärjestöissä ovat olleet arkipäivää jo pitkään. Ruotsin LO:n puheenjohtajana on Wanja Lundby-Wedin. Norjassa LO:ta johti vuodesta 2001 vuoteen 2007 asti Gerd-Liv Valla. Aiemmin myös Viron EAKL:ää johti nainen, Kadi Pärnits.


Huhtikuussa 2006 Ihalainen sanoi, että tämä on hänelle viimeinen kausi puheenjohtajana. Samalla hän kertoi, että ei jatka keskusjärjestön johdossa koko viisivuotiskautta.

Tämän jälkeen on pohdittu, milloin Ihalainen jättää paikkansa. Joidenkin arvioiden mukaan Ihalainen haluaisi istua vielä siinä kokouksessa, jonka pääministeri Matti Vanhanen on kertonut kutsuvansa kokoon tänä syksynä. Pääministerin ja työmarkkinajohtajien on määrä pohtia tulopolitiikan tulevaisuutta nykyisen liittokierroksen jälkeen.

Ihalaisen seuraajan nimestä ei ole vielä tietoa, mutta spekulaatioita kuulee pitkin Hakaniemeä. Vahvimpana seuraajana on pidetty nykyistä SAK:n edunvalvontaosaston johtajaa Lauri Lylyä. Sähköliiton puheenjohtajan paikalta tulleella Lylyllä saattaa kuitenkin olla muita tulevaisuuden suunnitelmia.

Lylyllä on ollut keskeinen asema uuden teollisuuden suurliiton rakentamisessa. Joidenkin arvioiden mukaan Lylystä saattaisi tulla myös suurliiton puheenjohtaja. Itse hän ei ole suostunut asiaa kommentoimaan.


SAK:laisilta liittojohtajilta saa kysyessään muitakin mahdollisia nimiä tulevaksi puheenjohtajaksi.

Moni pohdiskelee, mitä SDP:n puheenjohtajan paikasta luopunut Eero Heinäluoma aikoo tehdä ”isona”. Itse hän on kertonut UP-uutispalvelulle nauttivansa kansanedustajan työstä eikä pyrkivänsä SAK:n johtoon.

Heinäluoman etuna olisi kuitenkin pitkä kokemus SAK:ssa. Ainakin aiemmin häntä pidettiin vahvana Ihalaisen seuraajaehdokkaana.

Mustana hevosena puheenjohtajakilpailussa on mainittu myös Paperiliiton entinen puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäki. Hänen kerrotaan olleen ainakin aikaisemmin kiinnostunut paikasta.

Myös SAK:n elinkeinoasioiden päällikön Janne Metsämäen nimi on pyörinyt puheenjohtajaruletissa.

Jos Ihalainen kertoo eläkeaikeistaan syyskuussa, marraskuussa kokoontuva SAK:n valtuusto voisi valita järjestölle uuden puheenjohtajan vuoden 2011 edustajakokoukseen saakka.

Mika Peltonen / UP

1.8.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva